Lakossági tiltakozás
Utoljára módositva: 2014-06-24 09:03:35

Tegnap a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megrendelésére egy nagybányai cég elkezdte az Octavian Goga utcán lévő villanyoszlopok elköltöztetését abból a célból, hogy az utat aztán négysávosra szélesítsék. Emiatt a járda mindkét oldalon 1,5 méter széles lesz. Az utca lakói aláírásokat gyűjtöttek, amelyeket egy tiltakozó levél kíséretében eljuttatták Dorel Coica polgármesterhez. A levélben az áll, hogy a lakosság, valamint az ott lévő ortodox és református templomokba járók figyelmeztetik a polgármestert, hogy a lakóházakhoz közelebb kerülő forgalom miatt megrongálódnak a lakóházak, a járdákon pedig nehezebb lesz a közlekedés, egyáltalán nem lesz kerékpárút stb. A lakosság megpróbálta megakadályozni a munkálatok elkezdését, de a helyi rendőrök, valamint a polgármesteri hivatal képviselői durván félretolták a tiltakozókat, a munkálatok pedig folytatódtak.

Önkényes útszélesítés

 

Szatmárnémetiben hosszú ideje problémát jelent a Decebal hídon a forgalom felgyorsítása, ugyanis az Octavian Goga utcán nincs elegendő sáv ahhoz, hogy a közlekedés zavartalan legyen. Dorel Coica polgármester a helyi tanács és a közlekedési bizottság megkérdezése nélkül úgy döntött, hogy kiszélesíti az utat úgy, hogy beljebb költöztetik a villanyoszlopokat, leszűkítik a járdákat, s a biztonságos közlekedés érdekében a járda és az út közé kerítést emelnek. Az ott lakók azonban nem értenek egyet ezzel, mert a nagy forgalom miatt így is megrepedeznek a házak falai, a református templom falain is repedések jelentek meg, egyáltalán nincs kerékpárút, a másfél méter széles járdán pedig nem lesz egyszerű a gyalogosforgalom sem. Az utca lakói, valamint az ott lévő ortodox és református templomokba járók egy beadványt írtak Dorel Coica polgármesterhez, aláírásokat gyűjtöttek, ezeket eljuttatták a polgármesteri hivatalba, és kérték a munkálatok leállítását. Vasárnap az ortodox templom pópája kérte a református lelkipásztort, hogy gyűjtsenek aláírásokat, hétfő reggel pedig hét órára gyűljenek össze a két templom közelébe, hogy a munkálatokat megakadályozzák. A református hívek megjelentek, az ortodoxok viszont meggondolták magukat és távol maradtak, arra hivatkozva, hogy a tervezett munkálat a város javát szolgálja. Tíz óra körül megjelentek a munkálatokat végző cég gépei és munkásai. Néhány személy megpróbált azokra a helyekre állni, ahol a villanyoszlopok számára gödröket akartak vájni, de megjelentek a helyi rendőrök, és erőszakosan nyomták félre a tiltakozókat.

 

Érvek és magyarázatok

 

A helyszínen megjelent Dan Băbuţ városmenedzser és a polgármesteri hivatal néhány munkatársa, akik nem igazán szakszerűen igyekeztek megmagyarázni, hogy az útszélesítés a város érdeke, és nem azt kell nézni, hogy mi a fontos néhány személy számára, hanem azt, hogy megoldódjanak a közlekedési problémák, ami nagyon sok ember számára előnyt jelent. Az egyházközösségek érdekei ez esetben nem fontosak, az ortodox egyház le is mondott érdekeiről a városvezetés javára. Tegnap Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és a helyi tanács RMDSZ-frakciójának 3 tagja — Nits János (urbanisztikai bizottság), Maskulik Csaba (közlekedési és szolgáltatási bizottság) és Butka Gergely (szolgáltatási bizottság) — beadványt juttatott el a polgármesteri hivatalba, hogy Dorel Coica polgármester mutassa be az elkezdett munkálat tervét, azt bocsássa közvitára, és készítsen határozattervezetet, amit aztán a tanács elé terjeszt megvitatásra. Kérik, hogy a polgármester magyarázza meg: miért nem értesítette erről a munkálatról a helyi tanácsot és a közlekedési bizottságot? Az 1998/49-es kormányrendelet értelmében útszélesítést csak tanácsi határozat értelmében lehet végezni. Több mint két hónapja érvényben van az a tanácsi határozat, melynek értemében a teherforgalom nem haladhat át az Octavian Goga utcán, azt elterelik a Dorobanţilor utcára, de két kanyarnál útszélesítést kell végezni, amit a polgármesteri hivatal egyre halogat.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...