Krisztus világosságát kell hordoznunk
Utoljára módositva: 2014-02-03 09:05:32

Engedjük, hogy Krisztusban a kereszténység minket is összefogjon, és mi is világítsunk — mondta Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, majd emlékeztetett arra, hogy ezen a napon ünneplik a szerzetesek világnapját is.

 

Gyertyával érkeztek a hívek szombaton délelőtt tizenegy órára a szatmárnémeti Székesegyházba, hogy Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén mindenkiével együtt, egy nagy, közös asztalra helyezzék, és azután mindig a világba fényt hozó Krisztusra emlékeztesse őket. Schönberger Jenő püspök a szentmise elején áldotta meg a jobb mellékoltár mellett elhelyezett asztalon levő gyertyákat, utalva Jézus bemutatására: „Negyven napja, hogy születésének örömünnepét ültük, és ma van az a boldog nap, amikor arra emlékezünk, hogy Jézust Szűz Mária és Szent József bemutatták a templomban. Ő ezáltal látszólag csupán az ószövetségi törvényt teljesítette, voltaképpen azonban hívő népével találkozott. Azok a jámbor öregek, akik a Szentlélek késztetésére a templomba mentek, és ott, szintén a Szentlélektől megvilágosítva, felismerték az Urat, örvendező lélekkel tettek tanúságot róla. Hozzájuk hasonlóan mi is eljöttünk a templomba, hogy találkozzunk Krisztussal, és felismerjük a kenyértörésben addig is, amíg majd nyilvánvaló dicsőségben el nem jön.” Szentbeszédében a püspök az egyház törvényeihez való igazodás gondolatkörét tárgyalta: „Elvitték, bemutatták a gyermek Jézust a templomban, mert az Úr törvénye így írta elő. Testvéreim, itt meg kell állnunk egy pillanatra, és el kell gondolkodnunk azon, hogy milyen a mi viszonyunk az egyház törvényeihez? Milyen a mi belső hozzáállásunk? Isten fia emberré lett, és már negyvennaposan eleget tett a tisztulási törvény előírásainak. Engedte, hogy őt is elvigyék, bemutassák a Mennyei Atyának, illetve felajánlják érte az áldozati adományokat. De minden törvény mögött Isten van. A törvényeknek Ő adja a garanciát és a tartó erőt. A törvények által igazgatja az életünket az Úr. Az egyházi törvényeknek kötelesek vagyunk engedelmeskedni. Akármilyen tökéletlen legyen az egyházi törvény — hiszen emberek alkották —, rajta van az Isten áldása, ahogy azokon is, akik betartják.”

Schönberger Jenő püspök emlékeztetett, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a szerzetesek világnapja is: „Boldog II. János Pál pápa akaratából a mai hálaadási nap, amikor megköszönjük azokat az embereket, akik törvénnyel kötelezték magukat Isten szolgálatára. Ezek az emberek nagyon sok kegyelmet imádkoznak ki a mi életünk, családjaink, nemzetünk és az egész világ számára. Őket is kötelezi egy törvény, és tudják, hogy ennek betartása Isten akarata. Ha nem ezt tennék, már nem járnának Isten útján. Ugyanígy van minden keresztény ember életében. Ha Isten törvényeihez ragaszkodunk, biztosak lehetünk, hogy rajtunk van Isten áldása és minden cselekedetünkön, amelyeket az Ő akarata szerint végzünk. Merjünk mi is bizalmat szavazni Isten és az egyház törvényeinek.”

A világ világossága: „Ma gyertyát szenteltünk. Ennek is van egy mély, szimbolikus jelentése. Simeon nevezte először világosságnak Krisztust, majd később maga is a világ világosságának nevezi önmagát. A Boldogságos Szűzanya pedig hordozza Jézust, vagyis a világosságot. A gyertyaszentelő könyörgésben azt imádkoztuk, hogy tudjunk mi is ilyen világossághordozók lenni. Krisztust jelképezi a meggyújtott gyertya, és valahányszor a szentelt gyertyát meggyújtjuk, ez kell hogy az eszünkbe jusson: nekünk is ilyen Krisztus-hordozóvá kell lennünk. Olyan kereszténnyé, aki Krisztus világosságát viszi, bárhova megy is. Nagyszerű elgondolkodni azon, vajon Krisztus világosságát hordozza-e az életem? Bárhova megyek, ezt a krisztusi fényt sugárzom magamból?

A gyertya, amikor ég, felemészti önmagát. A viasz odafut a kanóchoz, és engedi magát felszívni, hogy világosság legyen belőle. Önátadás Éve van. Vajon az igazi keresztény embernek, nekünk nem kellene ugyanezt tennünk, mint ez a gyertyaviasz? Engedjük, hogy Krisztusban a kereszténység minket is összefogjon, és mi is világítsunk vele együtt. Ez az igazi önátadás.”

Felvállalni Krisztus sorsát: „Nagyon szépek azok a személyek, akikről ma az evangéliumban hallottunk. Az öreg Simeon megállapítja Jézusról, hogy jel lesz, amely ellentmondásokat támaszt, és valóban ma is így van. Krisztusról beszélni ma is azt jelenti, hogy felvállaljuk azt a sorsot, ami az övé. Ha mellette kitartok, akkor én is egy jel leszek, amely ellentmondást támaszt. Minduntalan kérdéseket tesznek fel nekem, elítélnek miatta. De ha életem a fény hordozója, akkor nem kell gondolkodnom, hogyan válaszoljam meg az ilyen támadásokat, mert maga a Szentlélek cáfolja meg. (…) Merjünk imádkozni Istenhez nem csak magunkért, hanem az utánunk jövő generációkért, és merjünk beszélni Krisztusról bátran mindazoknak, akik még nem ismerik Őt, és akkor mi is megtapasztaljuk a boldogságot, ami miatt mi magyarok ezt a napot Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének nevezzük.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...