Kulturális programok Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2020-01-24 10:00:49

A magyar kultúra napja alkalmából több helyszínen is zajlottak programok szerdán Nagykárolyban.

Az egyre fontosabb szerepet kapó, a különböző kulturális események helyszínéül is szolgáló Karul Libris könyvesboltba szerdán délelőtt a 9-es számú óvoda Micimackó csoportja látogatott el. A gyerekek kivetítőn mesét néztek, majd könyvjelzőket készítettek és színeztek az eseményre érkezett pedagógusok irányításával.

Kora délután a nagyobbak érkeztek a könyvesboltba. Varga Sándor színművész mellett a Rekettye Kulturális Egyesület néhány tagja, valamint a Putovits Tünde, Miklósi Blanka, Kiss Hajnalka magyartanárok által felkészített diákok műsorát nézhették meg a jelenlévők. Szűcs József zenetanár diákjai dallal készültek. Közreműködtek: Csizmár Bernadett, Bakó Blanka, Zsebenyi Dóra, Bartha Máté, Horváth Rebeka, Székely András, Varga Máté, Koch Vanessa.

A kulturális eseményt követően a magyar kultúra képviselőinek a városközpontban található szobrait koszorúzták meg a jelenlévők.

Délután a helytörténet iránt érdeklődők számára is volt program. Dr. Hágó Attila Nándor régész, a Nagykárolyi Városi Múzeum igazgatója kalauzolta végig az érdeklődőket a Mesterrészi temetőn. A rendhagyó sétára a hideg idő ellenére igen népes csapat érkezett, hiszen mintegy húszan vettek részt az egyórás sétán, amely során megnézték a városban egykor élt fontosabb személyek sírhelyeit.

Hágó érdekes és információkban bővelkedő előadásából azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a tervek között szerepel egy lapidárium létrehozása, ahova azokat a sírköveket mentenék meg, amelyek gazdátlanokká váltak, viszont helytörténeti szempontból komoly jelentőséggel bírnak.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy szükség van még az ilyen jellegű találkozásokra, és figyelembe véve, hogy egy igen érdeklődő csapat gyűlt össze a szerdai sétára, a szervezők nem zárkóztak el a folytatástól. Felmerült a városban található két izraelita temetőbe szervezendő, hasonló jellegű séta ötlete is, illetve a református temetőt is felkeresnék. Ezek mellett a helyi templomok és a város történetéhez kapcsolódó épületek alaposabb megismerését is célul tűzték ki a résztvevők, kellemesebb időjárási körülmények között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...