Közeleg a megmérettetés időszaka
Utoljára módositva: 2019-05-28 10:32:41

Közeleg a romániai maturandusok nagy megmérettetésének időszaka, az érettségi. A vizsgasorozatra ezen a héten lehet beiratkozni, és szintén ezen a héten intenek búcsút iskoláiknak a végzősök.

A legtöbb romániai maturandus nagy izgalommal tekint az elkövetkező időszakra, hiszen ezen a héten véget egy ér korszak, elbúcsúznak alma materüktől, jövő héten pedig kezdődik a megmérettetések időszaka. Az érettségi vizsgákra ezen a héten, május 31-ig jelentkezhetnek a fiatalok, majd nem sokkal ezután indul is a felmérések sora.

Ebben a tanévben is a román szóbeli kompetenciavizsgával startol el a megmérettetés-sorozat június 3-án. Ezt követi június 4-én a magyar szóbeli, június 7-én, illetve 10–11-én a számítógépes ismereteket mérik fel, június 12–13-án pedig az idegennyelv-vizsga zajlik.

Az első írásbelire július elsején kerül sor román nyelv és irodalomból, másnap, július másodikán anyanyelvből bizonyíthatnak a fiatalok, július 3-án a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból, azaz matematikából vagy történelemből írásbeliznek, majd július 4-én a profilnak megfelelő, szabadon választott tantárgyból vizsgáznak a romániai maturandusok. A vizsga eredményeit július 8-án délután délig teszik közzé, s ugyanazon a napon lehet fellebbezni. A végleges eredményeket a hónap közepén, várhatóan július 13-án teszik nyilvánossá.

Az érettségizők ezúttal is szigorú körülmények között vizsgáznak, bekamerázott termekben. Miután a tesztlapokat is kézhez kapják a tanulók, nem szabad elhagyniuk a vizsgatermet, de be sem mehet majd senki a felvigyázó oktatókon és a vizsgabizottság tagjain kívül. A diákoknak az írószeren kívül most sem szabad majd egyéb tárgyakat — mobiltelefont, füzeteket, könyveket — bevinniük. Akit ugyanis a nyári vizsgasorozat közben csaláson kapnak, azt azonnal kizárják az érettségiről, ráadásul a soron következő két vizsgán sem vehet részt a maturandus. Így tehát aki csal, az csak közel másfél év múlva próbálkozhat újra az érettségi oklevél megszerzésével.

 

Utoljára szól a csengőszó

 

Szatmárnémeti három magyar tannyelvű középiskolája közül elsőként a Kölcsey Ferenc Főgimnázium maturandusai ballagnak, csütörtökön, május 30-án délután öt órától a tanintézmény udvarán. A ballagó diákok azonban a hagyományokhoz híven, kevéssel az udvari ceremónia előtt a tanáriban búcsúznak el tanáraiktól. A rendezvényen, ahogyan az elmúlt években is, számtalan jutalom gazdára talál, az elmúlt évek kitűnő eredményei alapján díjazzák a végzős diákokat.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum maturandusai a székesegyházban, ünnepi szentmise keretében ballagnak pénteken, május 31-én 11 órától. Ezúttal is énekelve vonulnak be a templomba a maturandusok, majd megtörténik az ünnepélyes őrségváltás, a zászlóátadás a tizenegyedikeseknek. A szentmisét követően itt is jutalmazni fognak minden kiemelkedő eredményt elért tizenkettedikes tanulót.

Június elsején a hagyományokhoz híven ünnepi istentisztelet keretében, a Láncos-templomban vesznek búcsút iskolájuktól a Szatmárnémeti Református Gimnázium érettségi előtt álló végzősei. A három végzős osztály számára ezúttal is a nőszövetségi tagok készítették el a jelképes útravaló tarisznyát, amelyet a ballagás reggelén kapnak meg a fiatalok.

A megyeközpont három magyar középiskoláján kívül a román és német nyelvű líceumokban szintén ezekben a napokban, csütörtökön és pénteken ballagnak a tizenkettedikesek.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...