Kreativitása vezette a sikerhez
Utoljára módositva: 2014-04-16 12:37:31

Kovács Péter Zoltánnal, a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjával beszélgettünk, aki első helyezést ért el a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán.

 

Kovács Péter első helyet nyert az országos tantárgyversenyen

Amint arról már beszámoltunk, első helyen végzett a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban április 9. és 13. között megrendezett Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán Kovács Péter Zoltán, a Nagykárolyi Elméleti Líceum IX. osztályos diákja, akit Szabó Csilla magyar szakos oktató készített fel a megmérettetésre.

Péter egyébként harmadjára szerepelt az országos tantárgyversenyen: ötödik osztályos korában jutott ki először, akkor negyedik lett, nyolcadik osztályos korában a hetedik helyen zárt, a mostani verseny jelentette számára a kiugrást. Amint azt Péter elmondta, az idei verseny nagykárolyi szakaszára kevesen jelentkeztek, ezért nem tartották meg, így a megyei szakaszon kezdett, amelyet megnyert. Iskola- és évfolyamtársa, Sarkadi Rebeka a második helyen végzett, ő a Heti Új Szó egyik különdíját nyerte el az országos szakaszon.

„Nagyon szívélyes vendéglátásban részesültünk, az országos javítóbizottság elnöke, dr. Egyed Emese fogadott bennünket. A tételeket is az ő felügyelete alatt állította össze a bizottság, ugyanis az ország minden részéről jöttek tételjavaslatok. A kilencedikes anyag a bibliára, mitológiára, mitológiai motívumokra épült. Az első tételben értekezést kellett írni az útról mint motívumról, mint az epikai műveknek a szervező elvéről. A dolgozatomban a Bibliából, Mészöly Miklós Saulusából, Voltaire Candide-jából, Salinger Zabhegyezőjéből, valamint mítoszokból, eposzokból merítkeztem, mint az Odüsszeia. A második tétel egy kreatív fogalmazás volt, melynek a központjában az alma mint motívum állt. Humoros elbeszélést kellett írni Miért pont az alma? címmel. Ezt amikor megláttuk, összenéztünk a teremben, és annyi látszódott mindenkinek a tekintetén, hogy: na, ehhez most mit fogunk írni?. A három órából egyet szántam rá, de úgy látszik tetszett a javító tanároknak, mert inkább az első tételembe szóltak bele” — mesélte a nagykárolyi diák.

Kovács Péter Zoltán már nagyon fiatalon, ötödikes korában megszerette az irodalmat: „Akkor Balla Lóránt tanár úr tanított, aki egy kicsit alternatívabban, szabadabban állt hozzá az oktatáshoz, így sikerült megkedveltetnie velem az irodalmat. Ehhez azonban a szüleim is nagymértékben hozzájárultak, hiszen annak idején rengeteg könyvet adtak a kezembe, és ezért nagyon büszke vagyok rájuk. Úgy gondolom, hogy jelenlegi tanárnőm (Szabó Csilla – szerk. megj.) mellett valahol nekik is köszönhetem azt, hogy ilyen jó eredményt értem el a tantárgyverseny országos szakaszán.”

Első helyének köszönhetően Péter továbbjutott a verseny Kárpát-medencei döntőjére, amelyet Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny néven április 24. és 27. között rendeznek meg Déván.

 

Ifj. Deák Endre

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...