Közlekedés Szatmárnémetiben (I.)
Utoljára módositva: 2017-12-11 09:10:51

A Szatmári Friss Újság szerkesztőségében meghívott szakértők beszélgettek arról, hogy milyen nehézségek akadályozzák a városban a közlekedést, mi az, amin változtatni kell, és mi az, amit az utóbbi időszakban sikerült elérni annak érdekében, hogy kiküszöböljék a hibákat.

 

A beszélgetésen részt vett Maskulik Csaba, Szatmárnémeti városmenedzsere, Tar Attila, a Transurban képviselője, Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület képviselője, Madarász Csaba sofőroktató, Baranyai Zoltán, a Szatmári Friss Újság tulajdonosa és Princz Csaba, a lap riportere. A beszélgetést moderálta: Elek György.

Szatmárnémetiben évről évre több gépjárművet íratnak forgalomba, nagyon sok olyan család van, ahol minden családtagnak külön autója van, nem véletlen, hogy a megnövekedett forgalom miatt vannak időszakok, amikor komoly fennakadások alakulnak ki a közlekedésben. Meghívott vendégeinkkel a jelenség lehetséges megoldásairól beszélgettünk.

Maskulik Csaba elmondta, hogy Szatmárnémetit valaha nem a mai közlekedési viszonyokra tervezték. Nyilvánvalóan a város régi központja esetén nem beszélhetünk egy tervezésről, mert valószínűleg lovas kocsikra tervezték. Természetesen a főtér köré épült majd a város. A Szamos jobb oldalán lévő részen sem terveztek igazán, hiszen az tipikus kispolgári városrész lakóházakkal, nagy kertekkel, semmiképpen nem tervezték forgalomra. A baj ott volt, amikor tervezték a Szamos bal oldalát. Feltehetjük a kérdést: mi a különbség Szatmárnémeti és Nagybánya között forgalom szempontjából? Miért vannak Nagybányán azok a széles sugárutak a lakónegyedek közepén? Szatmárnémetiben állítólag nem engedték meg, hogy ehhez hasonlóan építkezzenek. Nem akarták szétszórni a várost. Nagybányán a lakónegyedekben is hatalmas nagy sugárutak vannak kiépítve parkolóhelyekkel, járdákkal stb., ott lehet közlekedni. Szatmárnémetiben kialakult egy városközpont, 1990-ig voltak parkolási lehetőségek is, de ezt követően megnőtt az autók száma, a parkolóhelyek száma viszont ugyanannyi maradt. Mára bebizonyosodott, hogy a városközpont nem bírja el a nagy forgalmat. Nem beszélhetünk arról, hogy órák kellenek ahhoz, hogy Szatmárnémetiben eljussunk egyik helyről a másikra. Megszokott hétköznapokon elég könnyen lehet közlekedni a városban. A körforgalmak eléggé jól megoldották a közlekedési problémákat, de amikor felújítási munkálatok miatt le kell zárni egy fél sávot, az nagyon nagy hatással van a közlekedésre. Egy példa: javítási munkálatot kellett végezni a Fabricii utcában a felüljárón. Volt két gödör, arra gondoltak, hogy ne maradjon ott télre, betömik. A fél szakasz lezárása miatt nagy probléma adódott, kivonult a rendőrség. Mindenki azt hitte, hogy ott nincs nagy forgalom, de óriási sorok alakultak ki.

Márk-Nagy János feltette a kérdést: nem amiatt történnek ilyenek, mert a lakosságot nem értesítik előre, hogy amennyiben van lehetősége máshol elmenni, válassza azt a megoldást?

Tar Attila megjegyezte, hogy a Transurban sofőrjei rendszeresen betelefonálnak a központba, hogy merre menjenek, mert le van zárva az út.

Voltak régebben mulasztások — válaszolta Maskulik Csaba —, de egy ideje időben bejelentik, ha valahol útjavításokat végeznek. Nagyon sok helyen van szükség javításokra, ezeket el kell végezni, ami fennakadásokkal jár, de ha nem végzik el a javításokat, akkor az a baj.

Baranyai Zoltán arra volt kíváncsi, hogy mínusz fokokban van-e értelme a javítási munkálatoknak.

