Kreativitása vezette a sikerhez
Utoljára módositva: 2014-04-16 12:37:31

Kovács Péter Zoltánnal, a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjával beszélgettünk, aki első helyezést ért el a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán.

 

Kovács Péter első helyet nyert az országos tantárgyversenyen

Amint arról már beszámoltunk, első helyen végzett a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban április 9. és 13. között megrendezett Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán Kovács Péter Zoltán, a Nagykárolyi Elméleti Líceum IX. osztályos diákja, akit Szabó Csilla magyar szakos oktató készített fel a megmérettetésre.

Péter egyébként harmadjára szerepelt az országos tantárgyversenyen: ötödik osztályos korában jutott ki először, akkor negyedik lett, nyolcadik osztályos korában a hetedik helyen zárt, a mostani verseny jelentette számára a kiugrást. Amint azt Péter elmondta, az idei verseny nagykárolyi szakaszára kevesen jelentkeztek, ezért nem tartották meg, így a megyei szakaszon kezdett, amelyet megnyert. Iskola- és évfolyamtársa, Sarkadi Rebeka a második helyen végzett, ő a Heti Új Szó egyik különdíját nyerte el az országos szakaszon.

„Nagyon szívélyes vendéglátásban részesültünk, az országos javítóbizottság elnöke, dr. Egyed Emese fogadott bennünket. A tételeket is az ő felügyelete alatt állította össze a bizottság, ugyanis az ország minden részéről jöttek tételjavaslatok. A kilencedikes anyag a bibliára, mitológiára, mitológiai motívumokra épült. Az első tételben értekezést kellett írni az útról mint motívumról, mint az epikai műveknek a szervező elvéről. A dolgozatomban a Bibliából, Mészöly Miklós Saulusából, Voltaire Candide-jából, Salinger Zabhegyezőjéből, valamint mítoszokból, eposzokból merítkeztem, mint az Odüsszeia. A második tétel egy kreatív fogalmazás volt, melynek a központjában az alma mint motívum állt. Humoros elbeszélést kellett írni Miért pont az alma? címmel. Ezt amikor megláttuk, összenéztünk a teremben, és annyi látszódott mindenkinek a tekintetén, hogy: na, ehhez most mit fogunk írni?. A három órából egyet szántam rá, de úgy látszik tetszett a javító tanároknak, mert inkább az első tételembe szóltak bele” — mesélte a nagykárolyi diák.

Kovács Péter Zoltán már nagyon fiatalon, ötödikes korában megszerette az irodalmat: „Akkor Balla Lóránt tanár úr tanított, aki egy kicsit alternatívabban, szabadabban állt hozzá az oktatáshoz, így sikerült megkedveltetnie velem az irodalmat. Ehhez azonban a szüleim is nagymértékben hozzájárultak, hiszen annak idején rengeteg könyvet adtak a kezembe, és ezért nagyon büszke vagyok rájuk. Úgy gondolom, hogy jelenlegi tanárnőm (Szabó Csilla – szerk. megj.) mellett valahol nekik is köszönhetem azt, hogy ilyen jó eredményt értem el a tantárgyverseny országos szakaszán.”

Első helyének köszönhetően Péter továbbjutott a verseny Kárpát-medencei döntőjére, amelyet Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny néven április 24. és 27. között rendeznek meg Déván.

 

Ifj. Deák Endre

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...