Lángost sütöttek az elméletisek
Utoljára módositva: 2014-06-21 14:25:11

Lezajlott a magyarországi szakasz is a nagykárolyi Elméleti Líceum és a polgári József Attila Gimnázium közös projektje keretében.

 

„Ismerjük meg Nagykároly és Polgár értékeit!” — ezt a címet viseli az a projekt, melyben a nagykárolyi Elméleti Líceum és a polgári József Attila Gimnázium és Szakközépiskola vesz részt. A Határtalanul! program — amelynek keretében ez a projekt is zajlik — célja a magyar–magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A programot Magyarország kormánya, illetve az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő finanszírozza.

A nagykárolyi és a polgári iskola részvételével zajló projekt révén — a két város népszerűsítésén túl — azt kívánják elérni, hogy a diákok a kapcsolatépítés mellett megismerjék egymás kulturális, gasztronómiai, turisztikai értékeit, hagyományait. Korábban, a nagykárolyiak irányításával, megismerkedtek Szatmár megyével a magyarországi partnerek, míg június első hetében a polgáriak látták vendégül a nagykárolyiak csapatát.

Menţiu Gabriella, az Elméleti Líceum földrajztanárnője elmondta, élményekben és tapasztalatokban gazdagon tértek haza a kirándulásról. Polgári tartózkodásuk első napján fogadta őket a város polgármestere, Tóth József is, aki kiemelten beszélt arról, hogy nagyon örül, amiért a két város között immár nem csak sport- és önkormányzati szinten tapasztalható együttműködés, hanem iskolai szinten is. Arról is beszéltek, hogy milyen előnyökkel jár az, hogy Polgár három megyével határos, illetve közelében halad el az autópálya is.

A tapasztalatcserén kívül a diákok részt vettek egy gasztronómiai fesztiválon, ellátogattak Tokajba, ahol elsajátíthatták a borkóstolás alapjait. Később megismerkedtek a matyó hagyományokkal, hímzéssel, festett bútorokkal, de készítettek kenyérlángost is, így testközelből figyelhették meg a kemencében való sütés fortélyait. A kirándulás egyik napján a helyi strandon „lazíthattak” a projekt résztvevői.

A projekt nem merült ki ebben a két kirándulásban, hiszen tájékoztató internetes oldal is készül, amely az elsajátított információkat éppúgy tartalmazza, mint a felkeresett helyszíneket.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...