Kulturális és zenei csemegék a PMN-en
Utoljára módositva: 2019-07-17 07:27:08

Sajtótájékoztatón ismertették kedden az idei Partiumi Magyar Napok (PMN) programját és a rendezvénysorozat újdonságait, s a szervezők azt ígérték, hogy minden szinten újításokat vezetnek be. Az augusztus 20-a és 25-e között zajló egyhetes rendezvénysorozat nagy fináléja az Ákos-koncert lesz.

A minőségi, sokszínű kulturális és szabadidős programkínálat és fergeteges koncertek évek óta a Partiumi Magyar Napok védjegyének számítanak. Az idén nagykorúvá vált régióünnepen a környezettudatos életmód népszerűsítésére, valamint a helyi termékek széles körű megismertetésére is hangsúlyt fektetnek a szervezők. Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei Partiumi Magyar Napokra egy olyan programsorozatot állítottak össze, amely mindamellett, hogy megőrzi az eddigi értékeit, egy napjainkban igencsak aktuálissá vált problémára kívánja ráirányítani a figyelmet, mégpedig a környezettudatos életmód fontosságára és annak gyakorlatba ültetésére. Stier Péter, aki az elmúlt tíz évben főszervezőként volt jelen a rendezvény életében, most hivatalosan is átadta a stafétát Barta Zoltánnak. „Mindig is nagyon fontos volt nekem a PMN, úgy szerettem, mintha a saját gyermekem volna. Viszont a rendezvény immár nagykorúvá érett, ezért megújult koncepciókra, friss lendületre van szükség” — fejtette ki Stier Péter, akinek meggyőződése, hogy utódja koordinálása alatt is legalább olyan sikeres lesz a Partiumi Magyar Napok, mint az előző években.

Évtizedes hagyományok és újítások

A PMN 2019-es kiadása egyre határozottabb körvonalat önt, újragondolt helyszínek, kulináris ínyencségek és kulturális programok várják a résztvevőket. „Az idei PMN szervezése során igyekeztünk megőrizni a közel két évtizedes hagyományokat, de megannyi újítással is készültük, hogy túlszárnyalhassuk az előző években már megtapasztalt minőséget. A színes programkínálattal felrázzuk a várost, a legifjabbaktól a legidősebbekig bárki talál kedvére valót az igényesen kialakított ‘fesztiválhelyszíneken’. Ennek jegyében némileg újragondoltuk a tereket, így például a Kossuth-kertet még hangulatosabbá tesszük, ami alatt nemcsak a látványos dekorációra és az eseményeket még közelebb hozó LED-falakra, de az első ízben kialakításra kerülő relaxációs zónára is gondolhatunk” — fejtette ki Barta Zoltán, a rendezvény koordinátora. Mivel azonban nem csak a léleknek jár a kényeztetés, ezért a szervezők kulináris élvezetek tárházával is előrukkolnak majd: a hagyományos ízek mellett egy újragondolt borudvar is várja majd a Kossuth-kertbe kilátogatókat.

A kultúra szerelmeseinek idén sem kell mellőzniük a Partiumi Színházi Estéket és a szabadtéri filmvetítéseket sem, de emellett érdekfeszítő irodalmi és történelmi tematikájú beszélgetéseken, képzőművészeti és bortörténeti kiállításon is részt vehetnek. Színes az idei Partiumi Magyar Napok zenei palettája is — Marót Viki és az őt kísérő Nova Kultúr Zenekar, az Ismerős Arcok, a Csík zenekar, a Compact Disco, a Twisted Systems, a Strangers és Koszika is fellép a magyar napok deszkáin, a rendezvényre azonban kétségtelenül a magyar zeneipar legendás alakja, Ákos teszi majd fel a koronát. A néptánc és népművészet kedvelői pedig idén is részt vehetnek a hagyományos mesterségek bemutatóin, kiállításokon, illetve táncházakban, valamint a Nemzeti Táncegyüttes előadásán. Akik pedig a táncnál több mozgásra vágynak, kerékpáros ügyességi versenyen próbálhatják ki rátermettségüket, interaktív kajakoktatáson vehetnek részt, vagy Rubint Réka és Schobert Norbert társaságában dönthetnek az alakreform mellett.

Augusztus 25-én 21 órától fog fellépni a Partiumi Magyar Napokon az Ákos50 koncertturné keretében a magyar zenei élet egyik meghatározó előadója, az egykori Bonanza Banzai együttes énekese. A frenetikus koncertre az Aushopping parkolójában kerül sor, a Tarr Beton színpadán. Ez a helyszín a legideálisabb ahhoz, hogy az előadóművész a legtökéletesebb hangzásban adhassa elő dalait, a zenei élményben pedig minden PMN-résztvevő egyformán részesülhessen. Mivel a Partiumi Magyar Napok csapata elsőként az országban arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a rendezvény környezetbarát módon valósuljon meg, ezért a szervezők azt ajánlják a szatmáriaknak, gyalog vagy a rendelkezésükre bocsátott tömegközlekedéssel érkezzenek a helyszínre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a messzebbről, autóval érkezők ne tudnának leparkolni, a koncert napján ugyanis egy, az áruházak mögött található négy hektáros területen sorakozhatnak majd fel a járművek. Ákost Kereskényi Gábor polgármester „csábította” a PMN-re. A városvezető tavaly szeptemberben, egy Beregszászon tett szakmai látogatás során találkozott a legendás énekessel, és röviddel a menedzsmenttel folytatott egyeztetések után biztosra lehetett venni, hogy Ákos fellép a 18. Partiumi Magyar Napokon. „Az egész héten át tartó programkavalkád és a nagy finálét jelentő koncert nem csak a helyieket fogja mozgósítani, hanem a környékbeli településekről is sokan döntenek majd úgy, hogy Szatmárnémetibe látogatnak ebben a pár napban” — bizakodott Kereskényi Gábor.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke azt emelte ki, hogy bár idén 18. alkalommal szervezik meg a Partiumi Magyar Napokat, ezúttal is megannyi újítással tér vissza, a szervezőcsapat pedig mindig tartja magát a kezdetekben megfogalmazott alapelvekhez. „A cél még mindig az, hogy a magyar kultúrát ápoljuk, másoknak is megmutassuk, s ezáltal igazi, összetartó közösséget teremtsünk” — emlékeztetett Pataki.

A PMN-en idén ismét lesz Agrárakadémia, melynek témája a Szatmári Termék lesz. Szakemberek beszélnek a minőség fontosságáról, a pályázati lehetőségekről, valamint a közös marketing előnyeiről. A Partiumi Magyar Napok talán a legismertebb helyi termék, a szervezők pedig a rendezvényen megmutatják Szatmár megye értékeit, köztük a megye kitűnő borait, a helyben termesztett gyümölcsből készült lekvárokat, az avasi pálinkát, a szamosháti mézet vagy a piskolti dinnyét. „Idén a Partiumi Magyar Napok alkalmával indul el a Szatmári Termék védjegy létrehozásáról és az első piacra kerülő termékek bemutatásáról szóló projekt, amely fontos lépés annak érdekében, hogy a szatmári helyi termékek rövid időn belül széles körű ismertségre tegyenek szert” — fogalmazott Magyar Lóránd parlamenti képviselő. Kijelentette: az a céljuk, hogy ahogy a Partiumi Magyar Napoknak az évek során hírnevet szereztek, úgy országos és nemzetközi szinten is elismerést szerezzenek a jó minőségű, Szatmár megyében gyártott mezőgazdasági termékeknek.

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...