Kutyakommandó jött Nagyváradról
Utoljára módositva: 2017-10-20 09:05:54

Állatvédő csapat szervezett kutyamentő akciót Nagyváradról a szamosdarai sintértelepre, a szatmári cég bihari befogómunkát is vállal, de a kutyabarátok szerint a bihari ebeknek Biharban a helyük.

Négy autóval érkeztek csütörtök délre a szamosdarai kutyamenhely kapujába azok a váradi kutyabarátok, akik el akarták vinni a Szatmárnémeti mellett már az egyik Bihar megyei településen is sintérkedő Mixt Service által a szomszédos megyében befogott kutyákat. A nagyváradiak nagy dérrel-dúrral érkeztek, hogy na majd ők megmutatják a szatmári sintéreknek, hogy azok nem fognak Bihar megyéből összefogdosott kutyákat csak úgy, szemétben meg koszban tartva éheztetni, utána meg legyilkolni, miközben olyan együttműködő telepvezetőkkel találkoztak Szamosdarán, amire nem is számítottak. A Mixt Service Kft. által üzemeltetett kutyatelep egyik vezetője csak a csapat vezetőjét, Kosztin Csuvar Ildikót akarta a telepre beengedni, de végül bárki bebocsátást kapott, nem akarta engedni filmezni a váradiakkal érkező tévéseket, de végül még interjút is adott. Az állatvédők szerint azonban torz képet kaptak a kutyamenhelyen uralkodó állapotokról, mert az üzemeltetők a sajtó által már értesülhettek, hogy jön a csapat, és csak emiatt volt tisztaság a telepen, másképp minden bizonnyal elhanyagoltabb képet mutat a menhely, siralmasabb állapotban vannak az ebek. Dohi-Trepszker Géza, a menhely igazgatója számított rá, hogy nem sintérbarát állásponttal érkezik majd a váradi csapat. Elmondása szerint nagyon sok hasonló egyesülettől érkező, hasonló szemléletű emberrel volt már dolguk, és ennek tudatában igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy minden szükséges szabvány birtokában és szakhatósági engedély megléte mellett foglalkoznak a kóbor kutyákkal és üzemeltetik a menhelyet. Azt elismerte, hogy a kutyákat nem luxuskörülmények között tartják, és úgy fogalmazott: jobb dolguk van a telepen, mint az utcán, de rosszabb, mint ha gazdinál lennének.

Kosztin Csuvar Ildikó lapunknak elmondta, hogy azért a több mint kéttucatnyi kutyáért jöttek, amelyeket a Bihar megyei településen fogtak be a szatmári sintérek, és azért viszik „haza” a kutyákat, mert az általuk üzemeltetett nagyváradi Animal Shields menhelyen jobb soruk lesz, mint a szamosdarai sintértelepen, és mert a bihari kutyáknak Biharban van a helyük. Az akció végül is sikeres volt, a menhely vezetője kiadta a kért kutyákat azt követően, hogy meggyőződött róla, hogy az állatvédők nem kispályások, és az előírásoknak megfelelő, a kutyák hosszú távú szállítására is alkalmas autóval megtámogatva érkeztek az akcióra. Tisztázva lett az a probléma is, hogy chippel ellátott kutyákat tartott magánál szabálytalanul a szamosdarai telep, mert mint azt Dohi-Trepszker elmondta, egyetlen befogott kutyában volt chip, s az abban szereplő adatokat lehívva felvették a kapcsolatot a volt tulajdonossal, aki úgy nyilatkozott, hogy lemond az ebről. Ezt a kutyát is magukhoz vették a nagyváradiak.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 22.
Olyasvalakinek próbálja elmagyarázni a véleményét, aki eleve elzárkózik előle. Találja meg mi az oka, hogy így viszonyul Önhöz!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...