Kreativitása vezette a sikerhez
Utoljára módositva: 2014-04-16 12:37:31

Kovács Péter Zoltánnal, a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjával beszélgettünk, aki első helyezést ért el a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán.

 

Kovács Péter első helyet nyert az országos tantárgyversenyen

Amint arról már beszámoltunk, első helyen végzett a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban április 9. és 13. között megrendezett Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán Kovács Péter Zoltán, a Nagykárolyi Elméleti Líceum IX. osztályos diákja, akit Szabó Csilla magyar szakos oktató készített fel a megmérettetésre.

Péter egyébként harmadjára szerepelt az országos tantárgyversenyen: ötödik osztályos korában jutott ki először, akkor negyedik lett, nyolcadik osztályos korában a hetedik helyen zárt, a mostani verseny jelentette számára a kiugrást. Amint azt Péter elmondta, az idei verseny nagykárolyi szakaszára kevesen jelentkeztek, ezért nem tartották meg, így a megyei szakaszon kezdett, amelyet megnyert. Iskola- és évfolyamtársa, Sarkadi Rebeka a második helyen végzett, ő a Heti Új Szó egyik különdíját nyerte el az országos szakaszon.

„Nagyon szívélyes vendéglátásban részesültünk, az országos javítóbizottság elnöke, dr. Egyed Emese fogadott bennünket. A tételeket is az ő felügyelete alatt állította össze a bizottság, ugyanis az ország minden részéről jöttek tételjavaslatok. A kilencedikes anyag a bibliára, mitológiára, mitológiai motívumokra épült. Az első tételben értekezést kellett írni az útról mint motívumról, mint az epikai műveknek a szervező elvéről. A dolgozatomban a Bibliából, Mészöly Miklós Saulusából, Voltaire Candide-jából, Salinger Zabhegyezőjéből, valamint mítoszokból, eposzokból merítkeztem, mint az Odüsszeia. A második tétel egy kreatív fogalmazás volt, melynek a központjában az alma mint motívum állt. Humoros elbeszélést kellett írni Miért pont az alma? címmel. Ezt amikor megláttuk, összenéztünk a teremben, és annyi látszódott mindenkinek a tekintetén, hogy: na, ehhez most mit fogunk írni?. A három órából egyet szántam rá, de úgy látszik tetszett a javító tanároknak, mert inkább az első tételembe szóltak bele” — mesélte a nagykárolyi diák.

Kovács Péter Zoltán már nagyon fiatalon, ötödikes korában megszerette az irodalmat: „Akkor Balla Lóránt tanár úr tanított, aki egy kicsit alternatívabban, szabadabban állt hozzá az oktatáshoz, így sikerült megkedveltetnie velem az irodalmat. Ehhez azonban a szüleim is nagymértékben hozzájárultak, hiszen annak idején rengeteg könyvet adtak a kezembe, és ezért nagyon büszke vagyok rájuk. Úgy gondolom, hogy jelenlegi tanárnőm (Szabó Csilla – szerk. megj.) mellett valahol nekik is köszönhetem azt, hogy ilyen jó eredményt értem el a tantárgyverseny országos szakaszán.”

Első helyének köszönhetően Péter továbbjutott a verseny Kárpát-medencei döntőjére, amelyet Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny néven április 24. és 27. között rendeznek meg Déván.

 

Ifj. Deák Endre

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...