Közösségi összefogás szükséges
Utoljára módositva: 2018-02-12 11:01:05

A szociális problémák súlyosbodnak, a szociális szolgáltatásokra fordított állami támogatás pedig apad. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet helyi szinten is keresi a megoldást.

Drasztikusan csökkent a 34/1998-as törvény alapján a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek által igényelhető állami támogatás összege. Míg 2017-ben több mint 24 millió lej volt a szubvenció értéke országos szinten, 2018-ban mindössze 18 millió lej. A szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára további súlyos csapás, hogy a szubvenció odaítélésének kritériumai nem teljesen átláthatóak, valamint az, hogy az ellátottankénti támogatás összege akár 77%-kal is kevesebb lehet, mint az elmúlt években.

Szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezet lévén a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezetet is kedvezőtlenül érinti az állami szubvenció apadása. Láng László vezérigazgató elmondása szerint a helyzet nem könnyű, de bízik abban, hogy a közösség segítségével sikerül ezen is túljutni, mint annyi más nehéz helyzeten az évek során.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a Szatmári Római Katolikus Püspökség megbízásából végzi a keresztényi segítségnyújtást immár 28 éve. Jelenleg 1131 gyermeket és fiatalt, 249 sérült személyt, valamint 1311 időst lát el, további 130 nélkülöző számára biztosítja a napi étkeztetést, valamint 459 személy számára nyújt segítséget és tanácsadást, azaz összesen 3280 állandó ellátottja van.

A Caritas a 2018-as évre 15 egysége számára kért állami szubvenciót, tudtuk meg Láng Lászlótól, amelyek közül 4 kapta volna ezt meg: a sérült személyek bentlakásos foglalkoztatójaként működő alsóhomoródi Gyöngy Ház, valamint a szatmárnémeti, erdődi és nagykárolyi házi betegápoló központok, holott a minősítési eljárás során mind a 15 egység megszerezte a támogatásra jogosult státust. A szervezet csupán a Gyöngy Ház esetében vette igénybe a kapott szubvenciót. Ennek oka, hogy az állam a törvénymódosítások után csak a rezidenciális szolgáltatásokra biztosította a 2009-től érvényes, ellátottankénti havi 250 lejes támogatást. A három házi betegápoló központ esetében viszont 77%-kal csökkent a szubvenció összege, ami azt jelenti, hogy a havi 120 lej helyett idén mindössze 27,60 lejjel támogatja az állam egy beteg havi ellátását. A reális havi költségek betegenként ennek mintegy tizenötszörösét teszik ki, állítja az igazgató, a 120 lejes korábbi összeg is legfeljebb a súlyos szociális esetek 20–25%-ának ellátását fedezte, az idei támogatás összege pedig annyira kicsi, hogy nem éri meg azt a rengeteg papírmunkát, amit a szubvenció elszámolásához kérnek, ezért inkább lemondtak róla.

Az állami támogatás összegének ilyen drasztikus csökkentése és odaítélésének megvonása a minőségi kritériumoknak való megfelelés esetén is nem csupán a támogatás nélkül maradt intézmények ellátottainak a szolgáltatásokhoz való hozzájutását lehetetleníti el, hanem az ezekben az intézményekben foglalkoztatott mintegy 50 személy mindennapi megélhetését is. „Hosszú évtizedek kellettek ahhoz, hogy az egyházmegyei Caritas kiépítse a 30 intézményből álló szociális szolgáltatóhálózatát, ezekben egy elismerésre számot tartó szakmai színvonalat biztosítson, és egy kormányzati beavatkozással egyik napról a másikra, teljesen váratlanul és ilyen drasztikus módon a létbizonytalanságba sodorják ezeket az intézményeket” — jegyezte meg Láng László.

 

Helyileg próbálják orvosolni a bajt

A vezérigazgató kihangsúlyozta, hogy a Caritas egyetlen ellátottját sem hagyja cserben. A szervezet minden lehetséges fórumon megpróbálja bemutatni a lehetetlen helyzetet, és felhívással fordul a képviselőkhöz, a szakmai fórumokhoz, országos egyeztetések is történnek.

Az áldatlan állapot megoldására a Caritas már kidolgozott egy szükségtervet a költségek csökkentésére, de ez előreláthatóan nem fogja fedezni az állami szubvenció kieséséből származó deficitet. Az előző években a Szatmár megyei és a szatmárnémeti önkormányzat komoly szerepet vállalt fel a szociális szolgáltatások egy részének finanszírozásában — tájékoztatott Láng László, és hozzátette, bízik abban, hogy a 2018-as év folyamán is be tudják tölteni ezt a szerepet minden gazdasági megszorítás ellenére is. Nagy segítség volt a szervezet számára az is, hogy a megyeszékhely mellett más olyan települések önkormányzatai, amelyekben a Caritas szolgáltat, mint Erdőd, Mezőpetri, Nagykároly, Piskolt, Sárközújlak, Szaniszló, Szatmárhegy és Tasnád, támogatták a Caritas tevékenységét, ahogyan nagyon sok magáncég is fontosnak tartotta, hogy közvetlen adományokkal részt vállaljon a Caritas munkájában. „Mindent, amit a Caritas tesz, a közösségért és a közösséggel együtt teszi. Ilyen krízishelyzetben, amikor a szociális védőháló meggyengül, egy civil társadalom erejét bizonyítja, hogy képes helyi összefogással orvosolni a bajt” — állítja az igazgató.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...