Lápfesztivál Kaplonyban, helyi összefogással
Utoljára módositva: 2019-07-15 10:26:15

Idén is a mazsorettek, óvodások, valamint a zeneszót biztosító fúvósok felvonulásával kezdődött a kaplonyi falunap. A 11. Lápfesztivált magyarországi kormánytámogatás, illetve helyi vállalkozások támogatása révén, nem önkormányzati pénzekből tartották meg.

A kisebb és nagyobb mazsorettek felvezetésével haladó menet a labdarúgópályára tartott. Ott számos sátor várt az érdeklődőkre, amelyekben vásárfiához, továbbá finomságokhoz lehetett hozzájutni, illetve a szokásos ugrálók, körhinták sokasága is várt a gyerekekre. A pálya közepére felállított színpadra előbb Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, illetve Mosdóczi Vilmos házigazda polgármester lépett fel. Az elöljáró kiemelte: „Kaplonyban élnek olyan emberek, akik szeretik a falujukat.” Érvelése szerint ugyanis a községi ünnep megtartása is ezt bizonyítja. „Nagyon sok köszönet jár nekik ezért. Mikor ott álltunk, hogy nincs semmink, kiderült, hogy több van, mint gondoltuk” — fogalmazott. Tudatta, hogy számos támogató a névtelenség homályába bújt, s egyébként is, ha mindenkinek a nevét felolvasná, aki hozzájárult a megszervezés, a megtartás költségeihez, akkor „reggelig itt maradnánk”. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelőtől jelentős támogatást kaptak, és szintén megemlítette a Communitas Alapítványt, de tudatta, hogy a szomszéd községek polgármesteri hivatalai is sok-sok segítséget nyújtottak.

Pataki Csaba, a megyei önkormányzat vezetője elmondta, hogy elképzelései szerint már a települést és Nagykárolyt összekötő út felújítási munkálatairól szóló úgynevezett kezdési engedéllyel a zsebében érkezett volna a Lápfesztiválra. „Ez sajnos egy pár napot késik, de jövő héten már jönnek a gépek, nem csak a papírok, és nem csak a szöveg” — nyomatékosította. Mint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megyei szervezetének elnöke, köszönetet mondott a kaplonyiaknak az európai parlamenti választásokon való részvételért, azért, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a kontinentális döntéshozatalban is legyen képviselete az erdélyi-partiumi magyarságnak. Szorgalmazta továbbá az együttműködést, mint fogalmazott: „Ha összefognak, akkor fesztivál is van, és út is lesz.”

Kétségtelenül aranyosabb szereplők lepték el ezután a színpadot — az óvodások kicsi, középső és nagy csoportjának tagjai mutattak be egy-két összeállítást. Rendre nagy sikert arattak. A két éve alakult menettáncosok következtek — a kisebbek és a nagyobbak is bemutattak több koreográfiát, sőt, három nagyobbacska lány saját elképzelései mentén is táncolt. Ezután távol-keleti harcművészeti bemutató következett, majd a mezőteremi, a nagykárolyi Lead and Follow Egyesület táncosait tapsolták a közönség tagjai. Fellépett még a kaplonyi Asszonykórus, valamint a több mint száztíz éves múlttal rendelkező fúvószenekar is koncertet adott. Persze a produkciók közepette strudlit is lehetett enni — több csoport is készítette a sváb konyha remekét. Az este a Royal Team, majd a késő este Ganxsta Zolee és a Kartel fellépésével telt — a barátságtalan, többször is esőre váltó időjárás ellenére sok százan vettek részt az idei kaplonyi fesztiváli napon.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...