Lakossági tiltakozás
Utoljára módositva: 2014-06-24 09:03:35

Tegnap a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megrendelésére egy nagybányai cég elkezdte az Octavian Goga utcán lévő villanyoszlopok elköltöztetését abból a célból, hogy az utat aztán négysávosra szélesítsék. Emiatt a járda mindkét oldalon 1,5 méter széles lesz. Az utca lakói aláírásokat gyűjtöttek, amelyeket egy tiltakozó levél kíséretében eljuttatták Dorel Coica polgármesterhez. A levélben az áll, hogy a lakosság, valamint az ott lévő ortodox és református templomokba járók figyelmeztetik a polgármestert, hogy a lakóházakhoz közelebb kerülő forgalom miatt megrongálódnak a lakóházak, a járdákon pedig nehezebb lesz a közlekedés, egyáltalán nem lesz kerékpárút stb. A lakosság megpróbálta megakadályozni a munkálatok elkezdését, de a helyi rendőrök, valamint a polgármesteri hivatal képviselői durván félretolták a tiltakozókat, a munkálatok pedig folytatódtak.

Önkényes útszélesítés

 

Szatmárnémetiben hosszú ideje problémát jelent a Decebal hídon a forgalom felgyorsítása, ugyanis az Octavian Goga utcán nincs elegendő sáv ahhoz, hogy a közlekedés zavartalan legyen. Dorel Coica polgármester a helyi tanács és a közlekedési bizottság megkérdezése nélkül úgy döntött, hogy kiszélesíti az utat úgy, hogy beljebb költöztetik a villanyoszlopokat, leszűkítik a járdákat, s a biztonságos közlekedés érdekében a járda és az út közé kerítést emelnek. Az ott lakók azonban nem értenek egyet ezzel, mert a nagy forgalom miatt így is megrepedeznek a házak falai, a református templom falain is repedések jelentek meg, egyáltalán nincs kerékpárút, a másfél méter széles járdán pedig nem lesz egyszerű a gyalogosforgalom sem. Az utca lakói, valamint az ott lévő ortodox és református templomokba járók egy beadványt írtak Dorel Coica polgármesterhez, aláírásokat gyűjtöttek, ezeket eljuttatták a polgármesteri hivatalba, és kérték a munkálatok leállítását. Vasárnap az ortodox templom pópája kérte a református lelkipásztort, hogy gyűjtsenek aláírásokat, hétfő reggel pedig hét órára gyűljenek össze a két templom közelébe, hogy a munkálatokat megakadályozzák. A református hívek megjelentek, az ortodoxok viszont meggondolták magukat és távol maradtak, arra hivatkozva, hogy a tervezett munkálat a város javát szolgálja. Tíz óra körül megjelentek a munkálatokat végző cég gépei és munkásai. Néhány személy megpróbált azokra a helyekre állni, ahol a villanyoszlopok számára gödröket akartak vájni, de megjelentek a helyi rendőrök, és erőszakosan nyomták félre a tiltakozókat.

 

Érvek és magyarázatok

 

A helyszínen megjelent Dan Băbuţ városmenedzser és a polgármesteri hivatal néhány munkatársa, akik nem igazán szakszerűen igyekeztek megmagyarázni, hogy az útszélesítés a város érdeke, és nem azt kell nézni, hogy mi a fontos néhány személy számára, hanem azt, hogy megoldódjanak a közlekedési problémák, ami nagyon sok ember számára előnyt jelent. Az egyházközösségek érdekei ez esetben nem fontosak, az ortodox egyház le is mondott érdekeiről a városvezetés javára. Tegnap Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és a helyi tanács RMDSZ-frakciójának 3 tagja — Nits János (urbanisztikai bizottság), Maskulik Csaba (közlekedési és szolgáltatási bizottság) és Butka Gergely (szolgáltatási bizottság) — beadványt juttatott el a polgármesteri hivatalba, hogy Dorel Coica polgármester mutassa be az elkezdett munkálat tervét, azt bocsássa közvitára, és készítsen határozattervezetet, amit aztán a tanács elé terjeszt megvitatásra. Kérik, hogy a polgármester magyarázza meg: miért nem értesítette erről a munkálatról a helyi tanácsot és a közlekedési bizottságot? Az 1998/49-es kormányrendelet értelmében útszélesítést csak tanácsi határozat értelmében lehet végezni. Több mint két hónapja érvényben van az a tanácsi határozat, melynek értemében a teherforgalom nem haladhat át az Octavian Goga utcán, azt elterelik a Dorobanţilor utcára, de két kanyarnál útszélesítést kell végezni, amit a polgármesteri hivatal egyre halogat.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...