Középpontban a környezetvédelem
Utoljára módositva: 2019-06-05 19:28:00

Június 5-én a környezetvédelem világnapját ünnepelték szerte a világon, Szatmárnémetiben tegnap díjazták a Matematika és környezet címmel megszervezett, iskolák közti verseny legjobbjait.

Az ENSZ 1972-ben nyilvánította környezetvédelmi világnappá június 5-ét annak érdekében, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét. Ehhez kapcsolódóan konkrét célkitűzések is születtek, úgymint az energiatakarékosság, a megújuló természeti erőforrások hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, valamint a környezetszennyezés megelőzése.

A világnap alkalmából szerte a világon különböző megmozdulásokat szerveznek, Szatmárnémetiben a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) több program szervezőjeként vagy társszervezőjeként igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

A környezetvédelmi világnap alkalmából tegnap a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel közösen megrendezték a Matematika és környezet nevet viselő iskolák közötti verseny díjátadó ünnepségét a Ioan Slavici Főgimnázium dísztermében. A versenyen 19 tanintézmény 75 csapata vett részt, közülük a legjobbakat díjazták a délután folyamán, ugyanakkor az ECOTIC Egyesület jóvoltából minden tanintézmény kapott egy-egy újrahasznosított kartonpapírból készült, e célra alkalmas konténert az elektronikushulladék-gyűjtés folytatása érdekében. A legeredményesebb csapat jutalmul a nagytarnai ökotáborban tölthet el egy napot, ahol különböző csapatépítő programokon vehet majd részt.

Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója a díjazás során elmondta, hogy egy remek versenyen vannak túl a gyerekek, ami a remények szerint motiválóan hatott úgy a diákokra, mint a pedagógusokra. Ugyanakkor nem is lehetett volna jobb alkalmat választani a díjak átadására sem, hiszen június 5-e nemcsak a környezetvédelem, de a tanítók világnapja is, ami tökéletesen szimbolizálja azt is, hogy a környezetvédelem és a tanulás kéz a kézben járnak.

A világnaphoz kötődően a környezetvédelmi ügynökség munkatársai a mai napon Nagykároly környékére látogatnak, ahol megtekintik és kiértékelik azokat a projekteket, amelyek megvalósításában szerepet vállaltak, látogatást tesznek a csomaközi lovardában, illetve a felújított Károlyi-kastélyban is.

Ugyanakkor június 12-én egy újabb nagyszabású akcióra kerül majd sor, méghozzá Szatmárudvariban, a Határtalan zöld folyosó határon átívelő együttműködési projekt, illetve Az újrahasznosítás labirintusa iskolák közötti verseny részeként. A „legügyesebb újrahasznosító” csapatot díjazni fogják, ugyanakkor a legtöbb, a labirintushoz szükséges kerítéselemet elkészítő 10 tanintézmény egy 3 napos ópusztaszeri kirándulást nyer majd.

Az atyai Kentaur Szabadidőközpontban elkészítésre váró labirintus megépítése viszont sajnos egyelőre szünetel, tudtuk meg Békéssy Erzsébettől, mert bár a kerítéselemek elkészítése véget ért, s azok a helyszínre is érkeztek, viszont a csapadékos időjárásnak köszönhetően egyszerűen lehetetlen a talajon való munka: a sár és pocsolya miatt kénytelenek voltak leállítani a labirintus építését. A tanfelügyelőség és a környezetvédelmi ügynökség ezért úgy döntött, az eredeti dátum (június 5.) helyett szeptember 23-án, a nemzetközi hulladékgyűjtő világnapon fogják átadni a létesítményt.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...