Kulturális egyesület alakult Mikolában
Utoljára módositva: 2014-05-13 09:48:06

Mikolában, úgy tűnik, van igény a közösségformáló tevékenységekre, nemrég megalakult a Rákóczi Kulturális Egyesület.

 

Úgy látszik, igenis van még igény — a mai rohanó világban is — közösséget formáló programokra egy település életében. Ezt az igényt kielégítendő kezdték meg egy kulturális egyesület szervezését tavaly nyáron a községben, mely azóta jogi formát is öltött, és megalakult a Rákóczi Kulturális Egyesület, mikolai székhellyel. Az egyesület létrehozásának alapötletével Barabás Katalin állt elő, az elnökség munkájában még részt vesz Kállai Pál és Ungvári Tibor is, azonban sokan vannak rajtuk kívül is, akik előszeretettel kapcsolódnak be a munkába, segítve ezáltal is a közösséget. Az egyesület hét pontban fogalmazta meg fő tevékenységi területeit, melyek közül jó néhány már beindult, néhány pedig a közeljövőben fog megvalósulni. Barabás Katalin egykori pedagógus mindig is szeretett a gyerekek közelében lenni, és máig szenvedélyesen rajong a könyvekért. Így jött az ötlet, hogy a nyári szünidő alatt szívesen foglalkozna gyermekekkel, tanítaná őket olyan dolgokra, melyekre az iskolában nincs lehetőség. Tavaly nyáron a gyerekek a nyári szünet alatt naponta eljártak Kati nénihez, a szabadban tanultak, olvastak, megtanultak elboldogulni az internet segítségével az elektronikus könyvtárban, cserkészindulót tanultak, röviden: hasznosan töltötték el az idejüket. Köszönhető ez annak is, hogy mintegy 7000 kötetből álló saját könyvtára van Barabás Katalinnak, melyből a gyerekek bármit olvashatnak. Összesen mintegy 35 gyermek járt tavaly Kati nénihez, naponta átlag 9–12 gyermek. „Az iskolában nincs zeneóra, nincs könyvtár, számítógép. Hogy lehet így magyar kultúrát ápolni, ilyen alapdolgok nélkül?” — teszi fel a kérdést. Erre válaszul megalapították a Rákóczi Kulturális Egyesületet, mely ezen kívül még hat területen tevékenykedik. Tavaly Bú Júliánna vezetésével megalakult a mikolai asszonykórus, melynek ma már 16 tagja van. Első fellépésük tavaly az augusztus 20-i ünnepségen volt, de karácsonykor minden templomba járó szívébe örömet csempésztek ünnepi műsorukkal. „Úgy tűnik, jó kis közösség van kialakulóban” — véli Kati néni.Ugyan még csak tervezik, de gyerekkórust is szeretnének alapítani, a néptáncoktatás viszont már megkezdődött Mikolában. Minden kedden Kása Zsolt és Kása Melinda két csoportban tanítja a helyi iskolába járó gyerekeket a népi táncok lépéseire. Az egyesület szervezésében citerázni tanulnak az érdeklődők Tamás Tibortól vasárnaponként, és a jövőben szeretnének egy cserkészcsapatot is beindítani, valamint ismeretterjesztő történelmi, irodalmi előadásokkal bővíteni az ifjúság ismereteit. Az egyesület jó néven fogad minden felajánlást, legyen az könyv vagy már otthon nem használt, de működőképes számítógép, melyeken a gyerekek megtanulhatják a gépek kezelését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:40
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 23.
Kerülje ma a stresszel járó helyzeteket, mert jót tenne végre egy kis nyugalom. Inkább a jövőről álmodozzon, mint hogy a múltat idézgesse!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...