Közepes nehézségű tételek
Utoljára módositva: 2019-06-20 22:19:00

Közepesnek értékelték a matematika írásbelin kapott feladatokat a nyolcadikosok. A kisebbségiek pénteken anyanyelvből vizsgáznak.

A matematika írásbelivel folytatódott csütörtökön a romániai nyolcadikosok országos felmérése. A diákok valamivel kilenc óra után kapták kézhez a tételeket, amelyek a tanulók és oktatóik szerint is közepes nehézségűek voltak. Természetesen azoknak a tanulóknak, akik jól felkészültek, nem okozhatott problémát a tételek kidolgozása.

Cziprok András, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium matematikatanára szerint legalább egy 6,5–7-es jegyre megoldhatók voltak a tételsorok. A három nagyobb tételből álló feladatlap első tétele ugyanis egyszerű gyakorlatokat tartalmazott, amelyek az alapismereteket mérték fel — a bemelegítő jellegű gyakorlatokkal mindenkinek meg kellett tudnia birkózni. A második tételben viszont már akadtak olyan feladatok, amelyek kidolgozása precízebb számítást, több tudást igényelt. „Ezeket a feladattípusokat viszont a diákok mind tanulták, begyakorolták az órákon, ezért azoknak, akik figyeltek, nem kellett gondot jelentsen a megoldásuk: akinek volt egy kis jártassága, az boldogult” — tette hozzá a matematikatanár. A harmadik tétel mértani feladatokat tartalmazott, sík- és térmértant egyaránt, a megoldásra váró feladatok között pedig szintén voltak viszonylag egyszerűbbek, de olyanok is, amelyek alaposabb mértani ismereteket igényeltek. „Mivel ez az első komoly, országos vizsgasorozat, amelyen a diákok részt vesznek, ezért a stressz, az izgalom miatt is lehet rontani, de összességében úgy érzem, hogy legalább egy 7-es dolgozatot meg lehetett írni ezekből a feladatokból” — magyarázta érdeklődésünkre Cziprok András.

A matematika írásbelivel a román nyelvű diákoknak véget ért az országos felmérés, a kisebbségi oktatásban részt vevő tanulók számára viszont egy megmérettetés még hátravan: az anyanyelv írásbelire péntek reggel kilenctől kerül sor. Az első eredményeket június 25-én teszik közzé, s ugyanezen a napon délig óvást nyújthatnak be a jegyükkel elégedetlen diákok. A dolgozatok újrajavítását követően a felmérés végső eredményeit június 29-én közli az oktatási minisztérium.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...