Lápfesztivál Kaplonyban, helyi összefogással
Utoljára módositva: 2019-07-15 10:26:15

Idén is a mazsorettek, óvodások, valamint a zeneszót biztosító fúvósok felvonulásával kezdődött a kaplonyi falunap. A 11. Lápfesztivált magyarországi kormánytámogatás, illetve helyi vállalkozások támogatása révén, nem önkormányzati pénzekből tartották meg.

A kisebb és nagyobb mazsorettek felvezetésével haladó menet a labdarúgópályára tartott. Ott számos sátor várt az érdeklődőkre, amelyekben vásárfiához, továbbá finomságokhoz lehetett hozzájutni, illetve a szokásos ugrálók, körhinták sokasága is várt a gyerekekre. A pálya közepére felállított színpadra előbb Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, illetve Mosdóczi Vilmos házigazda polgármester lépett fel. Az elöljáró kiemelte: „Kaplonyban élnek olyan emberek, akik szeretik a falujukat.” Érvelése szerint ugyanis a községi ünnep megtartása is ezt bizonyítja. „Nagyon sok köszönet jár nekik ezért. Mikor ott álltunk, hogy nincs semmink, kiderült, hogy több van, mint gondoltuk” — fogalmazott. Tudatta, hogy számos támogató a névtelenség homályába bújt, s egyébként is, ha mindenkinek a nevét felolvasná, aki hozzájárult a megszervezés, a megtartás költségeihez, akkor „reggelig itt maradnánk”. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelőtől jelentős támogatást kaptak, és szintén megemlítette a Communitas Alapítványt, de tudatta, hogy a szomszéd községek polgármesteri hivatalai is sok-sok segítséget nyújtottak.

Pataki Csaba, a megyei önkormányzat vezetője elmondta, hogy elképzelései szerint már a települést és Nagykárolyt összekötő út felújítási munkálatairól szóló úgynevezett kezdési engedéllyel a zsebében érkezett volna a Lápfesztiválra. „Ez sajnos egy pár napot késik, de jövő héten már jönnek a gépek, nem csak a papírok, és nem csak a szöveg” — nyomatékosította. Mint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megyei szervezetének elnöke, köszönetet mondott a kaplonyiaknak az európai parlamenti választásokon való részvételért, azért, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a kontinentális döntéshozatalban is legyen képviselete az erdélyi-partiumi magyarságnak. Szorgalmazta továbbá az együttműködést, mint fogalmazott: „Ha összefognak, akkor fesztivál is van, és út is lesz.”

Kétségtelenül aranyosabb szereplők lepték el ezután a színpadot — az óvodások kicsi, középső és nagy csoportjának tagjai mutattak be egy-két összeállítást. Rendre nagy sikert arattak. A két éve alakult menettáncosok következtek — a kisebbek és a nagyobbak is bemutattak több koreográfiát, sőt, három nagyobbacska lány saját elképzelései mentén is táncolt. Ezután távol-keleti harcművészeti bemutató következett, majd a mezőteremi, a nagykárolyi Lead and Follow Egyesület táncosait tapsolták a közönség tagjai. Fellépett még a kaplonyi Asszonykórus, valamint a több mint száztíz éves múlttal rendelkező fúvószenekar is koncertet adott. Persze a produkciók közepette strudlit is lehetett enni — több csoport is készítette a sváb konyha remekét. Az este a Royal Team, majd a késő este Ganxsta Zolee és a Kartel fellépésével telt — a barátságtalan, többször is esőre váltó időjárás ellenére sok százan vettek részt az idei kaplonyi fesztiváli napon.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...