Közepes nehézségű tételek
Utoljára módositva: 2019-06-20 22:19:00

Közepesnek értékelték a matematika írásbelin kapott feladatokat a nyolcadikosok. A kisebbségiek pénteken anyanyelvből vizsgáznak.

A matematika írásbelivel folytatódott csütörtökön a romániai nyolcadikosok országos felmérése. A diákok valamivel kilenc óra után kapták kézhez a tételeket, amelyek a tanulók és oktatóik szerint is közepes nehézségűek voltak. Természetesen azoknak a tanulóknak, akik jól felkészültek, nem okozhatott problémát a tételek kidolgozása.

Cziprok András, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium matematikatanára szerint legalább egy 6,5–7-es jegyre megoldhatók voltak a tételsorok. A három nagyobb tételből álló feladatlap első tétele ugyanis egyszerű gyakorlatokat tartalmazott, amelyek az alapismereteket mérték fel — a bemelegítő jellegű gyakorlatokkal mindenkinek meg kellett tudnia birkózni. A második tételben viszont már akadtak olyan feladatok, amelyek kidolgozása precízebb számítást, több tudást igényelt. „Ezeket a feladattípusokat viszont a diákok mind tanulták, begyakorolták az órákon, ezért azoknak, akik figyeltek, nem kellett gondot jelentsen a megoldásuk: akinek volt egy kis jártassága, az boldogult” — tette hozzá a matematikatanár. A harmadik tétel mértani feladatokat tartalmazott, sík- és térmértant egyaránt, a megoldásra váró feladatok között pedig szintén voltak viszonylag egyszerűbbek, de olyanok is, amelyek alaposabb mértani ismereteket igényeltek. „Mivel ez az első komoly, országos vizsgasorozat, amelyen a diákok részt vesznek, ezért a stressz, az izgalom miatt is lehet rontani, de összességében úgy érzem, hogy legalább egy 7-es dolgozatot meg lehetett írni ezekből a feladatokból” — magyarázta érdeklődésünkre Cziprok András.

A matematika írásbelivel a román nyelvű diákoknak véget ért az országos felmérés, a kisebbségi oktatásban részt vevő tanulók számára viszont egy megmérettetés még hátravan: az anyanyelv írásbelire péntek reggel kilenctől kerül sor. Az első eredményeket június 25-én teszik közzé, s ugyanezen a napon délig óvást nyújthatnak be a jegyükkel elégedetlen diákok. A dolgozatok újrajavítását követően a felmérés végső eredményeit június 29-én közli az oktatási minisztérium.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...