Középiskolához kell az ötös
Utoljára módositva: 2019-09-06 17:09:28

A Hivatalos Közlönyben megjelent új, a középiskolába jutást szabályozó metodológia szerint a következő tanévben csak azok tanulhatnak tovább középiskolában, akiknek a bejutási átlaga eléri legalább az ötöst.

 

Tegnap megjelent a Hivatalos Közlönyben az új, a középiskolába jutást szabályozó módszertan, amely arra is kitér, hogy a 2020/2021-es tanévben csak azok tanulhatnak tovább középiskolában, akiknek a bejutási átlaga eléri legalább az ötöst.

A tanügy-minisztérium javaslatát a múlt hónapban igen pozitívan véleményezte a javarészt szülőkből, szakszervezetekből és diákokból álló társadalmi párbeszédért felelős bizottság, támogatva, hogy azok a diákok, akik nyolcadik osztály végén 5-ösnél alacsonyabb bejutási átlagot érnek el, kötelező módon szakiskolában vagy duális oktatásban folytassák középiskolai tanulmányaikat. A javaslatot tartalmazó rendelet — Valer-Daniel Breaz ügyvivő oktatási miniszter aláírásával ellátva — a csütörtökön megjelent Hivatalos Közlönyben vált eldöntötté.

Az új módszertan beiktatásáig a kilencedik osztályba készülő diákok sorsáról egy számítógépes elosztás döntött, a felvételi jegy 80%-át a képességvizsgán szerzett jegyek átlaga, a fennmaradó 20%-ot pedig a gimnáziumi átlaga adta. A hivatalossá vált új rendelet értelmében viszont a 2019/2020-as tanévben vizsgázó nyolcadikosok közül mindazok, akik nem érik el az ötös átalagot a képességvizsgán, szakoktatásban fogják folytatni tanulmányaikat.

Az országos szülői egyesület elnöke azzal érvelt korábban az intézkedés szükségessége mellett, hogy a gyerek, aki 3-as átlaggal jut be a középiskolába, „bukásra ítélt úton” indul el. Ezzel szemben más szakszervezetek képviselői a szakoktatás megbélyegzésének nevezték a rendeletet, amely szerint szakiskolába csak a rossz vagy gyenge képességű tanulók kerülhetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...