Közösségi rendőrség – van, de mit tesz?
Utoljára módositva: 2014-09-01 09:33:51

Butka Gergely szatmárnémeti tanácsossal, a Szolgáltatási Bizottság tagjával a közösségi rendőrségről, annak feladatairól és tevékenységéről beszélgettünk, illetve javaslatokról, amelyek segítenék a munkájukat, javítanák a lakosságban keltett imázsukat.

 

Butka Gergely

Butka Gergely a szatmárnémeti tanács egyik legaktívabb tagja, aki mandátuma kezdetétől számos javaslattal igyekszik minél hatékonyabbá és jobbá tenni a helyi rendőrség tevékenységét — például márciustól az ő javaslatára működik a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség új, rövidített sürgősségi bejelentő telefonszáma (0361- 919) is. Igaz, egy év kellett ennek a tervnek a megvalósulásához. De, mint mondja, a sok pénzből, pénzünkből fenntartott közösségi szolgáltatások minél több lakoshoz kell hogy eljussanak. A közösségi rendőrség pedig az a „szolgáltatás”, amely minden egyes lakos számára az egyik legkönnyebben elérhető kell legyen! Hiszen az ő feladatuk a közbiztonsági, közrendi, köztisztasági problémák megoldása, ők működnek együtt a rendőrséggel a lakossági vagyonvédelemben, az emberek biztonságát, nyugalmát jelentő tevékenységekben és a bűnmegelőzésben is. Emellett pedig feladatkörükbe tartozik a helyi tanács által kijelölt létesítmények őrzésének biztosítása, a közrend felügyelete, parkolók, iskolák környékének ellenőrzése, konfliktushelyzetek megoldása.

 

Nem elégedett a lakosság

 

„A közösségi rendőrség olyan csapdában van már évek óta, amiből a hajánál fogva kellene kicibálja saját magát. Nagy hiba van a rendszerben, valami nagyon nem úgy működik, ahogy kellene. Persze az éremnek két oldala van, hiszen amíg a helyi rendőrség létszám alatt, alulfizetett emberekkel dolgozik, addig nem is csoda, hogy a munkamoráljuk sem olyan, mint amilyennek kellene lennie. A 900 lejes fizetés még a pluszjuttatásokkal együtt sem olyan vonzó kereset. A feladatok pedig túl vannak dimenzionálva, rengeteg adminisztratív munkát kell hogy végezzenek, és nincsenek elegen: egyetlen kéregető 3,5 órányi foglalkozást igényel 4 helyi rendőr munkaidejéből. Igen, sajnos nagyon rossz a helyi rendőrség megítélése, mert az állampolgár legtöbbször azt érzékeli: „pont most nincsenek itt, amikor szükség lenne rájuk”, a tevékenységük amúgy sem túl látványos, és bizony nagyon is kivételeznek. Én még nem láttam egyetlen helyi rendőrt sem, aki megbüntetne egy-egy jól ismert, tilosban parkoló üzletembert vagy aranyifjút! Pedig minden szabálytalankodót egyformán kellene kezelniük, függetlenül attól, kicsoda az illető…” — mutatott rá a tanácsos.

 

Megoldások lennének, de …

 

Elsődleges feladatuk a közrend fenntartása

„A helyi rendőrséget vezető Precup Ioan helyzete nem könnyű, de más városokban is vannak helyi rendőrségek, konzultálnia kellene velük: ők milyen gondokkal küzdenek, milyen megoldásokat találtak rájuk. Az „azzal főzünk, amink van” mentalitás nem vezet eredményekre. Ha egy város — pontosabban vezetősége — komolyan gondolja, akkor tud pénzt szakítani a lakosok közbiztonságára. Esetleg kevesebb s kevésbé grandiózus népünnepélyt szervez, átcsoportosít anyagi forrásokat. A polgármesteri hivatalnak a közbiztonság kérdése prioritás kellene hogy legyen — ezzel szemben jelenleg még csak egy olyan felmérésük sincs, hogy a város bizonyos körzeteiben milyen a közbiztonság! És azt is észre kell venni: mindennapi munkájuk során milyen nehézségekkel szembesülnek a helyi rendőrök. Túl sok feladatot sóznak a nyakukba, olyanokat is, ami nem az ő dolguk lenne. Mindez pedig oda vezet, hogy nem sikerül feljavítani a közösségi rendőrség munkáját, nem sikerül javítani az összképüket. Nincs rend, a közösségi rendőrök messze nem olyan hatékonyak, mint lehetnének Ezekre kell gyakorlati megoldásokat találni, használva a modern technológiákat, hiszen a XXI. században élünk. Strasbourgban láttam kerékpáron, teljes felszerelésben járőröző rendőröket — gyorsabbak, mintha gyalog mennének, tömegben is könnyebben boldogulnak, s üldözés során olyan kis utcákban is gond nélkül boldogulnak, ahol járőrautó nem tudja követni a rendbontókat. Mikor ennek a lehetőségét itthon is felvetettem, a hivatalosságok úgy reagáltak: „Nevetségesek lennének.” Szintén jó és főleg hasznos lenne együttműködési szerződést kötni biztonsági cégekkel — Bukaretben van pár ilyen sikeres összedolgozás —, ami magában foglalná a közös járőrözést is, konfliktushelyzetek, verekedések, rendbontások közös megoldását” — fejtette ki Butka.

 

Hamis biztonságérzet?

 

„A polgármester dicsősége lesz a több mint kétéves, 2011-ben indult projekt: Szatmárnémeti térfigyelő kamerái. Szeptember végére biztosan — de lehet már hamarabb — működésbe lép az a 66 kamerát magában foglaló rendszer, amely a közbiztonságot hivatott javítani, s amelynek parancsnoki központja a Kossuth-kerti Zöld Ház emeletén van kialakítva. Úgy várjuk már ezt a rendszert, mint a Messiást, de senki nem gondolt bele: reálisan mennyire fogja javítani a közbiztonságot? Azzal, hogy a főbb csomópontokat monitorizáljuk, a kisstílű tolvajok, koldusok beszorulnak a lakónegyedekbe, és ott lesz rosszabb a közbiztonság, tehát a közösségi rendőrök járőrözési útvonalait át kell majd csoportosítani” — mutatott rá a szatmárnémeti tanácsos.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...