Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivál második alkalommal
Utoljára módositva: 2014-08-13 08:45:52

 

A bélteki borok mellett a Dobráról, Szakaszról, Erdődről, a tokajhegyaljai Rátkáról, továbbá Ukrajnából érkező borászok nedűit is megkóstolhatják

Augusztus 16-án és 17-én szervezik meg a Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivált. A szervezők célja a borkultúra és a bélteki pincékben előállított bor népszerűsítése a szatmáriak körében.
Krasznabélteken tegnap sajtótájékoztató keretében számoltak be a második alkalommal megszervezésre kerülő Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztiválról. Béltek község polgármestere, Bartók-Gurzău Ioan elmondta, hogy a helyi önkormányzat, a Krasznabélteki Szent Orbán Hegyközség, a Német Demokrata Fórum helyi szervezete és a Szatmár Megyei Tanács közös szervezésében kerül sor a borfesztiválra, melynek célja, hogy az ezeréves hagyományt, a szőlészetet és a borászatot népszerűsítsék. — Bélteken 370 pince található. Ez egyedi jelenség Európában. Szeretnénk, ha felkerülnénk az UNESCO világörökségi listájára” — fogalmazott a polgármester. A fesztivál idén kisebb módosításon esett át, ugyanis idén a lacikonyhások is értékesíthetik portékáikat a fesztivál keretében, nemcsak a hagyományos ételeket forgalmazó árusok. Az érdeklődők a bélteki borok mellett a Dobráról, Szakaszról, Erdődről, a tokajhegyaljai Rátkáról, továbbá Ukrajnából érkező borászok nedűit is megkóstolhatják. A tegnapi sajtótájékoztatón a résztvevők kóstolót kaptak a bélteki hegyen termett szőlőből. A szervezők ígérete szerint a fesztiválra kilátogatók is vásárolhatnak majd szőlőt. Adrian
Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta: „Célunk az, hogy a jövőben a falu-, illetve községnapoknak fesztiváljelleget adjunk, ezáltal a turisztikai életet is fel lehet lendíteni. Szatmár megyében három borvidék ismeretes, és remélhetőleg a jövőben a béltekiek példájából ihletődve más térségben is megszervezik a borfesztivált. A megyei tanács ugyanakkor abban is támogatja a borászokat, hogy a Szatmári Borvidék név ismét elismert márka legyen a borpiacon.” Az elnök kihangsúlyozta, hogy a borászok összefogása által lehet sikereket elérni a jövőben. A kétnapos fesztivál alkalmával változatos kulturális műsort állítottak össze a szervezők.

Program

 

Augusztus 16.: 12 órakor hivatalos megnyitó, 12.30 órától a lengyelországi Krzyzanowicéből érkező mazsorettek és a bélteki fúvószenekar produkcióját követően a meghívott papok megszentelik a bort. 13 órától néptánccsoportok fellépése következik a színpadon, majd a népzenéé lesz a főszerep. 19.40 órakor a Bertici Fivérek, 20.40 órakor Sihell Ferry és Henna (Magyarország), 22 órakor Anna Lesko koncertezik. 22.45 órakor szabadtéri bál kezdődik, majd 24 órakor tűzijátékkal ér véget az est.

Augusztus 17.: 14 órakor a lengyelországi néptánccsoport fellépésével veszi kezdetét a színpadi műsor, majd 15.30 órakor a bélteki fúvószenekar koncertjére kerül sor. 19 órakor a Desperado (Magyarország), 20 órakor az InsectBogarak, 21 órakor Dancs Annamária koncertezik, 22 órakor Sava Negreanu Brudaşcu, 23 órakor a Compact koncertjével ér véget a kétnapos fesztivál.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...