Küzdelem az Alzheimer-kór ellen
Utoljára módositva: 2019-09-21 09:06:04

Ma van az Alzheimer-kór elleni küzdelem napja, melynek idei mottója: „Ne feledjük azokat, akik felejtenek!” — tájékoztatta lapunkat a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

Az idei Alzheimer-kór elleni küzdelem világnapjának témája a betegség megértésére világít rá, felhívja a figyelmet az Alzheimer-kór (a kórt Alois Alzheimer bajor ideggyógyász írta le először 1907-ben) veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak a szükségességére.

Az Alzheimer-kór az idősebb korosztály betegsége, főként az 50–70 éves korosztály tagjai körében alakul ki — írja a közegészségügyi tájékoztató. A betegség a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, elbutulással (demencia), magatartásváltozással, gyors biológiai leépüléssel járó degeneratív kórképpel jár. A szellemi képességek romlásával együtt az önellátás is lehetetlenné válik a beteg számára.

Világszerte 46 millió személy él demenciával, három másodpercenként regisztrálnak egy-egy újabb esetet — közli az intézmény. A becslések szerint azonban a számuk rohamosan nő, 2050-re elérheti a 131 milliót is.

A romániai mentális zavarokkal és viselkedéssel küszködők száma 2007-ben százezer lakosra számítva 1143,4 eset volt, 2016-ra azonban a számuk megkétszereződött, ekkor már százezer lakosonként 2278,6 esetet számoltak. A családorvosi rendelők jelentései szerint 2016-ban a legalacsonyabb előfordulási rátát Ilfov megyében regisztrálták (100 ezer lakosra 246,9 eset jutott), de alacsony volt még a megbetegedés aránya Vrancea, Szatmár, Mehedinţi és Beszterce-Naszód megyében is — derül ki a közegészségügyiek által nyújtott adatokból.

Alkalmankénti memóriakihagyás vagy ritkán látott emberek nevének elfelejtése természetes dolog. Az öregedésnek azonban nem természetes velejárója a gyakran látott, hozzánk közel álló személyek nevének elfelejtése vagy a mindennapi használati tárgyak megnevezésének képtelensége.

A kór kialakulásának pontos okai jelenleg ismeretlenek, viszont jelentős szerepet tulajdonítanak a genetikai hajlamnak, a családi előfordulásnak, ami mellett a környezeti tényezők is közrejátszhatnak, mint például a korábbi fejsérülések, magas vérnyomás, cukorbetegség és a depresszió. Bár biztos módszer nincs, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében segíthet az önképzés, agyat dolgoztató szellemi tréningek, a rendszeres sportolás, az egészséges táplálkozás — vitaminokban, rostokban gazdag ételek fogyasztása, a magas zsírtartalmúak kerülése, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 3.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...