Lángba borult a töltés — már megint
Utoljára módositva: 2019-09-23 09:03:58

Az őszi „területrendezés” elmaradhatatlan része a tarlóégetés, de a felügyelet nélkül hagyott tüzek egyre több galibát okoznak.

Javában zajlanak az őszi mezőgazdasági munkálatok és velük együtt a tarlóégetések is — ezt még az a megrögzött városlakó is tudja, aki egyébként ki sem teszi a lábát az aszfaltdzsungelből, hiszen a lánglovagok naponta beszámolnak (legalább) egy tűzesetről. És van, amikor beszámolóra sincs szükség, mert a Szamos-töltést messziről láthatóan vastagon gomolygó, orrfacsaró-könnyfakasztó füstfelhő borítja, jelezvén: már megint felügyelet nélkül hagyták a területtisztító lángokat. S azok bizony nem tudják, hol a határ, hol kellene megtorpanniuk; a csapadékhiánytól még szárazabb növényzeten, füvön, jó kis hátszéllel vidáman szaladnak fel a töltésoldalra — mint ahogy történt pénteken délután a szatmárnémeti Diana utca környékén, s csak a tűzoltók gyors és megfeszített munkájának köszönhető, hogy a tarlótűz nem tarolta le a közelben lévő kukoricaföldet is. Tarlóégetés miatt kértek segítséget a Homoród községhez tartozó Apácafalu kétségbeesett lakói is, ott a lassan, de biztosan izzó parázs egy közel százfás gyümölcsöst fogott körbe, s fennállt a veszély, hogy átterjed a mellette lévő legelőkre is. A két habbal-vízzel oltó autóval kiérkező lánglovagoknak végül sikerült megfékezniük a tüzet és eloltani az utolsó parazsat is, de biztos, ami biztos alapon a falu lakói közül páran többször is kimentek ellenőrizni, nehogy újra fellobbanjanak a lángok.

A tűzoltók ismételten arra kérik a lakosságot, hogy mindenki épsége és biztonsága érdekében (bár sajnos összes kérésük és figyelmeztetésük egyre inkább falra hányt borsónak tűnik) vegyék komolyan a növényi hulladék/száraz növényzet égetésével kapcsolatos intelmeket. Akár a kertekben, udvarokon, akár a lakott területeken kívüli tarló égetését kizárólag nappal és mindenképp szélcsendes időben végezzék! Fontos, hogy az égést folyamatosan kísérjék figyelemmel — különösen most, hiszen a hosszú hetek óta tartó szárazság miatt még könnyebben harapóznak el a lángok —, és azonnal avatkozzanak közbe, ha a tűz a tervezettnél tovább terjed! A tüzet szigeteljék el az utaktól, épületektől, erdőktől, a 10 kehtárnál nagyobb területeken pedig szakaszosan végezzék az égetést, és csak az egyik szakasz felégetése után gyújtsák meg a következőt, de legfőképp: aki tarlóégetésre készül, a műveletet jelezze a hivatásos, illetve vidéken az önkéntes tűzoltóegységeknek! Mivel sokan már nekiláttak a kertek, udvarok őszi munkálatainak, a tűzoltók arra is emlékeztetnek: szakítsanak a bevett szokásokkal, és a száraz növényi maradványokat ne istállók, raktárak, gazdaságok közelében gyűjtsék össze és gyújtsák meg, ugyanis szelesebb időben ezzel direkt módon veszélyeztetik az épületeket.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...