Lakodalom lesz a mi falunkban
Utoljára módositva: 2019-02-20 18:30:26

Nem kevesebb mint 15 vőfély kommandírozza a hagyományos falusi lakodalmat és rigmusol Pusztadarócon szombaton, az ötödik Nemzetközi Vőfélytalálkozón.

Egyre inkább virágkorát éli a vőfélyes esküvő, és nagyon sok ifjú pár dönt úgy: az étel-ital-helyszín mellett megadja a módját azzal is, hogy vőfélyt fogad, aki nem összetévesztendő a ceremóniamesterrel, s aki nélkül nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt a falusi lakodalom, hiszen a vőfély tevékenysége nem csak a verselésre, anekdotázásra szorítkozott, hanem igencsak tág keretek között mozgott a lakodalmi előkészületektől kezdve a mulatság lebonyolításán át, mint egy zenekar karmestere, aki (habár mindenki ismeri a szólamát) összhangot teremt a zenészek játékában; felügyelve arra is, nehogy valami olyan hiba vagy mulasztás történjen, ami miatt aztán sokáig szó érné az ifjú párt s az örömszülőket, és biztosítva a jó hangulatot a pajzánságokkal bőven fűszerezett lakodalmi népköltészet kincseivel.

A Nemzetközi Vőfélytalálkozó neve eddig a tövisháti dombok között megbúvó Szilágyszérrel kötődött össze, az idei kisjubileuminak viszont Pusztadaróc ad otthont február 23-án, szombaton. Ugyanis, mint a szervezőktől megtudtuk, Szilágyszérben sajnos nem volt már kapacitás, megcsappant a gyermeklétszám, s az ifjak közül már majd’ mindenki volt ‘menyasszony’ és ‘vőlegény’, az új helyszínt pedig szinte azonnal eldöntötte, hogy Pusztadarócon 2, Szamosdarán 4 igencsak aktív vőfély tevékenykedik, s nem mellesleg a helyi hagyományőrző egyesület az egyik legpörgősebb a megyében. A 15 órakor az Ember Géza-kúriánál kezdődő színes rendezvény változatlanul egy hagyományos falusi lakodalom teljes egésze köré épül: szülői házában öltöztetik, majd búcsúztatják a vőlegényt (Nagy Attila), aztán kikérik s búcsúztatják a menyasszonyt (Krisztián Szintia), majd anyósáék házába (új otthonába) kéreztetik be, s nem marad el 19 órától maga a hagyományos lakodalmi vacsora sem, természetesen hagyományos menüsorral, a kúriában, ahol a násznép zömét a hagyományőrző csoport ifjainak szülei s a meghívottak alkotják. Vőfélyekből sem lesz hiány, idén ugyanis 15 Felvidékről, Kárpátaljáról, Magyarországról és Erdélyből érkezett vőfély irányítja majd a lagzi menetét, valóságos rigmuskavalkádban, hiszen minden megállónál, kikérőnél, búcsúztatónál, bekérőnél más-más mondja majd a saját tájegységére jellemző, ízes tájszólású verset-szöveget, s a vacsorán is felváltva dicsérik majd a finom falatokat no meg a borokat, aztán pedig a szilágyszéri, a helybéli és a Szamoshát Néptáncegyüttes ropja majd.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak szombaton erre a különleges, élő hagyománybemutatóra, emlékeztetve a régi, de napjainkban is érvényes tanácsra: nem a termet, nem a tortát, a vőfélyt kell legelőször kiválasztani, hiszen ő fordult meg a legtöbb lagziban, és rengeteg hasznos tanáccsal tud segíteni a szervezésben is.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...