Közeleg a megmérettetés időszaka
Utoljára módositva: 2019-05-28 10:32:41

Közeleg a romániai maturandusok nagy megmérettetésének időszaka, az érettségi. A vizsgasorozatra ezen a héten lehet beiratkozni, és szintén ezen a héten intenek búcsút iskoláiknak a végzősök.

A legtöbb romániai maturandus nagy izgalommal tekint az elkövetkező időszakra, hiszen ezen a héten véget egy ér korszak, elbúcsúznak alma materüktől, jövő héten pedig kezdődik a megmérettetések időszaka. Az érettségi vizsgákra ezen a héten, május 31-ig jelentkezhetnek a fiatalok, majd nem sokkal ezután indul is a felmérések sora.

Ebben a tanévben is a román szóbeli kompetenciavizsgával startol el a megmérettetés-sorozat június 3-án. Ezt követi június 4-én a magyar szóbeli, június 7-én, illetve 10–11-én a számítógépes ismereteket mérik fel, június 12–13-án pedig az idegennyelv-vizsga zajlik.

Az első írásbelire július elsején kerül sor román nyelv és irodalomból, másnap, július másodikán anyanyelvből bizonyíthatnak a fiatalok, július 3-án a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból, azaz matematikából vagy történelemből írásbeliznek, majd július 4-én a profilnak megfelelő, szabadon választott tantárgyból vizsgáznak a romániai maturandusok. A vizsga eredményeit július 8-án délután délig teszik közzé, s ugyanazon a napon lehet fellebbezni. A végleges eredményeket a hónap közepén, várhatóan július 13-án teszik nyilvánossá.

Az érettségizők ezúttal is szigorú körülmények között vizsgáznak, bekamerázott termekben. Miután a tesztlapokat is kézhez kapják a tanulók, nem szabad elhagyniuk a vizsgatermet, de be sem mehet majd senki a felvigyázó oktatókon és a vizsgabizottság tagjain kívül. A diákoknak az írószeren kívül most sem szabad majd egyéb tárgyakat — mobiltelefont, füzeteket, könyveket — bevinniük. Akit ugyanis a nyári vizsgasorozat közben csaláson kapnak, azt azonnal kizárják az érettségiről, ráadásul a soron következő két vizsgán sem vehet részt a maturandus. Így tehát aki csal, az csak közel másfél év múlva próbálkozhat újra az érettségi oklevél megszerzésével.

 

Utoljára szól a csengőszó

 

Szatmárnémeti három magyar tannyelvű középiskolája közül elsőként a Kölcsey Ferenc Főgimnázium maturandusai ballagnak, csütörtökön, május 30-án délután öt órától a tanintézmény udvarán. A ballagó diákok azonban a hagyományokhoz híven, kevéssel az udvari ceremónia előtt a tanáriban búcsúznak el tanáraiktól. A rendezvényen, ahogyan az elmúlt években is, számtalan jutalom gazdára talál, az elmúlt évek kitűnő eredményei alapján díjazzák a végzős diákokat.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum maturandusai a székesegyházban, ünnepi szentmise keretében ballagnak pénteken, május 31-én 11 órától. Ezúttal is énekelve vonulnak be a templomba a maturandusok, majd megtörténik az ünnepélyes őrségváltás, a zászlóátadás a tizenegyedikeseknek. A szentmisét követően itt is jutalmazni fognak minden kiemelkedő eredményt elért tizenkettedikes tanulót.

Június elsején a hagyományokhoz híven ünnepi istentisztelet keretében, a Láncos-templomban vesznek búcsút iskolájuktól a Szatmárnémeti Református Gimnázium érettségi előtt álló végzősei. A három végzős osztály számára ezúttal is a nőszövetségi tagok készítették el a jelképes útravaló tarisznyát, amelyet a ballagás reggelén kapnak meg a fiatalok.

A megyeközpont három magyar középiskoláján kívül a román és német nyelvű líceumokban szintén ezekben a napokban, csütörtökön és pénteken ballagnak a tizenkettedikesek.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...