Külön termet kapnak az autista gyerekek
Utoljára módositva: 2014-08-22 16:47:05

Autista gyermekek szülei keresték fel Kovács Jenőt, Nagykároly polgármesterét csütörtök délelőtt. Szám szerint tizenegy gyermek számára kértek segítséget a szülők a polgármestertől, hogy jobb helyen, megfelelőbb körülmények között foglalkozhassanak velük oktatóik.

„Magam sem tudtam eddig, és megdöbbenve szembesültem azokkal a számadatokkal, amelyek az autista gyermekek számának éves növekedését mutatják. Mint megtudtam, korábban Szatmárnémetiben foglalkoztak a speciális igényű gyermekekkel, azonban magas számuk okán Nagykárolyban is beindították számukra a foglalkozásokat. Ezáltal megkímélték a szülőket, hozzátartozókat és főleg a gyermekeket az utazás kellemetlenségeitől. Két szakképzett pedagógus foglalkozik az autista gyermekekkel Nagykárolyban. Az itt tanuló gyermekek 3-tól 17 éves korukig oktatják, jelenleg a Iuliu Maniu Iskolaközpontban. Mivel a gyermekeknek nyugalom kell, mert a szakemberek szerint így hatékony a velük való foglalkozás, eljöttek hozzám a szülők, hogy azt kérjék, hadd kapjanak egy nyugodtabb helyet, ahol kényelmesebben folyhat a foglalkozás. Meghallgatva az érveiket, szerintem a Szociális Központ lesz az az épület, melynek van olyan része, ahol nyugodtan helyet kaphatnak. Több terem is üresen áll ott, van olyan rész, amely távolabb esik a mindennapi ügyfélfogadás zajától, ott nyugodtan foglalkozhatnak a gyermekekkel” — nyilatkozta Kovács.

Az autizmusról

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség etiológiája (eredete) ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják. Az autisztikus magány többféleképpen is megnyilvánulhat. Egyes autisták alig képesek személyekkel kapcsolatba lépni; sokkal nagyobb örömet jelent számukra a tárgyakkal való foglalkozás, mint az azonos korúak társasága. Mások keresik a kapcsolatot, de szociális viselkedésük zavartsága miatt nem értik meg őket.

Az állandósághoz való ragaszkodás fontos kapaszkodót jelent a nehezen megjósolható változások világában. Az autisták akár be is pánikolhatnak, ha valami nem a megszokott módon zajlik. Jellemzők még az egyszerű, ismétlődő mozgások (mint például a test előre-hátra ringatása, vagy a kézfej rázása stresszhatásra), az állandóan visszatérő gondolatok, a kényszeresnek tűnő, de látszólag céltalan és körülményes foglalatosságok és a végletesen beszűkült érdeklődési kör, valamint az érzékelés normálistól eltérő működése (például csökkent vagy túlzott érzékenység bizonyos egyszerű vagy összetett ingerekkel: hangokkal, érintéssel, vizuális mintázatokkal vagy szociális gesztusokkal szemben). Gyakoriak az alvászavarok, a fóbiák, az evészavarok, dühkitörések, az autoagresszió. Nehezen értenek meg általános élethelyzeteket.

Egyes esetekben már az első hónapokban a megszokottól eltérően fejlődnek. Máskor csak a második vagy a harmadik életévben jelentkeznek a tünetek. Előfordulhat, hogy ekkor a már meglevő szociális és kommunikációs képességek is károsodnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...