„Közös határon, közelebb egymáshoz”
Utoljára módositva: 2014-09-19 08:32:12

Két évvel ezelőtt, 2012. szeptember 21-én került első alkalommal megrendezésre szerte az Európai Unióban és a szomszédos országokban az Európai Együttműködés Napja.

 

A „Közös határon, közelebb egymáshoz” mottójú kezdeményezés célja az európai régiók és országok közötti együttműködés eredményeinek megünneplése — mindezt úgy, hogy közben ízelítőt nyújtson a szomszédos országok és régiók kultúrájából és hagyományaiból.

A Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Múzeum, a Mátészalkai Múzeum, az Ungvári Állami Egyetem és a Romániai Ukránok Egyesületének szervezésében csütörtök déltől pénteken kora délutánig Szatmárnémeti ad otthont az Európai Együttműködés Napjának. A megyei múzeummal szembeni téren a magyarországi és ukrán mesteremberek mellett Szatmár megye minden népművészeti tájegysége képviseltette magát, az avasi gyöngyhímzőktől a fafaragókon, üvegfestőkön, a nagykárolyi szarutárgy-készítőn át a vámfalui keramikusig. Az Európai Unió támogatásával megszervezett rendezvény értelemszerűen az Európai Unió himnuszával, az Örömódával kezdődött, melyet a bélteki fúvószenekar adott elő, Mircea Câcu vezetésével, majd a csoportok pattogó ritmusokra vonultak fel és a teret körbejárva mutatták be a hagyományos, illetve modernebb népviseleteket. Miközben a megyei tanács elnöke és a többi jelen lévő hivatalosság röviden üdvözölte a jelenlévőket, egyre több kíváncsiskodó érkezett a térre és állt meg a faházikók előtt, melyek mindenikében egy-egy népművész állította ki portékáit — sőt a házikó előtt fel is állította korongozó-berendezését, illetve a kályhát és a kovácsüllőt. Hiszen a rendezvénysorozat keretében betekintést nyerhettek a kovácsolás, a bútorfaragás és -festés, a hímzés és a szarutárgyak készítésének rejtelmeibe. Czikker András nagykárolyi fésűkészítő-mester szívesen mesél és mutatja közben az egykori fésűkészítő reszelőket és tárgyakat: „Egy fésűt legalább hússzor vettek kézbe, mielőtt elkészült volna. A legjobb és legtartósabb fésűket, kontytűzőket pedig a szürkemarha szarvából lehetett készíteni” — mondja. A mellette lévő Egri Sándor és Adorján Béla mátészalkai kovácsmesterek is ugyanolyan szívesen magyarázzák minden mozdulatukat a nézelődőknek, miközben nagyokat koppantanak az izzásig hevített vasrúdra, hogy vékony pengévé kalapálják azt. A magukkal hozott és kiállított kések, kardok talán a borotvánál is élesebbek.

Színkavalkád az Ukrajnából érkezett népi mesterek kiállítása és ízkavalkád a Kárpátaljáról érkezettek diós kalácsa, fonott pászkája, különleges ünnepi fánkja, melyekkel szívesen kínáltak minden standjukhoz lépőt, akárcsak az avasiak a híres pálinkájukkal.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...