Külföldi szakemberek Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2019-09-27 08:31:23

Szeptember 24–25-én egy nemzetközi szakemberekből és menedzserekből álló csoport érkezett Nagykárolyba, a határokon átívelő, EPICAH – Effectiveness of Policy Instruments for Cross-Border Advancement in Heritage (A határokon átívelő kulturális örökség megőrzése hatékony politikai eszközök felhasználása révén) elnevezésű projekt révén.

A program résztvevői munkalátogatáson jártak Szatmárnémetiben, majd tanulmányútra indultak a megyébe, így jutottak el Nagykárolyba is. Tapasztalatszerző útjuk során megtekintették a megye épített örökségének számító történelmi épületeket. A szakértői csapat tagjai Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Magyarországról, Görögországból, Észtországból és Csehországból érkeztek, s örömmel tapasztalták, hogy jól működő példákat találtak a határokon átívelő együttműködésre. Nagykárolyban több példa is van erre: a Károlyi-kastélyban látható kiállítások, a dendrológiai park, valamint a Lovarda megújult épülete. A küldöttséget Kovács Jenő nagykárolyi polgármester és Carmen Egli, a pályázatkészítő iroda vezetője, valamint Bogdan Georgescu, a kulturális igazgatóság vezetője, korábbi EPICAH-szakértő fogadták Nagykárolyban. A csapatot dr. Hágó Attila Nándor, a városi múzeum igazgatója, valamint Dragoş Georgescu, a projekt helyi támogató csapatának tagja kalauzolta körbe a különböző városi helyszíneken.

A résztvevők egyeztettek a határokon átívelő projektek fontosságáról, valamint a különböző pályázatok végrehajtása során szerzett tapasztalataikról. A vendégeknek nagyon tetszettek a látottak, lenyűgözték őket a kastélybeli kiállítások éppúgy, mint a dendrológiai park és a felújított Lovarda épülete. A mintegy háromórás látogatást követően a küldöttség tagjai továbbutaztak Ákosra, ahol a református műemléktemplomot tekintették meg. Innen Aranyosmeggyesre utaztak, hogy megtekintsék a dák fazekasműhely maradványait, majd a magyarországi Máriapócson folytatták útjukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...