Kvórumhiány miatt felfüggesztették a képviselőház ülését; az ellenzék szerint a PSD bojkottálta az ülést
Utoljára módositva: 2019-10-08 16:57:20

Kvórumhiány miatt felfüggesztették kedden a képviselőház plénumának ülését, így nem fogadták el az Octavian Goga képviselői helyének megüresedését megállapító tervezetet. Az ellenzék szerint megvolt a kvórum a tervezetről való voksoláskor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban bojkottálta az ülést.

Az Octavian Goga képviselői helyének megüresedéséről szóló tervezet 152 támogató és egy ellenszavazatot kapott, egy személy pedig tartózkodott a voksoláskor. Mivel ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazás, 165 voksra lett volna szükség, Marcel Ciolacu házelnök kvórumhiányra hivatkozva felfüggesztette az ülést.

 

Az ülés elején a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kérte, módosítsanak a napirendi pontok sorrendjén úgy, hogy ez a tervezet az első, és ne az eredeti sorrend szerinti utolsó helyen szerepeljen a listán. A javaslatot 115 igen vokssal, 110 tartózkodás mellett elfogadta a plénum, mire azonban szavazásra bocsátották a tervezetet, a házelnök megállapította, hogy nincs kvórum. A plénum keddi ülésének napirendjén 16 tervezet szerepelt még.

 

Az ülés után Dan Barna USR-elnök azt mondta, valójában volt kvórum, hiszen “tele volt a képviselőház ülésterme”, a Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban bojkottálta az ülést.

 

“A tét teljesen egyértelmű. A Népi Mozgalom Pártnak az a képviselője, aki Octavian Goga helyét vette volna át, megszavazta volna a bizalmatlansági indítványt. A tét tehát az volt, hogy vegyenek el még egy voksot a bizalmatlansági indítványt támogatóktól” – fogalmazott Barna. Hozzátette, a PSD ezzel ismét bebizonyította, hogy továbbra is “a bűnözőket védő párt maradt”, “amely mindent megtesz annak érdekében, hogy egy elítélt személyt a parlament soraiban tartson”.

 

Osztotta Barna véleményét a PNL és a PMP is, amelyek szerint a képviselőház vezetősége és a PSD hivatali visszaélést követ el, mert egy “bűnözőt véd” Octavian Goga személyében.

 

Octavian Goga képviselőt 2018-ban jogerősen két év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték biológiai mintavétel megtagadása és jogosítvány nélküli vezetés miatt. Goga 2016-ban a Népi Mozgalom Párt listáin került be a parlamentbe, 2017 júniusától azonban a PSD parlamenti csoportjában tevékenykedett.

AGERPRES/(RO – szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...