Maskulik Csaba szerint a kátyúzásnak van értelme. Maskulik nem lát nagy problémát a közlekedésben, gyakran jár a város minden részén, és nem találkozik dugókkal. Vannak időszakos problémák reggel fél nyolc és nyolc között és délután. Voltak problémák Mikuláskor, és minden bizonnyal lesznek karácsony és újév előtt is, amikor mindenki autóval jár bevásárolni.

Madarász Csaba nagyon jónak és pozitív változásnak könyveli el a városban, hogy nem az történik, ami sokáig történt, hogy mindent a harmadik híd hiányával magyaráztak, hanem megpróbálják az azonnali lehetőségeket kihasználni. Ott van a Golescu híd, ahol a körforgalom megépítése óta nincsenek közlekedési problémák, persze ehhez az kell, hogy a sofőrök tudják is használni, és ne nehezítsék a haladást meg a szabálytalanságokkal. Maskulik szerint a körforgalmat csak akkor fogják megtanulni használni az autósok, ha a rendőrök elkezdenek szigorúan büntetni. Vannak sofőrök, akik beállnak a bal sávra, ahol balra kellene menjenek, de ők minden jelzés nélkül mennek egyenesen, mások pedig a jobb sávról fordulnak balra. Maskulik kifejtette, hogy a körforgalmak akkor működnek jól, ha a terhelés mind a négy irányból körülbelül ugyanakkora. Ha aszimmetrikus a körforgalom terhelése, akkor mindig vannak olyan ágak, amelyek hátrányban vannak a többihez képest. A polgármesteri hivatal legnagyobb félelme az volt, hogy a körforgalom éppen a gyalogátjárók miatt fog fennakadást okozni. Ez nem így van, ugyanis a gyalogos azelőtt állítja meg az autókat, még mielőtt azok bemennének a körforgalomba. A körforgalmak leghamarabb a hidakat ürítik le. Külföldön vannak olyan körforgalmak, hogy nincs semmi építmény, csak az aszfaltra van rajzolva egy kör. Ha ez Szatmárnémetiben lenne, mindenki keresztülhajtana rajta, véli a városmenedzser.

Márk-Nagy János hangsúlyozta, hogy a Burdea sarkon a körforgalom nagyon jól megoldotta az autós forgalmat, de megnehezítette a gyalogosok helyzetét. Ha valaki átmegy a Decebal hídon, és tovább akar haladni a Cloşca sugárútra, el kell menjen az ortodox és a református templomok között lévő gyalogátjáróig, ami háromszázötven méter kitérő. Maskulik azt ajánlja, hogy akik a Decebal hídról a Cloşca sugárútra akarnak jutni, azok a híd jobb oldalán haladjanak.

Márk-Nagy János nagy problémának tartja a járdán történő parkolást, ami főként azok számára okoz nehézséget, akik gyerekkocsival haladnak. Az iker babakocsival lehetetlen közlekedni. A közlekedési törvény azt mondja, hogy minimum egy méter kell legyen a járda, de a város hozhat egy olyan határozatot, hogy 1,20 vagy akár 1,50 méter széles legyen. Van, ahol fel van festve a járda, de azt is figyelembe kell venni, hogy ott mennyi gyalogos jár. Vannak utcák — ilyen például a Kossuth Lajos utca —, amelyek közelében nagyon sok intézmény van, s ezeken nagyon sok ember elhalad. Itt sok esetben éppen a rendőrök parkolnak szabálytalanul, és az autó kerekét a járda széléig engedik, így húsz centit elvesznek a járdából.

Madarász Csaba megkérdezte Maskulik Csabát, hogy lát-e lehetőséget arra, hogy megoldódjon a parkolás a városközpontban. Maskulik az egyetlen megoldásnak azt látja — és ezt rövid időn belül meg is valósítják —, hogy kitiltják az autókat a városközpontból.

Márk-Nagy János is abban látja a megoldást, ha parkolóházakat hoznak létre, és a városközpont sétatér marad.

Maskulik több olyan példát sorolt — más országokból és városokból —, ahol nem lehet behajtani autóval a városközpontba, ezeken a helyeken a parkolókat kerékpárutakká alakították át.

