Középpontban az identitás
Utoljára módositva: 2018-09-12 19:25:37

Szeptember 28. és október 7. között második alkalommal rendezik meg a TranzitFeszt multikulturális nemzetközi színházi fesztivált.

Szeptember 28-án veszi kezdetét a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és román tagozata által közösen szervezett színházi fesztivál, a TranzitFeszt. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót szerdán Nagy Orbán, a színház főigazgatója és a két társulatigazgató, Bessenyei Gedő István és Ovidiu Caiţa.

Elhangzott, hogy a TranzitFeszt a népszerű Sorompók nélkül színházi fesztivál utódja, ami az elmúlt évben a Szatmár Megyei Tanács és Szatmárnémeti Helyi Tanács támogatásával indult újra ezen a néven.

Nagy Orbán elmondta, hogy a színházak életében fontos a fesztivál, hiszen az ilyen alkalmakon nemcsak az országból, hanem annak határain túlról is érkeznek neves színházak, ritkán látható előadásokkal. Az idei fesztivál tematikus lesz, s az identitás fogalmát járja körül. Ovidiu Caiţa, a román tagozat művészeti igazgatója és a román nyelvű előadások válogatója arról beszélt, hogy nagyon fontos az identitás alakítása, annak megélése olyan formában, hogy az együtt élő nemzetek identitásuk megőrzése közben tiszteletben tartsák a másokét. Elmondta, hogy a fesztiválra meghívott előadások az alaptéma mellett ráközelítenek a román-magyar viszonyra, az együttélés árnyalataira.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója a magyar nyelvű előadások válogatójaként elmondta, hogy 27 színházi előadás szerepel a fesztiválprogramban. A magyar nyelvű előadások sorában igazi színházi csemegékre számíthat a szatmári publikum a fesztivál tíz napja alatt, mások mellett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában. A programban szerepel továbbá a chicagói Trap Door Theatre és a chişinăui Eugen Ionesco Színház, illetve két román-magyar nyelven játszó, a fesztiválba kétnyelvű előadásokkal beválogatott színházi műhely is — így az identitás fogalma valóban több szemszögből lesz problematizálva, külön hangsúlyt helyezve a román-magyar együttélés szabályaira.

A fesztivál programját továbbá könyvbemutatók, szakmai beszélgetések is színesítik.

Az előadások túlnyomó része román, illetve magyar felirattal lesz látható.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 19.
Jó lenne tudatosítanod, a verseny spirituális szempontból nem létezik. Nem kell legyőznöd senkit, és nem kell elvenned semmit senkitől. Az élet folyamatosan tolja eléd a lehetőségeket, és folyamatosan tolja eléd mindazt, amire szükséged van. Figyeld meg, ahogy ma estig minden szükséges felbukkan az életedben.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...