Kreativitása vezette a sikerhez
Utoljára módositva: 2014-04-16 12:37:31

Kovács Péter Zoltánnal, a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjával beszélgettünk, aki első helyezést ért el a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán.

 

Kovács Péter első helyet nyert az országos tantárgyversenyen

Amint arról már beszámoltunk, első helyen végzett a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban április 9. és 13. között megrendezett Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán Kovács Péter Zoltán, a Nagykárolyi Elméleti Líceum IX. osztályos diákja, akit Szabó Csilla magyar szakos oktató készített fel a megmérettetésre.

Péter egyébként harmadjára szerepelt az országos tantárgyversenyen: ötödik osztályos korában jutott ki először, akkor negyedik lett, nyolcadik osztályos korában a hetedik helyen zárt, a mostani verseny jelentette számára a kiugrást. Amint azt Péter elmondta, az idei verseny nagykárolyi szakaszára kevesen jelentkeztek, ezért nem tartották meg, így a megyei szakaszon kezdett, amelyet megnyert. Iskola- és évfolyamtársa, Sarkadi Rebeka a második helyen végzett, ő a Heti Új Szó egyik különdíját nyerte el az országos szakaszon.

„Nagyon szívélyes vendéglátásban részesültünk, az országos javítóbizottság elnöke, dr. Egyed Emese fogadott bennünket. A tételeket is az ő felügyelete alatt állította össze a bizottság, ugyanis az ország minden részéről jöttek tételjavaslatok. A kilencedikes anyag a bibliára, mitológiára, mitológiai motívumokra épült. Az első tételben értekezést kellett írni az útról mint motívumról, mint az epikai műveknek a szervező elvéről. A dolgozatomban a Bibliából, Mészöly Miklós Saulusából, Voltaire Candide-jából, Salinger Zabhegyezőjéből, valamint mítoszokból, eposzokból merítkeztem, mint az Odüsszeia. A második tétel egy kreatív fogalmazás volt, melynek a központjában az alma mint motívum állt. Humoros elbeszélést kellett írni Miért pont az alma? címmel. Ezt amikor megláttuk, összenéztünk a teremben, és annyi látszódott mindenkinek a tekintetén, hogy: na, ehhez most mit fogunk írni?. A három órából egyet szántam rá, de úgy látszik tetszett a javító tanároknak, mert inkább az első tételembe szóltak bele” — mesélte a nagykárolyi diák.

Kovács Péter Zoltán már nagyon fiatalon, ötödikes korában megszerette az irodalmat: „Akkor Balla Lóránt tanár úr tanított, aki egy kicsit alternatívabban, szabadabban állt hozzá az oktatáshoz, így sikerült megkedveltetnie velem az irodalmat. Ehhez azonban a szüleim is nagymértékben hozzájárultak, hiszen annak idején rengeteg könyvet adtak a kezembe, és ezért nagyon büszke vagyok rájuk. Úgy gondolom, hogy jelenlegi tanárnőm (Szabó Csilla – szerk. megj.) mellett valahol nekik is köszönhetem azt, hogy ilyen jó eredményt értem el a tantárgyverseny országos szakaszán.”

Első helyének köszönhetően Péter továbbjutott a verseny Kárpát-medencei döntőjére, amelyet Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny néven április 24. és 27. között rendeznek meg Déván.

 

Ifj. Deák Endre

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 22.
Olyasvalakinek próbálja elmagyarázni a véleményét, aki eleve elzárkózik előle. Találja meg mi az oka, hogy így viszonyul Önhöz!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...