Közelebb a főtérlezáráshoz
Utoljára módositva: 2019-09-11 08:55:16

Lezárult a közbeszerzési folyamat, két cég jelentkezett a szatmárnémeti régi főtér átalakításához szükséges tervezési és munkavégzési kiírásra. Hamarosan kezdődhet a tervezés, tavasszal a munka.

Több korábbi szatmárnémeti városvezetés is foglalkozott azzal az elképzeléssel, hogy legyen autós forgalomtól mentes a város régi központjának a körforgalma, hogy ezt csak biciklivel és gyalog lehessen használni, rendőr-, mentő- és tűzoltóautó kivételével esetleg csak olyan járművek hajthassanak be bizonyos órákban, amelyek árufeltöltést végeznek, és a busz is csak egy részén járhat majd a térnek. Egyre közeledik az az idő, amikor ténylegesen is megtörténik a főtér lezárása, ami ennek teljes átépítését is feltételezi. A most érvényes elképzelés szerint ugyanis a városvezetés nem csak annyit szeretne megoldottnak látni, hogy elkerülik a főteret az autók, hanem ezt úgy szeretné átalakítani, hogy a körforgalom egy tényleges, egybefüggő sétatér legyen az eddigi úttest, járdaszegély és járda helyett. A központi park maradna, de ez is radikális átalakításon esne át, benne újrarajzolt sétányokkal, szellősebb, nagyobb teret biztosító elrendezéssel.

Tavasszal munkakezdés

A most véget ért közbeszerzési eljáráson a Tarr Construct Kft. és a Ro-Verde Landscaping Kft. ajánlata maradt talpon; a beadott pályaművek most vannak elbírálási fázisban a szatmárnémeti városházán — tájékoztatta lapunkat a legfrissebb fejleményekről a polgármester. Kereskényi Gábor elmondta, hogy a városházi szakbizottság a 300–400 oldalas technikai leírások tüzetes áttanulmányozása után, továbbá minden bizonnyal több ízbeni pontosításkérést és az elvárásokkal való összevetést követően, várhatóan 2–3 hónap múlva fogja kihirdetni, hogy a két cég közül végül melyik végezheti el ezt a nagy volumenű, átfogó városrendezési munkát. Az eredményhirdetést követően tíz nap áll az alulmaradt fél rendelkezésére, hogy panasszal éljen, s ha ez nem történik meg, alá lehet írni a szerződést, és kezdődhet a tervezés, majd ezt követően a kivitelezés. A városvezetés által megszabott feltételrendszer szerint hat hónap alatt kell elkészítenie a főtér-átalakítás terveit a cégnek, majd ezt követően tizennyolc hónap alatt kell elvégeznie kint a helyszínen azt, amit vállalt, mutatott rá a polgármester. Ha minden jól megy, 2021 második felében lehet kész a munka.

Összefüggő sétatér

A folyamat tavaly augusztus végén indult el, amikor a városi tanács döntött az átépítési dokumentációról. A polgármester akkor a testület előtt elmondta, hogy a cél az, hogy jobb gyalogos és biciklis közlekedést lehessen elérni az amúgy zsúfolt városközpontban, és tisztábbá tenni a levegőt azzal, hogy a periféria felé szorítják az itt amúgy rendszerint sűrűn és akadozva zajló gépkocsiforgalmat. Összetett beruházásról van szó, tette hozzá Kereskényi, hiszen ha elkészül az új főtérről induló, és a Szamos bal partjára vivő gyalogos- és biciklis híd, valamint a régi városrészt behálózó bicikliút-hálózat, máris elérhetőbb lesz autók nélkül a központ, illetve a bérelhető kerékpáros rendszer későbbi beüzemelésével szintén a környezetbarát közlekedést szorgalmazzák.

Cserék és módosítások

Ha az építő tavasszal elkezd dolgozni, a régi főtér megszokott autós forgalma csak a Decebal és A. I. Cuza utcák közötti szakaszon lesz olyan, mint azelőtt, a székesegyház előtti szakaszon csak a speciális behajtási engedéllyel rendelkező autók járhatnak majd, a Dacia és az Aurora szállodák előtti körforgalomszelet pedig a tömegközlekedés és az áruellátás számára lesz használható. A körforgalom összes parkolóhelye megszűnik. Lecserélik a jelenlegi lámpaoszlopokat, felújítják a tér alatt húzódó csatornahálózatot, bővítik és modernizálják majd a közvécét, új szökőkutat építenek, és korszerűsítik a városi bútorzatrendszert. Az átalakítások miatt fakivágásokra is sor fog kerülni a régi központi parkban, de a tenderfüzetben újak ültetése is feltételként szerepel.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...