Középiskolához kell az ötös
Utoljára módositva: 2019-09-06 17:09:28

A Hivatalos Közlönyben megjelent új, a középiskolába jutást szabályozó metodológia szerint a következő tanévben csak azok tanulhatnak tovább középiskolában, akiknek a bejutási átlaga eléri legalább az ötöst.

 

Tegnap megjelent a Hivatalos Közlönyben az új, a középiskolába jutást szabályozó módszertan, amely arra is kitér, hogy a 2020/2021-es tanévben csak azok tanulhatnak tovább középiskolában, akiknek a bejutási átlaga eléri legalább az ötöst.

A tanügy-minisztérium javaslatát a múlt hónapban igen pozitívan véleményezte a javarészt szülőkből, szakszervezetekből és diákokból álló társadalmi párbeszédért felelős bizottság, támogatva, hogy azok a diákok, akik nyolcadik osztály végén 5-ösnél alacsonyabb bejutási átlagot érnek el, kötelező módon szakiskolában vagy duális oktatásban folytassák középiskolai tanulmányaikat. A javaslatot tartalmazó rendelet — Valer-Daniel Breaz ügyvivő oktatási miniszter aláírásával ellátva — a csütörtökön megjelent Hivatalos Közlönyben vált eldöntötté.

Az új módszertan beiktatásáig a kilencedik osztályba készülő diákok sorsáról egy számítógépes elosztás döntött, a felvételi jegy 80%-át a képességvizsgán szerzett jegyek átlaga, a fennmaradó 20%-ot pedig a gimnáziumi átlaga adta. A hivatalossá vált új rendelet értelmében viszont a 2019/2020-as tanévben vizsgázó nyolcadikosok közül mindazok, akik nem érik el az ötös átalagot a képességvizsgán, szakoktatásban fogják folytatni tanulmányaikat.

Az országos szülői egyesület elnöke azzal érvelt korábban az intézkedés szükségessége mellett, hogy a gyerek, aki 3-as átlaggal jut be a középiskolába, „bukásra ítélt úton” indul el. Ezzel szemben más szakszervezetek képviselői a szakoktatás megbélyegzésének nevezték a rendeletet, amely szerint szakiskolába csak a rossz vagy gyenge képességű tanulók kerülhetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...