Lakossági fórum Egriben
Utoljára módositva: 2014-03-09 18:29:53

Egriben kevés a befektető, a lakosság nagy része zöldségtermesztésből él, hangzott el a szombaton.

Magyarországi vendégek és egri tanácsosok

Szombat délelőtt az egri kultúrotthonban Pataki Csaba szenátor, Gaal Gergely, a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője és Kiss András, a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Civil Információs Központ vezetője találkozott Egri község RMDSZ-es tanácsosaival. A magyarországi képviselő több alkalommal is járt már Szatmár megyében azzal a céllal, hogy megismerje az itt élő emberek életét. Az egriek néhány olyan problémát is felvetettek, amelyeket határon átívelő projektek megnyerésével lehetne orvosolni, ilyen például az Egri Csodaszarvas néptáncegyüttes felkarolása. Ez az a Szatmár megyei magyar néptáncegyüttes, amelyik a megyét számtalan hazai és külföldi rendezvényen képviseli, de nem rendelkezik megfelelő technikai- és szállítási eszközökkel, a néptáncruhájuk sem tökéletes. A magyarországi vendégek arra biztatták az egrieket, hogy az együttest jegyeztessék be jogi személynek, hogy közös projekteket tudjanak készíteni a Nyírség néptáncegyüttessel, jogi személyként más támogatásokhoz is hozzájuthatnak. Az egriek arról is beszéltek, hogy a lakosság nagy része kistermelőként foglalkozik zöldségtermesztéssel, ami épp a család megélhetését biztosítja. Az alpolgármester elmondta, hogy a községben bár van víz-, gáz- és csatornahálózat, az utak rendbetétele is folyamatban van, nem érkeznek olyan befektetők, amelyek gyarapítani tudnák a helyi költségvetést. A kormány kidolgozta a mezőgazdasági adókat illető jogszabályt, de annak begyűjtését az önkormányzat alkalmazottaira hárította, akik számára ez pluszmunkát jelent, de nem is igazán látható át annak működtetése. Jelenleg a lakosság húsz százaléka tette le a mezőgazdasági adóbevallását, és mindössze a fele fizette csak ki. Az alpolgármester szerint a megoldás az lenne, ha már akkor megszabnák az adót, amikor a gazdáknak kiadják a támogatásokhoz szükséges iratokat. Szó esett arról is, hogy Románia húsz százalékkal több erdő és legelőterületet jelentett az Európa Uniónak, mert azt jobban támogatják, erre viszont rájöttek és most büntetést törleszt az ország. Az egriek másik problémája, hogy sok a Natura 2000-es terület, ezek tulajdonosai nem kapnak kárpótlást. Amikor Románia csatlakozott az EU-hoz, jó gyerekként sokkal több területet minősített védett területnek, mint más országok. Most a költségvetés nem engedi meg, hogy ezeknek a területeknek a gazdáit támogassák, az érintettek abban bíznak, hogy az újabb tárgyalásokon sikerült kieszközölni valami támogatást. A beszélgetésen sok érdekes dolog elhangzott, többek között az is, hogy a községben történt összefogás (szerk. megj.: az MPP és az RMDSZ között) a település fejlődésére is jótékony hatással volt.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...