Közös ünneplés az összetartozás jegyében a Kölcseyben
Utoljára módositva: 2017-03-15 18:04:27

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium diákjai közös ünnepi műsort adtak elő a szatmárnémeti iskola dísztermében, ezzel is kifejezve az összetartozást.

A Kölcsey főgimnáziumban közös műsort adtak a szatmárnémeti és a debreceni diákok

Rendhagyó március 15-i műsorral jelentkeztek idén a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai. A műsort közösen készítették a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium diákjaival, akik a Rákóczi Szövetség támogatásával érkeztek Szatmárnémetibe. Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója elmondta, hogy ez az alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy az iskolák megismerjék, hogyan látják mások az ünnepet, mi az, ami egy ilyen alkalomra készített műsorban fontos számukra. Az igazgatónő arról is szót ejtett, hogy a tanügyminisztérium erre a napra tervezte a képességvizsga és az érettségi próbafelmérőit, de a magyarul tanuló diákok kérésére erre a napra nem terveztek vizsgát, hogy a magyar diákok is tudjanak méltóképpen ünnepelni. Pataki Enikő hangsúlyozta: az ünnepnek akkor van jelentősége, ha a diák úgy érzi, számára fontos, hogy részt vegyen az ünnepeken, hogy akarja megmutatni azt, hogy vagyunk és büszkék vagyunk magyarságunkra, múltunkra és az értékeinkre. A mai diákok nem igazán értik, hogy huszonhét éve nem volt ilyen nyugodt, békés és jó hangulatú a március 15-i megemlékezés. Az akkori ünneplést megzavarták, az ünneplők bemenekültek a templomkertbe, majd hosszú ideig konfliktusokat gerjesztettek az emberek között. Tudomásul kell venni: ha nekünk nem fontos az ünnep, ha mi nem vágyunk rá, akkor senkinek sem lesz fontos, és feledésbe merül. Mi vagyunk március 15., mi vagyunk az ünnep, fogalmazott az igazgatónő.

Az eseményen részt vett Bukovics András budapesti vendégtanár, aki az elmúlt napokban rendhagyó órákat adott az iskolában. Az iskolai szintű ünnepségen szintén részt vettek a miskolci Lévai József Református Gimnáziumból érkezett vendégdiákok is.

Az ünnepi műsor nagyobb része a debreceni diákok előadásából állt, akik verseket mondtak és énekeltek. A szatmárnémetiek részéről Bessenyődi Judit szavalta el Bajza József Ébresztő című versét, ezzel a verssel szerepelt a Hazafias Versek Versmondó Versenyén. A műsor végén mindenki megtapasztalta az összetartozás érzését. A magyarországi diákok műsora hasonló volt a szatmárnémeti diákok által készített műsorokhoz. Éles Bulcsu, a debreceni iskola egyik tanára meghívást adott át a kölcseyseknek az április végén megrendezésre kerülő diáknapra.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Pelyhes - Kalandra fel!
Ma, 17:00
Közeleg a hideg tél, ilyenkor a legtöbb madár délnek indul, hogy egy melegebb vidéken vészelje át a zord évszakot. Így tesz a kis Pelyhes családja is, ám Ő még túl pici a repüléshez, és egy véletlen folytán lemarad az indulásról. Mikor megérkezik a fagy, a kismadárnak minden bátorságára szüksége lesz, hogy megküzdjön a barátságtalan időjárással és megtalálja a családját. Szerencséjére a kalandban segítségére lesz megannyi új barát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...