×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Lángba borult a töltés — már megint

2019.09.23 - 08:20
Megosztas :
 • Lángba borult a töltés — már megint

  Az őszi „területrendezés” elmaradhatatlan része a tarlóégetés, de a felügyelet nélkül hagyott tüzek egyre több galibát okoznak.

  Javában zajlanak az őszi mezőgazdasági munkálatok és velük együtt a tarlóégetések is — ezt még az a megrögzött városlakó is tudja, aki egyébként ki sem teszi a lábát az aszfaltdzsungelből, hiszen a lánglovagok naponta beszámolnak (legalább) egy tűzesetről. És van, amikor beszámolóra sincs szükség, mert a Szamos-töltést messziről láthatóan vastagon gomolygó, orrfacsaró-könnyfakasztó füstfelhő borítja, jelezvén: már megint felügyelet nélkül hagyták a területtisztító lángokat. S azok bizony nem tudják, hol a határ, hol kellene megtorpanniuk; a csapadékhiánytól még szárazabb növényzeten, füvön, jó kis hátszéllel vidáman szaladnak fel a töltésoldalra — mint ahogy történt pénteken délután a szatmárnémeti Diana utca környékén, s csak a tűzoltók gyors és megfeszített munkájának köszönhető, hogy a tarlótűz nem tarolta le a közelben lévő kukoricaföldet is. Tarlóégetés miatt kértek segítséget a Homoród községhez tartozó Apácafalu kétségbeesett lakói is, ott a lassan, de biztosan izzó parázs egy közel százfás gyümölcsöst fogott körbe, s fennállt a veszély, hogy átterjed a mellette lévő legelőkre is. A két habbal-vízzel oltó autóval kiérkező lánglovagoknak végül sikerült megfékezniük a tüzet és eloltani az utolsó parazsat is, de biztos, ami biztos alapon a falu lakói közül páran többször is kimentek ellenőrizni, nehogy újra fellobbanjanak a lángok.

  A tűzoltók ismételten arra kérik a lakosságot, hogy mindenki épsége és biztonsága érdekében (bár sajnos összes kérésük és figyelmeztetésük egyre inkább falra hányt borsónak tűnik) vegyék komolyan a növényi hulladék/száraz növényzet égetésével kapcsolatos intelmeket. Akár a kertekben, udvarokon, akár a lakott területeken kívüli tarló égetését kizárólag nappal és mindenképp szélcsendes időben végezzék! Fontos, hogy az égést folyamatosan kísérjék figyelemmel — különösen most, hiszen a hosszú hetek óta tartó szárazság miatt még könnyebben harapóznak el a lángok —, és azonnal avatkozzanak közbe, ha a tűz a tervezettnél tovább terjed! A tüzet szigeteljék el az utaktól, épületektől, erdőktől, a 10 kehtárnál nagyobb területeken pedig szakaszosan végezzék az égetést, és csak az egyik szakasz felégetése után gyújtsák meg a következőt, de legfőképp: aki tarlóégetésre készül, a műveletet jelezze a hivatásos, illetve vidéken az önkéntes tűzoltóegységeknek! Mivel sokan már nekiláttak a kertek, udvarok őszi munkálatainak, a tűzoltók arra is emlékeztetnek: szakítsanak a bevett szokásokkal, és a száraz növényi maradványokat ne istállók, raktárak, gazdaságok közelében gyűjtsék össze és gyújtsák meg, ugyanis szelesebb időben ezzel direkt módon veszélyeztetik az épületeket.

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie