Külföldre menekülnek a diplomás fiatalok
Utoljára módositva: 2013-12-11 15:24:58

Európa-szerte egyre több diplomás pályakezdő a külföldi munkalehetőségekben látja a jövőt – írja a BBC.

Az 1980-as, ’90-es évek szülöttei sokkal jobban ismerik a külföldi országokat, lehetőségeket, mint a korábbi generációk – köszönhetően például az internet- és az okostelefonok terjedésének, valamint annak, hogy manapság már sokkal egyszerűbben ki lehet jutni külföldre tanulni, mint korábban. A BBC megemlít egy igazi kozmopolita fiatalt: a 22 éves kanadai Victoria Cai már élt Kínában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, most a London Business School tanulója, és a diploma megszerzése után Dubaiban vagy Szingapúrban szeretne dolgozni. A lány úgy fogalmazott: a fiatalok nem csupán a munkaerő-piaci helyzet miatt lettek rugalmasak, hanem mert ki akarják próbálni, milyen lehetőségekkel, milyen munkahelyi környezettel lehet találkozni külföldön.

 Elvándorlás

A BBC kutatási eredményekre hivatkozva egyébként azt írja, azokban az országokban a legnagyobb a veszélye a pályakezdő tehetségek elvándorlásának, ahol a fiatalok munkanélkülisége igen magas, mint például Spanyolországban vagy Olaszországban.

Egy 2013-as felmérés szerint az európai fiatalok 23 százaléka akar egy másik kontinensen munkát keresni, míg ugyanez a szám 2010-ben még csak 15 százalék volt. A Universum kutatási és tanácsadó cég pedig arra volt kíváncsi, hogy egyes országokban az egyetemisták hány százaléka akar külföldön elhelyezkedni a diplomája kézhezvétele után. Meglepő, de a legtöbben Franciaországból vállalnának külföldön munkát (42 százalék), Olaszországból a megkérdezettek 40 százaléka menne másik országba, Spanyolországból 37 százalék, míg az Egyesült Királyságban és Svájcban ez a szám 30-30 százalék.

Közösen

A nevesebb európai üzleti iskolák összefogással reagáltak a nemzetközi trendre. A spanyol IESE Business School például több más iskolával lett partner, New York-tól kezdve Londonon és Barcelonán keresztül egészen Latin-Amerikáig. “Felismertük, hogy ha a legjobb iskolák összefognak, akkor a toborzóknak világszerte mi tudjuk ajánlani a tehetséges diákok jelentős részét” – indokolta a döntést Fiona Sanford, a London Business Schoolból. Hozzátette, hogy míg eddig a náluk végzettek kétharmada az Egyesült Királyságban szerzett munkát, 2012-re már a friss diplomások több mint fele külföldön indította el a karrierjét. Hasonló csökkenést mutattak a spanyol IESE számai: 2013-ban a náluk végzetteknek a 20 százaléka kapott teljes munkaidős állást, míg a 2008-as gazdasági válság kitörése előtt ez az arány több mint az egyharmad volt.

 

Az Universum cég vezetője, Melissa Bailey úgy nyilatkozott, valóban komoly veszély az egyes országokra nézve az “agyelszívás”, mivel a legnagyobb tehetségek akár véglegesen is elhagyják a hazájukat. Hozzátette, hogy ez a tendencia azokra az országokra viszont nem jellemző, ahol gyorsan nő a gazdaság, így például a kínai, indiai, brazil, orosz, mexikói fiatalok esetében nagyobb a valószínűsége az otthon maradásnak. Egy, az üzleti tanulmányokat hallgató diákokról szóló tanulmány is ezt támasztja alá: míg 2010-ben az ázsiai/csendes-óceániai térségben élő fiatalok 73 százaléka mondta azt, hogy a hazájában akar maradni végzés után, 2013-ban már 79 százalékuk nyilatkozott ugyanígy. (hvg.hu)

Romániából is mennének

Külföldre költözne a városi lakosság egynegyede Romániában, legtöbben Németországban és az Egyesült Államokban telepednének le. A fiatalok körében különösen nagy a kivándorlási kedv, ami szociológusok szerint tíz éven belül komoly szerkezeti gondokat okozhat a társadalomban.A 16 és 34 év közötti fiatalok negyede fél éven belül elhagyná Romániát, ha külföldön biztosnak látná a megélhetését – derült ki a Business Magazin felméréséből. A számok azt mutatják, hogy a kivándorlók 40 százaléka nem tér vissza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...