Kukorica-fesztivál Domahidán
Utoljára módositva: 2014-09-08 09:48:35

Vasárnap délután ünnepeltek Domahidán, a Kukorica-fesztivál alkalmából. A rendezvény műsorát idén inkább a középkorúak, illetve az idősebb korosztály igényei szerint állították össze.

 

Lassan már hagyománnyá válik a Majtény községhez tartozó Domahidán a Kukorica-fesztivál, amelyet most hatodik alkalommal rendeztek meg vasárnap délután, a polgármesteri hivatal, a helyi tanács és a hagyományok megőrzése és ápolás céljából létrejött Kraszna Közösség Egyesület szervezésében. Pápai Csaba helyi tanácsos a megnyitó előtt lapunknak elmondta, annak idején Ménesi Beáta és Achim Cornel kezdeményezésében és szervezésében került sor az eseményre, amelyet a vidék jellegzetes mezőgazdasági kultúrájáról neveztek el, először még augusztusban volt, és akkor zsenge főtt kukoricával is meg tudták kínálni a vendégeket. „Amint látható a színpadot díszítő kukoricán, már szinte érett, tehát hamarosan el lehet kezdeni a betakarítást, a termés jónak ígérkezik” — jegyezte meg Pápai, aki a programokról szólva megjegyezte, hogy idén inkább a közép- és idősebb korosztály igényei szerint állították össze a műsort.

A helyi focipályán Gheorghe David polgármester nyitotta meg fesztivált, a szórakozni vágyó közönséget köszöntötte még Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke, valamint Altfatter Tamás alprefektus, utóbbi románul és magyarul is elmondta, meghívás nélkül is eljött volna, ugyanis szülei nagymajtényiak. „Ismerem az itteni emberek gondjait, a mezőgazdaság helyzetét, és remélem, az idén jó lesz a termés a kukoricából. Minden jót kívánok mindenkinek” — tette hozzá Altfatter.

A program a kálmándi fúvószenekar műsorával kezdődött meg, majd fellépett a nagybányai Transilvania folklóregyüttes, a nagymajtényi, kismajtényi és domahidai néptáncosok és Angela Muntean. A mulatós zenét a magyarországi Betli-duó és a Pacsirták szolgáltatták, emellett helyi fiatalok mutattak be modern táncokat, fellépett még a bukaresti AMI együttes és a magyarországi Desperado, és a szabadtéri bál keretében Horea Someşan.

 

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...