Községfejlesztés válság idején
Utoljára módositva: 2013-06-19 08:59:32

Dobos István, Mikola község polgármestere szerint mindig a megvalósítható tervekre kell összpontosítani, amelyek kivitelezéséhez pályázati kiírás révén lehet finanszírozást szerezni.

 

Dobos István

„Minket is érint a válság, de nem úgy, mint másokat” — jelentette ki Dobos István, Mikola község polgármestere, amikor arról kérdeztem, hogy lesz-e lehetőség ebben a válságos időszakban folytatni azokat a nagy beruházásokat, amelyeket elkezdtek.

— 1998 és 2000 között mi készítettünk egy rövid és egy hosszú távú tervet — magyarázta a polgármester. — A rövid távú tervek közé tartoznak az útjavítások, a járdakészítések és más karbantartási munkálatok. A hosszú távú tervek közé sorolható a víz-, gáz- és csatornahálózat kiépítése, a középületek felújítása, és figyelembe véve a fiatalok érdekeit: ANL-lakások építése, sportterem létrehozása és ami más községekben nem sikerült: egy kulturális és turisztikai szabadidőközpont elkészítése. Amikor meghirdették, hogy lehet sportterem építésére pályázni, még csak kisméretű termek terveit tették közzé, később jelentek meg a közepes, majd a nagyméretű termek rajzai. Nekünk sikerült úgy alakítani a dolgokat, hogy nagyméretűre kaptunk támogatást. Jól kihasználjuk a termet, délelőtt az iskolások itt tartják a tornaórákat, délután pedig csoportok bérelik, a bérleti díjakból fedezzük a működtetését. Szintén jól működik és önfenntartó a 2008-ban átadott Művelődési, Turisztikai és Ifjúsági Központ, melyben gyűléseket, összejöveteleket és lakodalmakat tartanak, de ebben működik a LEADER egyesület irodája, valamint a polgármesteri hivatal pénzügyi, szociális és mezőgazdasági irodája. A községháza modernizálására már készült egy terv 2005-ben, de ezt mindmáig nem lehetett megvalósítani, mert azóta nem írtak ki olyan pályázatot, ami épületbővítésre is vonatkozik. A már létezőt fel lehetne újítani, de bővíteni nem lehet.

 

Infrastruktúra

Mikola község polgármesteri hivatala

— A víz-, gáz- és csatornahálózat kiépítésére 2009-ben készült el a terv, ha minden jól megy, még ebben az évben ez elkészül — folytatta Dobos István. — A vízhálózat előbb 12 kilométeren Szatmárnémeti és Mikola között, valamint Mikola területén épült ki. 2010-ben készült egy újabb projekt a hálózat kibővítésére a község minden településén. Mindezt a község nem tudta volna megvalósítani, ha nem nyeri meg a 2,5 millió eurós EU-s pályázatot. Mi mindig arra vigyáztunk — hangsúlyozta Dobos —, hogy ne szőjünk száz és száz olyan tervet, amelyekre nem kaphatunk finanszírozást, hanem mindig megnéztük, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak, és azokra összpontosítottunk”.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...