×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Nagykároly

Külföldi szakemberek Nagykárolyban

2019.09.27 - 08:31
Megosztas :
  • Külföldi szakemberek Nagykárolyban

    Szeptember 24–25-én egy nemzetközi szakemberekből és menedzserekből álló csoport érkezett Nagykárolyba, a határokon átívelő, EPICAH – Effectiveness of Policy Instruments for Cross-Border Advancement in Heritage (A határokon átívelő kulturális örökség megőrzése hatékony politikai eszközök felhasználása révén) elnevezésű projekt révén.

    A program résztvevői munkalátogatáson jártak Szatmárnémetiben, majd tanulmányútra indultak a megyébe, így jutottak el Nagykárolyba is. Tapasztalatszerző útjuk során megtekintették a megye épített örökségének számító történelmi épületeket. A szakértői csapat tagjai Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Magyarországról, Görögországból, Észtországból és Csehországból érkeztek, s örömmel tapasztalták, hogy jól működő példákat találtak a határokon átívelő együttműködésre. Nagykárolyban több példa is van erre: a Károlyi-kastélyban látható kiállítások, a dendrológiai park, valamint a Lovarda megújult épülete. A küldöttséget Kovács Jenő nagykárolyi polgármester és Carmen Egli, a pályázatkészítő iroda vezetője, valamint Bogdan Georgescu, a kulturális igazgatóság vezetője, korábbi EPICAH-szakértő fogadták Nagykárolyban. A csapatot dr. Hágó Attila Nándor, a városi múzeum igazgatója, valamint Dragoş Georgescu, a projekt helyi támogató csapatának tagja kalauzolta körbe a különböző városi helyszíneken.

    A résztvevők egyeztettek a határokon átívelő projektek fontosságáról, valamint a különböző pályázatok végrehajtása során szerzett tapasztalataikról. A vendégeknek nagyon tetszettek a látottak, lenyűgözték őket a kastélybeli kiállítások éppúgy, mint a dendrológiai park és a felújított Lovarda épülete. A mintegy háromórás látogatást követően a küldöttség tagjai továbbutaztak Ákosra, ahol a református műemléktemplomot tekintették meg. Innen Aranyosmeggyesre utaztak, hogy megtekintsék a dák fazekasműhely maradványait, majd a magyarországi Máriapócson folytatták útjukat.

    Cookie