Közösségi rendőrség – van, de mit tesz?
Utoljára módositva: 2014-09-01 09:33:51

Butka Gergely szatmárnémeti tanácsossal, a Szolgáltatási Bizottság tagjával a közösségi rendőrségről, annak feladatairól és tevékenységéről beszélgettünk, illetve javaslatokról, amelyek segítenék a munkájukat, javítanák a lakosságban keltett imázsukat.

 

Butka Gergely

Butka Gergely a szatmárnémeti tanács egyik legaktívabb tagja, aki mandátuma kezdetétől számos javaslattal igyekszik minél hatékonyabbá és jobbá tenni a helyi rendőrség tevékenységét — például márciustól az ő javaslatára működik a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség új, rövidített sürgősségi bejelentő telefonszáma (0361- 919) is. Igaz, egy év kellett ennek a tervnek a megvalósulásához. De, mint mondja, a sok pénzből, pénzünkből fenntartott közösségi szolgáltatások minél több lakoshoz kell hogy eljussanak. A közösségi rendőrség pedig az a „szolgáltatás”, amely minden egyes lakos számára az egyik legkönnyebben elérhető kell legyen! Hiszen az ő feladatuk a közbiztonsági, közrendi, köztisztasági problémák megoldása, ők működnek együtt a rendőrséggel a lakossági vagyonvédelemben, az emberek biztonságát, nyugalmát jelentő tevékenységekben és a bűnmegelőzésben is. Emellett pedig feladatkörükbe tartozik a helyi tanács által kijelölt létesítmények őrzésének biztosítása, a közrend felügyelete, parkolók, iskolák környékének ellenőrzése, konfliktushelyzetek megoldása.

 

Nem elégedett a lakosság

 

„A közösségi rendőrség olyan csapdában van már évek óta, amiből a hajánál fogva kellene kicibálja saját magát. Nagy hiba van a rendszerben, valami nagyon nem úgy működik, ahogy kellene. Persze az éremnek két oldala van, hiszen amíg a helyi rendőrség létszám alatt, alulfizetett emberekkel dolgozik, addig nem is csoda, hogy a munkamoráljuk sem olyan, mint amilyennek kellene lennie. A 900 lejes fizetés még a pluszjuttatásokkal együtt sem olyan vonzó kereset. A feladatok pedig túl vannak dimenzionálva, rengeteg adminisztratív munkát kell hogy végezzenek, és nincsenek elegen: egyetlen kéregető 3,5 órányi foglalkozást igényel 4 helyi rendőr munkaidejéből. Igen, sajnos nagyon rossz a helyi rendőrség megítélése, mert az állampolgár legtöbbször azt érzékeli: „pont most nincsenek itt, amikor szükség lenne rájuk”, a tevékenységük amúgy sem túl látványos, és bizony nagyon is kivételeznek. Én még nem láttam egyetlen helyi rendőrt sem, aki megbüntetne egy-egy jól ismert, tilosban parkoló üzletembert vagy aranyifjút! Pedig minden szabálytalankodót egyformán kellene kezelniük, függetlenül attól, kicsoda az illető…” — mutatott rá a tanácsos.

 

Megoldások lennének, de …

 

Elsődleges feladatuk a közrend fenntartása

„A helyi rendőrséget vezető Precup Ioan helyzete nem könnyű, de más városokban is vannak helyi rendőrségek, konzultálnia kellene velük: ők milyen gondokkal küzdenek, milyen megoldásokat találtak rájuk. Az „azzal főzünk, amink van” mentalitás nem vezet eredményekre. Ha egy város — pontosabban vezetősége — komolyan gondolja, akkor tud pénzt szakítani a lakosok közbiztonságára. Esetleg kevesebb s kevésbé grandiózus népünnepélyt szervez, átcsoportosít anyagi forrásokat. A polgármesteri hivatalnak a közbiztonság kérdése prioritás kellene hogy legyen — ezzel szemben jelenleg még csak egy olyan felmérésük sincs, hogy a város bizonyos körzeteiben milyen a közbiztonság! És azt is észre kell venni: mindennapi munkájuk során milyen nehézségekkel szembesülnek a helyi rendőrök. Túl sok feladatot sóznak a nyakukba, olyanokat is, ami nem az ő dolguk lenne. Mindez pedig oda vezet, hogy nem sikerül feljavítani a közösségi rendőrség munkáját, nem sikerül javítani az összképüket. Nincs rend, a közösségi rendőrök messze nem olyan hatékonyak, mint lehetnének Ezekre kell gyakorlati megoldásokat találni, használva a modern technológiákat, hiszen a XXI. században élünk. Strasbourgban láttam kerékpáron, teljes felszerelésben járőröző rendőröket — gyorsabbak, mintha gyalog mennének, tömegben is könnyebben boldogulnak, s üldözés során olyan kis utcákban is gond nélkül boldogulnak, ahol járőrautó nem tudja követni a rendbontókat. Mikor ennek a lehetőségét itthon is felvetettem, a hivatalosságok úgy reagáltak: „Nevetségesek lennének.” Szintén jó és főleg hasznos lenne együttműködési szerződést kötni biztonsági cégekkel — Bukaretben van pár ilyen sikeres összedolgozás —, ami magában foglalná a közös járőrözést is, konfliktushelyzetek, verekedések, rendbontások közös megoldását” — fejtette ki Butka.

 

Hamis biztonságérzet?

 

„A polgármester dicsősége lesz a több mint kétéves, 2011-ben indult projekt: Szatmárnémeti térfigyelő kamerái. Szeptember végére biztosan — de lehet már hamarabb — működésbe lép az a 66 kamerát magában foglaló rendszer, amely a közbiztonságot hivatott javítani, s amelynek parancsnoki központja a Kossuth-kerti Zöld Ház emeletén van kialakítva. Úgy várjuk már ezt a rendszert, mint a Messiást, de senki nem gondolt bele: reálisan mennyire fogja javítani a közbiztonságot? Azzal, hogy a főbb csomópontokat monitorizáljuk, a kisstílű tolvajok, koldusok beszorulnak a lakónegyedekbe, és ott lesz rosszabb a közbiztonság, tehát a közösségi rendőrök járőrözési útvonalait át kell majd csoportosítani” — mutatott rá a szatmárnémeti tanácsos.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...