Kukorica-fesztivál Domahidán
Utoljára módositva: 2014-09-08 09:48:35

Vasárnap délután ünnepeltek Domahidán, a Kukorica-fesztivál alkalmából. A rendezvény műsorát idén inkább a középkorúak, illetve az idősebb korosztály igényei szerint állították össze.

 

Lassan már hagyománnyá válik a Majtény községhez tartozó Domahidán a Kukorica-fesztivál, amelyet most hatodik alkalommal rendeztek meg vasárnap délután, a polgármesteri hivatal, a helyi tanács és a hagyományok megőrzése és ápolás céljából létrejött Kraszna Közösség Egyesület szervezésében. Pápai Csaba helyi tanácsos a megnyitó előtt lapunknak elmondta, annak idején Ménesi Beáta és Achim Cornel kezdeményezésében és szervezésében került sor az eseményre, amelyet a vidék jellegzetes mezőgazdasági kultúrájáról neveztek el, először még augusztusban volt, és akkor zsenge főtt kukoricával is meg tudták kínálni a vendégeket. „Amint látható a színpadot díszítő kukoricán, már szinte érett, tehát hamarosan el lehet kezdeni a betakarítást, a termés jónak ígérkezik” — jegyezte meg Pápai, aki a programokról szólva megjegyezte, hogy idén inkább a közép- és idősebb korosztály igényei szerint állították össze a műsort.

A helyi focipályán Gheorghe David polgármester nyitotta meg fesztivált, a szórakozni vágyó közönséget köszöntötte még Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke, valamint Altfatter Tamás alprefektus, utóbbi románul és magyarul is elmondta, meghívás nélkül is eljött volna, ugyanis szülei nagymajtényiak. „Ismerem az itteni emberek gondjait, a mezőgazdaság helyzetét, és remélem, az idén jó lesz a termés a kukoricából. Minden jót kívánok mindenkinek” — tette hozzá Altfatter.

A program a kálmándi fúvószenekar műsorával kezdődött meg, majd fellépett a nagybányai Transilvania folklóregyüttes, a nagymajtényi, kismajtényi és domahidai néptáncosok és Angela Muntean. A mulatós zenét a magyarországi Betli-duó és a Pacsirták szolgáltatták, emellett helyi fiatalok mutattak be modern táncokat, fellépett még a bukaresti AMI együttes és a magyarországi Desperado, és a szabadtéri bál keretében Horea Someşan.

 

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...