Külön termet kapnak az autista gyerekek
Utoljára módositva: 2014-08-22 16:47:05

Autista gyermekek szülei keresték fel Kovács Jenőt, Nagykároly polgármesterét csütörtök délelőtt. Szám szerint tizenegy gyermek számára kértek segítséget a szülők a polgármestertől, hogy jobb helyen, megfelelőbb körülmények között foglalkozhassanak velük oktatóik.

„Magam sem tudtam eddig, és megdöbbenve szembesültem azokkal a számadatokkal, amelyek az autista gyermekek számának éves növekedését mutatják. Mint megtudtam, korábban Szatmárnémetiben foglalkoztak a speciális igényű gyermekekkel, azonban magas számuk okán Nagykárolyban is beindították számukra a foglalkozásokat. Ezáltal megkímélték a szülőket, hozzátartozókat és főleg a gyermekeket az utazás kellemetlenségeitől. Két szakképzett pedagógus foglalkozik az autista gyermekekkel Nagykárolyban. Az itt tanuló gyermekek 3-tól 17 éves korukig oktatják, jelenleg a Iuliu Maniu Iskolaközpontban. Mivel a gyermekeknek nyugalom kell, mert a szakemberek szerint így hatékony a velük való foglalkozás, eljöttek hozzám a szülők, hogy azt kérjék, hadd kapjanak egy nyugodtabb helyet, ahol kényelmesebben folyhat a foglalkozás. Meghallgatva az érveiket, szerintem a Szociális Központ lesz az az épület, melynek van olyan része, ahol nyugodtan helyet kaphatnak. Több terem is üresen áll ott, van olyan rész, amely távolabb esik a mindennapi ügyfélfogadás zajától, ott nyugodtan foglalkozhatnak a gyermekekkel” — nyilatkozta Kovács.

Az autizmusról

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség etiológiája (eredete) ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják. Az autisztikus magány többféleképpen is megnyilvánulhat. Egyes autisták alig képesek személyekkel kapcsolatba lépni; sokkal nagyobb örömet jelent számukra a tárgyakkal való foglalkozás, mint az azonos korúak társasága. Mások keresik a kapcsolatot, de szociális viselkedésük zavartsága miatt nem értik meg őket.

Az állandósághoz való ragaszkodás fontos kapaszkodót jelent a nehezen megjósolható változások világában. Az autisták akár be is pánikolhatnak, ha valami nem a megszokott módon zajlik. Jellemzők még az egyszerű, ismétlődő mozgások (mint például a test előre-hátra ringatása, vagy a kézfej rázása stresszhatásra), az állandóan visszatérő gondolatok, a kényszeresnek tűnő, de látszólag céltalan és körülményes foglalatosságok és a végletesen beszűkült érdeklődési kör, valamint az érzékelés normálistól eltérő működése (például csökkent vagy túlzott érzékenység bizonyos egyszerű vagy összetett ingerekkel: hangokkal, érintéssel, vizuális mintázatokkal vagy szociális gesztusokkal szemben). Gyakoriak az alvászavarok, a fóbiák, az evészavarok, dühkitörések, az autoagresszió. Nehezen értenek meg általános élethelyzeteket.

Egyes esetekben már az első hónapokban a megszokottól eltérően fejlődnek. Máskor csak a második vagy a harmadik életévben jelentkeznek a tünetek. Előfordulhat, hogy ekkor a már meglevő szociális és kommunikációs képességek is károsodnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...