Baranyai Zoltán elfogadhatónak tartja az autóknak a városból való kitiltását ott, ahol meg van oldva a tömegközlekedés. Maskulik úgy látja, nem lehet mindenkit a háza elől oda szállítani, ahova éppen menni akar, szerinte öt-tíz perc sétára mindenkinek szüksége van. A régi főtéren nem parkol több mint nyolcvan-száz autó, ezek tulajdonosainak legtöbbje szabadidős programokon vesz részt. Az ő idejükbe beleférne, hogy öt-tíz percet sétáljanak. Princz Csaba azt tapasztalja, hogy Szatmárnémetiben mindenki mindenhova autóval akar menni, ezért van a sok tilosban való parkolás és a zsúfolt közlekedés. Madarász Csaba szerint beleférne a séta az idejükbe, de hol kellene hagyni az autót? A legközelebbi parkoló a kispiacnál van. A másik irányba szintén elég messze.

Márk-Nagy János a parkolóházak létrehozását szorgalmazta, mert nagyon sok embernek van dolga a városközpontban, és nem lehet elvárni, hogy több száz méterre parkoljanak attól a helytől, ahol ügyet intéznek. Nem kell egy kalap alá venni azokat, akik dolgoznak vagy ügyeiket intézik azokkal, akik szórakoznak, hangsúlyozta.

Nagyon sokat lehetne még segíteni azoknak, akik a Pálfalvai útról az Octavian Goga sugárút irányába haladva közelítik meg a Decebal hidat. Csúcsforgalomban ez 25 percet vesz igénybe, mutatott rá Madarász Csaba. Itt az aluljáró előtti jelzőlámpánál van egy akadály, ugyanis a belső sávon, aki balra akar térni, amíg a jelzőlámpa zöldet jelez, addig visszatartja azokat, akik előre mennének, a jobb oldalon viszont éppen ott van az autóbusz-megálló, amit ha beljebb költöztetnének, felszabadulna egy sáv.

Makulik Csaba egyetértett ezzel, de elmondta, hogy mivel a buszmegállónál van egy villanyoszlop, aminek az elköltöztetése minimum hat hónap, a megvalósítása időigényes.

Ezzel kapcsolatosan egy kis vita alakult ki, ugyanis több megoldási lehetőséget is felsoroltak a résztvevők, az egyik ilyen az autóbusz-megálló elköltöztetése lenne, de azzal egy parkolót kellene megszüntetni.

Maskulik szerint nem megoldás, ha az autóbusz-megállót beljebb költöztetik, mert az autóbuszoknak onnan úgyis ki kell menniük, ami újabb akadály az elhaladó autók számára.

Tar Attila szóba hozta, hogy sokat könnyítene a forgalmon, ha újra megnyitnák kis gépjárművek számára a régi vasút alatti átjárót. Maskulik ezt sem tartotta lehetségesnek, mert az az út zsákutcába vezet, ennek az útnak nincs kijárata a hídra. Voltak már korábban is kezdeményezések ennek az útnak a használatára, de a tervezők nem találtak semmilyen megoldást, nem lehet kijáratot találni.

Madarász Csaba afelől érdeklődött, hogy megvalósul-e az Octavian Goga sugárút kiszélesítése. Maskulik arról tájékoztatott, hogy a tervek elkészültek, de az ott lakók beperelték a polgármesteri hivatalt, és ahol csak lehet, feljelentést tettek. Ha a harmadik híd elkészül — és erre minden esély megvan —, nem lesz szükség az Octavian Goga sugárút kiszélesítésére. Amúgy sem lehet vele sokat nyerni, mert hiába lenne széles az az út annak az elején, ha az aluljáró alatt továbbra is keskeny maradna. Az utca szélesítésének a gondolata onnan indult, hogy 2103-ban Maskulik azt javasolta, hogy négy sávra lehet osztani az utcát. Az egyik sáv csak 2,5 méteres lenne. Nagyon sok nyugati országban vannak sárga sávok, amelyeken ideiglenesen húznak egy sárga csíkot, ezeken széles autók nem haladhatnak el.

Baranyai Zoltán megkérdőjelezte, hogy három éven belül elkészül a harmadik híd. Maskulik megerősítette, hogy a feltételek adottak, így ha lesz pénz, nem lesz ennek akadálya.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Megiseli-e szervezetedet az óraátállítás?
Szerencsére nem, nagyon hasznosnak tartom
Nem, de nem látom értelmét
Egy-két nap kell, míg hozzászokok
Teljesen felborítja a ritmusom, napokig szenvedek miatta
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...