Látni, észrevenni és megcsinálni
Utoljára módositva: 2019-08-12 14:18:26

Ma már nem a fiatal és középkorú korosztályhoz tartozom, ennél az oknál fogva sokat láttam és tapasztaltam. A szatmári municípiumi polgármesteri hivatal által a tömbházak bejáratára kifüggesztett felhívás alapján volna egy pár észrevételem és javaslatom a városvezetés irányába.

A város területén található lakónegyedekben található parkolóterületet szépen felparcellázták, megszámozott helyekkel az ott lakók számára. Ezt jó volna kiadni bérbe azoknak, akik ezt igénylik, hiszen ez közterület, és a befolyó összeg talán tudna valamit pótolni, ha már a kormány elvett a városunktól. Egy dolog azonban elkerülte a figyelmüket a tervezőknek-kivitelezőknek: külön helyet kijelölni az odalátogatóknak és esetleges helyet keresni azoknak, akiknek már nem jut hely. Ez már sok helyen külföldön is működik.

Egy másik probléma, ami a város minden területén megtalálható, a hontalanok problémája. Ezek az emberek eljönnek valahonnan koszosan és nem éppen kellemes illattal, feltúrják a hulladéktárolókat, majd mint aki jól végezte dolgát, közösen, többször zajosan elfogyasztják a boltokban vásárolt orvosi szeszt, ami 70 fokos, és ami eddig már halált is okozott.

Mivel ezek az emberek az állam pénzén élnek, isznak, és tétlenül lézengenek egész nap parkokban és az autóbusz-megállókban, elfoglalván az ülőhelyeket az idősebb, utazni akaróktól, és az ott lévők orra alá füstölnek a földről felszedett, eldobott cigarettavégből, jó volna őket szigorú nyilvántartásba venni, és megszervezni, hogy csoportokban, egy felügyelő vezetésével kitakarítsanak egy-egy városnegyedet. Talán megízlelnék egyszer az életben, mi is a munka, így a köznek is lenne valami haszna. Volna ezzel kapcsolatosan még egy javaslatom, nem tudom, hogy legálisan kivitelezhető-e: ne készpénzben kapják az állami támogatást, hanem bizonyos értékű vásárlási utalványok formájában, amiket csak élelmiszer és tisztálkodási cikkek vásárlására tudják beváltani, cigarettára és szeszes italra nem.

És ha már a cigarettánál tartok, egy pár évtizedes illegális jelenségre hívnám fel az illetékesek figyelmét. Mindkét élelmiszerpiacon zavartalanul működik egy jól szervezett illegális csoport: az egyes piacon mindenki szeme láttára nagyban folyik az illegális valutakereskedelem, a kettes számú piacon pedig, annak ellenére, hogy felújítási munkálatok folynak, ez nem akadályozza a csempészcigaretta árusítását. Feltételezem, hogy ha a polgármesteri hivatalnak alárendelt rendőrség tagjai becsületesen végeznék munkájukat, amiért jó fizetést is kapnak, ez nem történhetne meg. Meggyőződésem, hogy akiknek ezt ellenőrizniük kellene, másfelé néznek. Az összekapcsolódást hatékonyan és gyorsan ellenőrizni lehetne, de nem adok tippeket erre, mert az érintettek gyorsan taktikát váltanának.

Egy másik dolog: véleményem szerint az autóbusz-megállókban létesített alkalmatosságok nemigen felelnek meg a célnak abban az esetben, ha oda be kell húzódni kiadós zápor elől. Ilyen eset kétszer történt meg velem, amikor is tetőtől talpig eláztam, esernyővel a fejem fölött, a cipőm is megtelt vízzel. Az ok pedig az, hogy a megállónak lent, fent, oldalt nyílásai vannak, ahol csak ömlik be a víz, a fedélnek pedig nincs ellenzője, ahol bever az eső. Ez a Lucian Blaga sugárút végén, a CBA áruház melletti megállóban és a központban, a római katolikus katedrális mellett található megállóban történt meg velem. Jelenleg három megfelelő megállóról van tudomásom: az egyik a Bariţiu utcában, az ortodox templommal szemben, egy az Ady Endre utcában, az Eroilor Revouţiei téren, a harmadik pedig a Prahova utcában, az új kórház mellett, a piaccal szemben van. Az első kettő betonból, míg az utóbbi fémből készült. Igaz, ezek nem ultramodern üvegből vannak, de a célnak megfelelnek.

Talán egyszer a tervező és kivitelező is kipróbálja, amit készített, egy kiadós esőben, és akkor rájönnek, hol is tévedtek.

Egy érdekes autóbusz-megálló van a George Boitor tér szélén, az ortodox templommal szemben, szintén betonból. Ezt sürgősen le kellene bontani, és helyette egy mindennek megfelelő fedett megállót csinálni.

A jelen írásomban a saját tapasztalataimat vázoltam fel, de feltételezem, vannak mások is, akik észlelték az általam vázoltakat.

 

Az olvasóval szembeni tisztelettel,

Riedl Oszkár

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...