Közös tevékenység: a hálaadásról tanultak
Utoljára módositva: 2018-12-04 09:06:07

Közös projektet bonyolított le egymás között a Szatmárnémeti Református Gimnázium és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum: a hálaadásról tanultak együtt csütörtökön.

Az Amerikai Egyesült Államokban hosszú időn át különleges napnak számított november utolsó csütörtöke. Természetesen nem azért, mert az utána következő napon, fekete pénteken mindent olcsóbban vásárolhattak meg az emberek, hanem azért, mert ilyenkor együtt volt a család, és együtt adhattak hálát az Úrtól kapott ajándékokért. Franklin D. Roosevelt elnöksége idején ez az időpont megváltozott: azóta minden november negyedik csütörtökén tartják a hálaadás ünnepét, angol szóval élve a „thanksgiving”-et. Az amerikai családok ünnepi asztalán minden évben ott van a jól elkészített pulyka, a vörös áfonyából készített szósz és nem utolsósorban a sütőtökből készült pite. Fontos ünnep ez, valami olyan, mint számunkra az újbor és új kenyér ünnepe.

Csütörtökön, november 29-én a Szatmárnémeti Református Gimnázium és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum kilencedikes diákjai egy partnerkapcsolat keretén belül e fontos ünnepről tanultak. A Szatmárnémeti Református Gimnázium angol szakos tanárnője, Apjok-Kun Noémi a XI. A osztályos diákok segítségét kérte, hogy megvalósuljon ez a találkozás. „Tizenegyedikes diákjaim vállalták a nem könnyű feladatot: kilencedikes társaiknak tartottak egy órát a hálaadás ünnepéről. Kvízkérdéseket írtak, játékos feladatokat készítettek elő, és az osztály egyik legjobb angolosa, Kincses Dávid egy érdekes powerpoint-os bemutatóval készült. Ő az ünnep eredetéről beszélt természetesen angolul, majd arra kérte a csapatokat, hogy válaszoljanak kérdésekre az alapján, amit hallottak. A tizenegyedikes diákok nagyon ügyesek voltak. Az előkészületeket illetően ezúton is köszönöm segítségüket!” — nyilatkozott szerkesztőségünknek a líceum angoltanára.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjait Czier Andrea és Somkereki Zita angol szakos tanárnők kísérték el. Minden vendég valamelyik csapat tagja volt. Ügyesen oldották meg a rájuk váró feladatokat: párosítaniuk kellett szavakat a megadott leírásokhoz, egy dal szövegéből hiányzó szavakat kellett kitalálniuk, majd egy borítékban lévő szókártyákból bibliai verset kellett összerakniuk. Miután válaszoltak a kvízkérdésekre, elkészült a hálaadásnapi fa is. Minden csapat összeállított egy listát arról, hogy mi mindenért lehetnek hálásak az Úrnak. A lista élén szerepelt a család, a rokonok, barátok, de helyet kaptak más dolgok is, mint az egészség vagy a szerető otthon. A tanárok nagy örömére szolgált az, hogy ők is helyet kaptak a listán. Bár a versenyről is kellett volna szóljon a találkozás, inkább a barátkozásról és egymás segítéséről szólt. A legjobban teljesítő csapat minden tagja megkapta a jól megérdemelt tízest, és persze az édesség sem maradt el a búcsúzáskor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...