Közelebb a főtérlezáráshoz
Utoljára módositva: 2019-09-11 08:55:16

Lezárult a közbeszerzési folyamat, két cég jelentkezett a szatmárnémeti régi főtér átalakításához szükséges tervezési és munkavégzési kiírásra. Hamarosan kezdődhet a tervezés, tavasszal a munka.

Több korábbi szatmárnémeti városvezetés is foglalkozott azzal az elképzeléssel, hogy legyen autós forgalomtól mentes a város régi központjának a körforgalma, hogy ezt csak biciklivel és gyalog lehessen használni, rendőr-, mentő- és tűzoltóautó kivételével esetleg csak olyan járművek hajthassanak be bizonyos órákban, amelyek árufeltöltést végeznek, és a busz is csak egy részén járhat majd a térnek. Egyre közeledik az az idő, amikor ténylegesen is megtörténik a főtér lezárása, ami ennek teljes átépítését is feltételezi. A most érvényes elképzelés szerint ugyanis a városvezetés nem csak annyit szeretne megoldottnak látni, hogy elkerülik a főteret az autók, hanem ezt úgy szeretné átalakítani, hogy a körforgalom egy tényleges, egybefüggő sétatér legyen az eddigi úttest, járdaszegély és járda helyett. A központi park maradna, de ez is radikális átalakításon esne át, benne újrarajzolt sétányokkal, szellősebb, nagyobb teret biztosító elrendezéssel.

Tavasszal munkakezdés

A most véget ért közbeszerzési eljáráson a Tarr Construct Kft. és a Ro-Verde Landscaping Kft. ajánlata maradt talpon; a beadott pályaművek most vannak elbírálási fázisban a szatmárnémeti városházán — tájékoztatta lapunkat a legfrissebb fejleményekről a polgármester. Kereskényi Gábor elmondta, hogy a városházi szakbizottság a 300–400 oldalas technikai leírások tüzetes áttanulmányozása után, továbbá minden bizonnyal több ízbeni pontosításkérést és az elvárásokkal való összevetést követően, várhatóan 2–3 hónap múlva fogja kihirdetni, hogy a két cég közül végül melyik végezheti el ezt a nagy volumenű, átfogó városrendezési munkát. Az eredményhirdetést követően tíz nap áll az alulmaradt fél rendelkezésére, hogy panasszal éljen, s ha ez nem történik meg, alá lehet írni a szerződést, és kezdődhet a tervezés, majd ezt követően a kivitelezés. A városvezetés által megszabott feltételrendszer szerint hat hónap alatt kell elkészítenie a főtér-átalakítás terveit a cégnek, majd ezt követően tizennyolc hónap alatt kell elvégeznie kint a helyszínen azt, amit vállalt, mutatott rá a polgármester. Ha minden jól megy, 2021 második felében lehet kész a munka.

Összefüggő sétatér

A folyamat tavaly augusztus végén indult el, amikor a városi tanács döntött az átépítési dokumentációról. A polgármester akkor a testület előtt elmondta, hogy a cél az, hogy jobb gyalogos és biciklis közlekedést lehessen elérni az amúgy zsúfolt városközpontban, és tisztábbá tenni a levegőt azzal, hogy a periféria felé szorítják az itt amúgy rendszerint sűrűn és akadozva zajló gépkocsiforgalmat. Összetett beruházásról van szó, tette hozzá Kereskényi, hiszen ha elkészül az új főtérről induló, és a Szamos bal partjára vivő gyalogos- és biciklis híd, valamint a régi városrészt behálózó bicikliút-hálózat, máris elérhetőbb lesz autók nélkül a központ, illetve a bérelhető kerékpáros rendszer későbbi beüzemelésével szintén a környezetbarát közlekedést szorgalmazzák.

Cserék és módosítások

Ha az építő tavasszal elkezd dolgozni, a régi főtér megszokott autós forgalma csak a Decebal és A. I. Cuza utcák közötti szakaszon lesz olyan, mint azelőtt, a székesegyház előtti szakaszon csak a speciális behajtási engedéllyel rendelkező autók járhatnak majd, a Dacia és az Aurora szállodák előtti körforgalomszelet pedig a tömegközlekedés és az áruellátás számára lesz használható. A körforgalom összes parkolóhelye megszűnik. Lecserélik a jelenlegi lámpaoszlopokat, felújítják a tér alatt húzódó csatornahálózatot, bővítik és modernizálják majd a közvécét, új szökőkutat építenek, és korszerűsítik a városi bútorzatrendszert. Az átalakítások miatt fakivágásokra is sor fog kerülni a régi központi parkban, de a tenderfüzetben újak ültetése is feltételként szerepel.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 4.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...