×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Középiskolához kell az ötös

2019.09.06 - 16:23
Megosztas :
 • Középiskolához kell az ötös

  A Hivatalos Közlönyben megjelent új, a középiskolába jutást szabályozó metodológia szerint a következő tanévben csak azok tanulhatnak tovább középiskolában, akiknek a bejutási átlaga eléri legalább az ötöst.

   

  Tegnap megjelent a Hivatalos Közlönyben az új, a középiskolába jutást szabályozó módszertan, amely arra is kitér, hogy a 2020/2021-es tanévben csak azok tanulhatnak tovább középiskolában, akiknek a bejutási átlaga eléri legalább az ötöst.

  A tanügy-minisztérium javaslatát a múlt hónapban igen pozitívan véleményezte a javarészt szülőkből, szakszervezetekből és diákokból álló társadalmi párbeszédért felelős bizottság, támogatva, hogy azok a diákok, akik nyolcadik osztály végén 5-ösnél alacsonyabb bejutási átlagot érnek el, kötelező módon szakiskolában vagy duális oktatásban folytassák középiskolai tanulmányaikat. A javaslatot tartalmazó rendelet — Valer-Daniel Breaz ügyvivő oktatási miniszter aláírásával ellátva — a csütörtökön megjelent Hivatalos Közlönyben vált eldöntötté.

  Az új módszertan beiktatásáig a kilencedik osztályba készülő diákok sorsáról egy számítógépes elosztás döntött, a felvételi jegy 80%-át a képességvizsgán szerzett jegyek átlaga, a fennmaradó 20%-ot pedig a gimnáziumi átlaga adta. A hivatalossá vált új rendelet értelmében viszont a 2019/2020-as tanévben vizsgázó nyolcadikosok közül mindazok, akik nem érik el az ötös átalagot a képességvizsgán, szakoktatásban fogják folytatni tanulmányaikat.

  Az országos szülői egyesület elnöke azzal érvelt korábban az intézkedés szükségessége mellett, hogy a gyerek, aki 3-as átlaggal jut be a középiskolába, „bukásra ítélt úton” indul el. Ezzel szemben más szakszervezetek képviselői a szakoktatás megbélyegzésének nevezték a rendeletet, amely szerint szakiskolába csak a rossz vagy gyenge képességű tanulók kerülhetnek.

  Cookie