Közel háromszáz gyerek énekelt
Utoljára módositva: 2019-05-27 13:31:22

A Hermann Musik Egyesület és a Szatmári Gyermekkar első alkalommal rendezte meg a Gyermekkarok Találkozóját szombaton a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában.

 

Zsúfolásig megtelt szombaton délelőtt a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia az első alkalommal megrendezett Gyermekkarok Találkozóján. A közel háromszáz diák között sokan voltak, akik tagjai a kórusnak, de nem voltak még kórustalálkozón, hogy megtapasztalják, hogyan énekelnek más kórusok, mi az, amit meg lehet tanulni tőlük, és mi az, amit ők átadhatnak másoknak.

Hermann Szabolcs elmondta, hogy az első lépés ott kezdődött, hogy megalapították a szatmárnémeti gyermekkart, heti két órában próbálnak, és több koncertet adtak Szatmár megyében. Már az alapítás óta tervben van, hogy felveszik a kapcsolatot más gyermekkarokkal, testvérkapcsolatokat alakítanak ki, ehhez pedig a legjobb egy kórustalálkozó megszervezése. Így jött létre az első szatmárnémeti kórustalálkozó, amire nagyon sokan jelentkeztek, nyolc kórus — közel háromszáz gyerek — vett részt az első találkozón. A Farkaslakáról érkezett kórus több mint ötszáz kilométert tett meg annak ellenére, hogy Székelyföldön rendszeresen szerveznek gyermekkórus-fesztivált. Számukra is fontos a nyitás, hogy találkozzanak más kórusokkal, mert ezek a találkozók nemcsak ismerkedésre alkalmasak, hanem tapasztalatszerzésre is. Eljött a világhírű nyíregyházi Cantemus Gyermekkar, ami nagyon jó visszajelzés, hiszen Magyarországon nagyon sok gyermekkórus-találkozót szerveznek, mégis fontosnak tartották azt, hogy itt legyenek. Szatmárnémetiben nem lesz minden évben gyermekkórus-találkozó. 2016-ban és 2018-ban Hermann Szabolcs már szervezett vegyes kórustalálkozót Csomaközön, ennek egy „kistestvére” akar lenni a szatmárnémeti gyermekkórus-találkozó. Hermann Szabolcs azt reméli, hogy az első gyermekkórus-találkozó ösztönözni fogja majd a zenetanárokat, hogy alapítsanak kórust.

A rendezvény műsorvezetője Besenyődi Judit volt, aki a következő kórusokat konferálta fel: nyíregyházi Cantemus Gyermekkar, mátészalkai Tiszta Forrás Gyermekkórus, farkaslakai Tamási Áron Gyermekkar, a kolozsvári Sigismund Toduta Zenei Főgimnázium Guttman Mihály Elemista Kórusa, érmihályfalvai Vox Angeli Gyermekkórus, valamint a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum Gyermekkara, a Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusa és a házigazda Szatmári Gyermekkar.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...