Különbséget kell tenni borosgazdák és kereskedők között
Utoljára módositva: 2020-02-28 17:12:12

Az utóbbi években egyre több olyan személy jelentkezik a helyi és a megyei borversenyekre, aki nem rendelkezik nagyobb területen fekvő szőlőssel, de jobb eredményeket ér el, mint a borosgazdák.

A Szatmári Szőlőhegyek Egyesülete május 14-én rendezi meg a megyei borversenyt — tájékoztatott Leiher Géza, az egyesület elnöke, addig a megye minden borvidékén megrendezik a helyi borversenyeket. Az egyesület már évekkel ezelőtt kidolgozott egy munkatervet, amelynek értelmében az egyesület biztosítja a helyi borversenyeken a zsűrit, a verseny titkárságát és a diplomákat. Ez több községben jól működik, de vannak olyan települések, ahol az önkormányzatok és a borosgazdák nem hajlandók együttműködni a Szatmári Szülőhegyek Egyesületével, és külön szabályok szerint szerveznek borversenyeket, nem mindig az etikai normáknak megfelelően. Nem egy példa volt és van rá, hogy nem igazán bortermő községben az átlagnál nagyobb számú bormintával neveztek be, és szinte valamennyi borminta díjazva volt, s a benevezett minták közül sok ugyanattól a gazdától származott. Leiher szerint ilyen feltételek mellett értéktelenné válik azoknak a gazdáknak a munkája, akik a nem mindig kedvező időjárási és talajviszonyok mellett végzik a dolgukat, tanulnak és kockáztatnak. Az lenne a normális, ha csak azok a borminták vehetnének részt a Szatmári Szőlőhegyek Egyesülete által szervezett borversenyen, amelyek megmérettettek az egyesület felügyelete alatt zajló helyi borversenyeken, és a versenyre benevezett borfajtából a gazdák egy nagyobb mennyiséget szúrópróbaszerűen fel is tudnak mutatni. Nem etikus az, hogy egy nem igazán bortermő vidéken több az aranyérmes bor, mint például Krasznabélteken, Túrterebesen vagy Avasújvárosban. Vannak szőlőtermesztő és borkészítő gazdák, és vannak borkereskedők. A kettő között óriási a különbség, és sajnos egy ideje a borkereskedők viszik többre, akik már diplomákat és okleveleket is tudnak szerezni — tette hozzá Leiher Géza.
A Szatmári Szőlőhegyek Egyesülete a következő program szerint szervezi a borversenyeket: március 21-én Krasznabélteken és Dobrán, március 28-án Szatmárhegyen és Erdődön, április 4-én Avasújvárosban, április 25-én pedig Túrterebesen.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...