Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivál második alkalommal
Utoljára módositva: 2014-08-13 08:45:52

 

A bélteki borok mellett a Dobráról, Szakaszról, Erdődről, a tokajhegyaljai Rátkáról, továbbá Ukrajnából érkező borászok nedűit is megkóstolhatják

Augusztus 16-án és 17-én szervezik meg a Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivált. A szervezők célja a borkultúra és a bélteki pincékben előállított bor népszerűsítése a szatmáriak körében.
Krasznabélteken tegnap sajtótájékoztató keretében számoltak be a második alkalommal megszervezésre kerülő Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztiválról. Béltek község polgármestere, Bartók-Gurzău Ioan elmondta, hogy a helyi önkormányzat, a Krasznabélteki Szent Orbán Hegyközség, a Német Demokrata Fórum helyi szervezete és a Szatmár Megyei Tanács közös szervezésében kerül sor a borfesztiválra, melynek célja, hogy az ezeréves hagyományt, a szőlészetet és a borászatot népszerűsítsék. — Bélteken 370 pince található. Ez egyedi jelenség Európában. Szeretnénk, ha felkerülnénk az UNESCO világörökségi listájára” — fogalmazott a polgármester. A fesztivál idén kisebb módosításon esett át, ugyanis idén a lacikonyhások is értékesíthetik portékáikat a fesztivál keretében, nemcsak a hagyományos ételeket forgalmazó árusok. Az érdeklődők a bélteki borok mellett a Dobráról, Szakaszról, Erdődről, a tokajhegyaljai Rátkáról, továbbá Ukrajnából érkező borászok nedűit is megkóstolhatják. A tegnapi sajtótájékoztatón a résztvevők kóstolót kaptak a bélteki hegyen termett szőlőből. A szervezők ígérete szerint a fesztiválra kilátogatók is vásárolhatnak majd szőlőt. Adrian
Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta: „Célunk az, hogy a jövőben a falu-, illetve községnapoknak fesztiváljelleget adjunk, ezáltal a turisztikai életet is fel lehet lendíteni. Szatmár megyében három borvidék ismeretes, és remélhetőleg a jövőben a béltekiek példájából ihletődve más térségben is megszervezik a borfesztivált. A megyei tanács ugyanakkor abban is támogatja a borászokat, hogy a Szatmári Borvidék név ismét elismert márka legyen a borpiacon.” Az elnök kihangsúlyozta, hogy a borászok összefogása által lehet sikereket elérni a jövőben. A kétnapos fesztivál alkalmával változatos kulturális műsort állítottak össze a szervezők.

Program

 

Augusztus 16.: 12 órakor hivatalos megnyitó, 12.30 órától a lengyelországi Krzyzanowicéből érkező mazsorettek és a bélteki fúvószenekar produkcióját követően a meghívott papok megszentelik a bort. 13 órától néptánccsoportok fellépése következik a színpadon, majd a népzenéé lesz a főszerep. 19.40 órakor a Bertici Fivérek, 20.40 órakor Sihell Ferry és Henna (Magyarország), 22 órakor Anna Lesko koncertezik. 22.45 órakor szabadtéri bál kezdődik, majd 24 órakor tűzijátékkal ér véget az est.

Augusztus 17.: 14 órakor a lengyelországi néptánccsoport fellépésével veszi kezdetét a színpadi műsor, majd 15.30 órakor a bélteki fúvószenekar koncertjére kerül sor. 19 órakor a Desperado (Magyarország), 20 órakor az InsectBogarak, 21 órakor Dancs Annamária koncertezik, 22 órakor Sava Negreanu Brudaşcu, 23 órakor a Compact koncertjével ér véget a kétnapos fesztivál.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...