Látható hibák az oktatásban
Utoljára módositva: 2014-04-16 11:53:56

A kormány módosítani akarja az oktatási törvényt. Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes néhány olyan hibára hívja fel a figyelmet, amelyek a magyar tannyelvű oktatásra hatással lehetnek.

Több olyan hiba is van az oktatási törvényben, ami a magyar oktatásra is hatással lehet

— Ebben az időszakban számos kérdés vár tisztázásra az oktatási törvény alkalmazásával kapcsolatosan — nyilatkozta lapunknak Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes. — A mostani kormány módosítani akarja az oktatási törvényt, és nem mindegy, hogy bele tudunk-e szólni vagy sem.

Problémák vannak a tankönyvektől kezdve egészen az iskolai vezetőtanácsok működéséig. Az oktatási törvény rendelkezéseit nem mindig alkalmazzák. Az iskolai vezetőtanácsok összetételét újra kellene gondolni. Hasonlóképpen a finanszírozási kérdést is, mivel sok az elégedetlenség a fejpénzzel kapcsolatosan. A diáklétszám alapján kapott összegből kell a pedagógusok fizetését fedezni. Az egyik képtelenség, ami ennek következtében előáll: az iskola abban válik érdekeltté, hogy kisebb fizetésű, alacsonyabb képesítésű pedagógusok tanítsanak, mert akkor a rendelkezésre álló fejpénzből könnyebben ki tudja fizetni a béreket. Ha túl magas képesítésű tanárai vannak egy iskolának, előfordulhat, hogy nem elég az iskola működtetésére kapott összeg. Ezt mindenképpen újra kell gondolni az eddigi tapasztalatok alapján. Sok olyan probléma van, ami esetleg törvénymódosítást is igényelne. Állandóan küszködünk az osztályok számának a problémájával is. Ha nem vagyunk képesek összefogottan tervezni, akkor előállhatnak olyan helyzetek, hogy nem indul majd minden iskolában előkészítő osztály, ami majd oda vezet, hogy első osztályok sem indulnak. Jelenlegi helyzetünkben megengedhetetlen, hogy mindenki a maga iskolája számára próbáljon gyermekeket verbuválni, ahelyett hogy az érintettek összeülnének, és a pillanatnyi érdekeket félretéve, világosan eldöntenék, hogy melyik legyen az az iskola, ahol meg kell tartani a magyar tagozatot.

 Autonómia

— Rég tudjuk, hogy ellentmondás van a helyi autonómia és a kisebbségi jogok érvényesítése között — hangsúlyozta Szász Piroska. — Az iskolalétesítés kérdésében az önkormányzatra van bízva a döntés. De amikor egy magyar iskolát akarunk létrehozni, nem biztos, hogy egy román többségű önkormányzat megszavazza azt. A kisebbségi jogok érvényesítését nem mindig lehet a helyi akaratra bízni. Ezért számba kell venni, hogy a törvényen mit lehet változtatni, de ettől függően az érvényben levő törvény alapján is meg kell keresni a megoldást. Tapasztalataim szerint is az önálló magyar iskolák — különösen a szórványvidéken — nagyon sokat segítenek az identitás megőrzésében, hisz nemcsak oktatási intézményként, hanem értelmiségi központként is működnek.

 Eredmények

— A történelem és a földrajz oktatásában nagyon fontos eredményt tudunk felmutatni: Románia történelmének és földrajzának magyar nyelven történő oktatását, ebben az esetben már megvannak a magyarra fordított tankönyvek. Ez sem ment könnyen és gyorsan. Ami a román nyelv tanítását illeti, ebből a szempontból mi ugyan előreszaladtunk, de a minisztérium lekésett. Régebben létrehoztunk egy bizottságot, kidolgoztuk a tanterveket, megírtuk a tankönyveket, miközben az általános román tanterv még nem készült el. Ezt meg kell várni, de az előkészítő és az első osztályban már az új tanterv szerint folyik az oktatás — tette hozzá a főtanfelügyelő-helyettes.

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...