Közel félmilliárd forint a Kölcseynek
Utoljára módositva: 2017-05-08 09:01:16

További 455 millió forint támogatást kapott a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium a magyar államtól, amelyet az iskola külső felújítására fognak fordítani az idei év során.

A Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület állította össze a vetélkedő próbáit

Tegnap délelőtt a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban tartották meg a Szent László történelmi vetélkedő regionális szakaszát, melynek keretében a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület, valamint számos vendég is megjelent a középiskola dísztermében. Pataki Enikő iskolaigazgató köszöntötte a versenyre érkezett Szatmár és Bihar megyei diákokat, majd név szerint Szilágyi Pétert, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának helyettes államtitkárát, Pataki Csaba megyei tanácselnököt, Kereskényi Gábor polgármestert és Gnandt Zoltán főtanfelügyelő helyettest. Az igazgatónő elmondta, hogy mindig öröm, amikor az iskola egy ilyen rangos vetélkedőnek adhat otthont, ugyanakkor az sem mindennapi jelenség, hogy egy magyarországi hagyományőrző csoport látogasson el a diákok közé a történelmet testközelből szemléltetni a diákok számára.

Az igazgatónő köszöntője után Szilágyi Péter helyettes államtitkár vette át a szót, aki elmondta, hogy Magyarország kormánya szívén viseli a határon túli magyarság sorsát, ezért 2010 óta olyan programokat folytatnak, amelyek célja ezeknek a határon túli közösségeknek a megerősítése. Az egyik ilyen program a Szent László év, amelyet ebben az évben hirdettek meg, a 944-ben trónra lépett László király emlékére. Az ő példamutató élete tiszteletére jött létre ez a történelmi verseny is, amelynek majd Nagyváradon lesz a döntője. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a magyar állam nem csak a különböző közösségi szellemet és magyarságtudatot erősítő programok által igyekszik támogatni a határon túli magyarságot, hanem pénzügyi támogatás révén is.

Magyarország kormánya a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumra pedig kiemelten figyel, hiszen 2016-ban 250 millió forintos támogatással segítették az iskolát, amely révén az épület teljes külső nyílászáró állományát kicserélhették, ezúttal pedig további 455 millió forinttal segítik az intézményt, amely révén az iskola homlokzatát és külső felújítását kezdhetik meg két héten belül, amely a tervek szerint a szeptemberi tanévkezdésre teljesen el is készül.

A helyettes államtitkár bejelentését követően Pataki Csaba megyei tanácselnök és Kereskényi Gábor polgármester, valamint Gnandt Zoltán főtanfelügyelő helyettes szólaltak fel, egyenként köszönetet mondva a hatalmas segítségért, illetve méltatva a magyar kormány és a megye, illetve a város remek együttműködését.

Ezt követte a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület bemutatója, majd a főgimnázium kórusának rövid műsora, aztán kezdetét vette maga a történelmi vetélkedő is, amelyen kilenc Szatmár megyei és egy Bihar megyei csapat vett részt. A 4 fős csapatoknaki a kiadott könyvészetből felkészülve különböző interaktív feladatokat kellett teljesíteniük, amelyeket a fent nevezett hagyományőrző egyesület készített elő számukra, valamint rövid előadás formájában mutathatták be azt a helységet, ahonnan érkeztek.

Bajnai Botond

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Transformers: Az utolsó lovag
Ma, 21:35
AZ UTOLSÓ LOVAG szétzúzza a Transformers sorozat alapmítoszát, és átírja azt, hogy mit is jelent hősnek lenni. Az emberek és az alakváltók háborúban állnak, és Optimusz Fővezér nincs többé. Jövőnk megmentésének kulcsa a múlt titkaiba van temetve, a Transzformerek rejtélyes földi történelmébe. Világunk megmentése egy valószínűtlen szövetség kezében van, melynek tagjai Cade Yeager (Mark Wahlberg), Űrdongó, egy angol Lord (Sir Anthony Hopkins) és egy oxfordi professzor (Laura Haddock). Mindenki éle
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. június 28.
Ne aggódjon feleslegesen, amíg nem biztos, hogy valós oka is van rá! Igyekezzen tárgyilagosan végiggondolni a történéseket!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. június 28.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 kg vaníliafagylalt (dobozos), 5 dkg fehér csokoládé. Az öntethez: 50 dkg érett eper, 1 db citrom, 1 ...