Közös elnökjelölttel készül a PSD–ALDE
Utoljára módositva: 2018-09-02 15:40:59

Közös elnökjelöltet készül indítani a kormányzó szociálliberális koalíció a jövő év végi elnökválasztáson, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök jelezte, hogy nem tervez indulni a megmérettetésen.

A szociáldemokraták a Fekete-tenger parti Neptun üdülőtelepen tartották országos tanácskozásukat, amelyen a kormánytagok, valamint a párt megyei szervezeteinek elnökei is részt vettek. A szombat későn este véget ért tanácskozás nem volt feszültségmentes, hiszen Gabriel Firea bukaresti főpolgármester felszólította Dragneát, mondjon le a párt éléről, emellett a pártelnök által támogatott Carmen Dan belügyminiszter lemondását is követelte az augusztus 10-i bukaresti tüntetésen a rendfenntartó erők fellépése miatt, amelynek következtében több mint négyszáz tüntető és tíz csendőr megsérült.

Firea azzal indokolta követelését, hogy Dragnea ellen büntetőjogi eljárások vannak folyamatban, így aligha indulhat a választáson, a szociáldemokraták pedig saját jelölt nélkül maradhatnak, ami példátlan a párt történetében. Firea szerint a szociáldemokraták népszerűségének is használna, ha Dragnea és Dan háttérbe vonulnának. Bukarest főpolgármesterének mindkét javaslatát elvetették a résztvevők.

Dragnea egyébként maga is megerősítette, hogy nem kíván indulni a megmérettetésen és közölte: tárgyalásokat kezdenek kisebbik koalíciós partnerükkel, a Călin Popescu Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) közös elnökjelölt indításáról. A szociáldemokraták körében egyesek máris javasolták, hogy Tăriceanu legyen a két párt közös államelnökjelöltje, de hivatalos döntés még nem született. Romániában 2019 végén tartanak elnökválasztást.

Dragnea azt is elmondta, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnöktől kérték: a kabinet fogadjon el olyan sürgősségi kormányrendeletet, amely semmissé nyilvánítja a hírszerzés és az igazságszolgáltatás, illetve egyéb állami intézmények között megkötött titkos együttműködési megállapodásokat. A kormánypártok szerint ugyanis ezek alapján visszaéléseket követtek el az elmúlt években az igazságszolgáltatásban és ártatlan embereket ítéltek el. Dragnea nem tagadta, hogy a tanácskozáson szóba került ezeknek a személyeknek az amnesztiában való részesítése is, és közölte: felkérték a miniszterelnököt, vizsgálja meg az illetékes miniszterekkel, milyen határozatok vagy rendeletek elfogadása szükséges az amnesztia alkalmazásához.

Dragnea bejelentette: a miniszterelnököt felkérték arra is, hogy kezdeményezze George Maior washingtoni román nagykövet visszahívási eljárását, aki a múlt héten a külügyminisztérium részéről megrovásban részesült, mivel a kormány álláspontjával ellenkező véleményt fejtett ki Rudolph Giuliani amerikai jogász leveléről, amelyben bírálta a román igazságszolgáltatást, a titkos megállapodásokat, valamint a román belföldi hírszerzésnek az igazságszolgáltatás ügyeibe való beavatkozását.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...