Középpontban az identitás
Utoljára módositva: 2018-09-12 19:25:37

Szeptember 28. és október 7. között második alkalommal rendezik meg a TranzitFeszt multikulturális nemzetközi színházi fesztivált.

Szeptember 28-án veszi kezdetét a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és román tagozata által közösen szervezett színházi fesztivál, a TranzitFeszt. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót szerdán Nagy Orbán, a színház főigazgatója és a két társulatigazgató, Bessenyei Gedő István és Ovidiu Caiţa.

Elhangzott, hogy a TranzitFeszt a népszerű Sorompók nélkül színházi fesztivál utódja, ami az elmúlt évben a Szatmár Megyei Tanács és Szatmárnémeti Helyi Tanács támogatásával indult újra ezen a néven.

Nagy Orbán elmondta, hogy a színházak életében fontos a fesztivál, hiszen az ilyen alkalmakon nemcsak az országból, hanem annak határain túlról is érkeznek neves színházak, ritkán látható előadásokkal. Az idei fesztivál tematikus lesz, s az identitás fogalmát járja körül. Ovidiu Caiţa, a román tagozat művészeti igazgatója és a román nyelvű előadások válogatója arról beszélt, hogy nagyon fontos az identitás alakítása, annak megélése olyan formában, hogy az együtt élő nemzetek identitásuk megőrzése közben tiszteletben tartsák a másokét. Elmondta, hogy a fesztiválra meghívott előadások az alaptéma mellett ráközelítenek a román-magyar viszonyra, az együttélés árnyalataira.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója a magyar nyelvű előadások válogatójaként elmondta, hogy 27 színházi előadás szerepel a fesztiválprogramban. A magyar nyelvű előadások sorában igazi színházi csemegékre számíthat a szatmári publikum a fesztivál tíz napja alatt, mások mellett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában. A programban szerepel továbbá a chicagói Trap Door Theatre és a chişinăui Eugen Ionesco Színház, illetve két román-magyar nyelven játszó, a fesztiválba kétnyelvű előadásokkal beválogatott színházi műhely is — így az identitás fogalma valóban több szemszögből lesz problematizálva, külön hangsúlyt helyezve a román-magyar együttélés szabályaira.

A fesztivál programját továbbá könyvbemutatók, szakmai beszélgetések is színesítik.

Az előadások túlnyomó része román, illetve magyar felirattal lesz látható.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...