Kulturális és zenei csemegék a PMN-en
Utoljára módositva: 2019-07-17 07:27:08

Sajtótájékoztatón ismertették kedden az idei Partiumi Magyar Napok (PMN) programját és a rendezvénysorozat újdonságait, s a szervezők azt ígérték, hogy minden szinten újításokat vezetnek be. Az augusztus 20-a és 25-e között zajló egyhetes rendezvénysorozat nagy fináléja az Ákos-koncert lesz.

A minőségi, sokszínű kulturális és szabadidős programkínálat és fergeteges koncertek évek óta a Partiumi Magyar Napok védjegyének számítanak. Az idén nagykorúvá vált régióünnepen a környezettudatos életmód népszerűsítésére, valamint a helyi termékek széles körű megismertetésére is hangsúlyt fektetnek a szervezők. Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei Partiumi Magyar Napokra egy olyan programsorozatot állítottak össze, amely mindamellett, hogy megőrzi az eddigi értékeit, egy napjainkban igencsak aktuálissá vált problémára kívánja ráirányítani a figyelmet, mégpedig a környezettudatos életmód fontosságára és annak gyakorlatba ültetésére. Stier Péter, aki az elmúlt tíz évben főszervezőként volt jelen a rendezvény életében, most hivatalosan is átadta a stafétát Barta Zoltánnak. „Mindig is nagyon fontos volt nekem a PMN, úgy szerettem, mintha a saját gyermekem volna. Viszont a rendezvény immár nagykorúvá érett, ezért megújult koncepciókra, friss lendületre van szükség” — fejtette ki Stier Péter, akinek meggyőződése, hogy utódja koordinálása alatt is legalább olyan sikeres lesz a Partiumi Magyar Napok, mint az előző években.

Évtizedes hagyományok és újítások

A PMN 2019-es kiadása egyre határozottabb körvonalat önt, újragondolt helyszínek, kulináris ínyencségek és kulturális programok várják a résztvevőket. „Az idei PMN szervezése során igyekeztünk megőrizni a közel két évtizedes hagyományokat, de megannyi újítással is készültük, hogy túlszárnyalhassuk az előző években már megtapasztalt minőséget. A színes programkínálattal felrázzuk a várost, a legifjabbaktól a legidősebbekig bárki talál kedvére valót az igényesen kialakított ‘fesztiválhelyszíneken’. Ennek jegyében némileg újragondoltuk a tereket, így például a Kossuth-kertet még hangulatosabbá tesszük, ami alatt nemcsak a látványos dekorációra és az eseményeket még közelebb hozó LED-falakra, de az első ízben kialakításra kerülő relaxációs zónára is gondolhatunk” — fejtette ki Barta Zoltán, a rendezvény koordinátora. Mivel azonban nem csak a léleknek jár a kényeztetés, ezért a szervezők kulináris élvezetek tárházával is előrukkolnak majd: a hagyományos ízek mellett egy újragondolt borudvar is várja majd a Kossuth-kertbe kilátogatókat.

A kultúra szerelmeseinek idén sem kell mellőzniük a Partiumi Színházi Estéket és a szabadtéri filmvetítéseket sem, de emellett érdekfeszítő irodalmi és történelmi tematikájú beszélgetéseken, képzőművészeti és bortörténeti kiállításon is részt vehetnek. Színes az idei Partiumi Magyar Napok zenei palettája is — Marót Viki és az őt kísérő Nova Kultúr Zenekar, az Ismerős Arcok, a Csík zenekar, a Compact Disco, a Twisted Systems, a Strangers és Koszika is fellép a magyar napok deszkáin, a rendezvényre azonban kétségtelenül a magyar zeneipar legendás alakja, Ákos teszi majd fel a koronát. A néptánc és népművészet kedvelői pedig idén is részt vehetnek a hagyományos mesterségek bemutatóin, kiállításokon, illetve táncházakban, valamint a Nemzeti Táncegyüttes előadásán. Akik pedig a táncnál több mozgásra vágynak, kerékpáros ügyességi versenyen próbálhatják ki rátermettségüket, interaktív kajakoktatáson vehetnek részt, vagy Rubint Réka és Schobert Norbert társaságában dönthetnek az alakreform mellett.

Augusztus 25-én 21 órától fog fellépni a Partiumi Magyar Napokon az Ákos50 koncertturné keretében a magyar zenei élet egyik meghatározó előadója, az egykori Bonanza Banzai együttes énekese. A frenetikus koncertre az Aushopping parkolójában kerül sor, a Tarr Beton színpadán. Ez a helyszín a legideálisabb ahhoz, hogy az előadóművész a legtökéletesebb hangzásban adhassa elő dalait, a zenei élményben pedig minden PMN-résztvevő egyformán részesülhessen. Mivel a Partiumi Magyar Napok csapata elsőként az országban arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a rendezvény környezetbarát módon valósuljon meg, ezért a szervezők azt ajánlják a szatmáriaknak, gyalog vagy a rendelkezésükre bocsátott tömegközlekedéssel érkezzenek a helyszínre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a messzebbről, autóval érkezők ne tudnának leparkolni, a koncert napján ugyanis egy, az áruházak mögött található négy hektáros területen sorakozhatnak majd fel a járművek. Ákost Kereskényi Gábor polgármester „csábította” a PMN-re. A városvezető tavaly szeptemberben, egy Beregszászon tett szakmai látogatás során találkozott a legendás énekessel, és röviddel a menedzsmenttel folytatott egyeztetések után biztosra lehetett venni, hogy Ákos fellép a 18. Partiumi Magyar Napokon. „Az egész héten át tartó programkavalkád és a nagy finálét jelentő koncert nem csak a helyieket fogja mozgósítani, hanem a környékbeli településekről is sokan döntenek majd úgy, hogy Szatmárnémetibe látogatnak ebben a pár napban” — bizakodott Kereskényi Gábor.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke azt emelte ki, hogy bár idén 18. alkalommal szervezik meg a Partiumi Magyar Napokat, ezúttal is megannyi újítással tér vissza, a szervezőcsapat pedig mindig tartja magát a kezdetekben megfogalmazott alapelvekhez. „A cél még mindig az, hogy a magyar kultúrát ápoljuk, másoknak is megmutassuk, s ezáltal igazi, összetartó közösséget teremtsünk” — emlékeztetett Pataki.

A PMN-en idén ismét lesz Agrárakadémia, melynek témája a Szatmári Termék lesz. Szakemberek beszélnek a minőség fontosságáról, a pályázati lehetőségekről, valamint a közös marketing előnyeiről. A Partiumi Magyar Napok talán a legismertebb helyi termék, a szervezők pedig a rendezvényen megmutatják Szatmár megye értékeit, köztük a megye kitűnő borait, a helyben termesztett gyümölcsből készült lekvárokat, az avasi pálinkát, a szamosháti mézet vagy a piskolti dinnyét. „Idén a Partiumi Magyar Napok alkalmával indul el a Szatmári Termék védjegy létrehozásáról és az első piacra kerülő termékek bemutatásáról szóló projekt, amely fontos lépés annak érdekében, hogy a szatmári helyi termékek rövid időn belül széles körű ismertségre tegyenek szert” — fogalmazott Magyar Lóránd parlamenti képviselő. Kijelentette: az a céljuk, hogy ahogy a Partiumi Magyar Napoknak az évek során hírnevet szereztek, úgy országos és nemzetközi szinten is elismerést szerezzenek a jó minőségű, Szatmár megyében gyártott mezőgazdasági termékeknek.

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...