Látogatás a szlovák partneriskolában
Utoljára módositva: 2014-02-28 10:25:38

Iskolánk ebben az évben is részt vesz az ACES angol projektben, Polacsek Annamária tanárnő vezetésével, melynek idei témája: a különbözőség. A projektben partnerünk egy szlovákiai iskola lett, ahonnan első ízben 2013 novemberében 14 XI–XII. osztályos diák érkezett. Ünnepélyes megnyitó keretén belül fogadtuk őket, majd a nap többi részében „workshop”-okra került sor, melyek keretében különböző egyéni és csoportos feladatokat kellett megoldanunk, melyeknek legfőbb témája a különbözőség legyőzése volt ismerkedős, játékos formában. A Szlovákiából érkező diákokat a IX.A és X.B osztályos tanulók szállásolták el az itt töltött három nap folyamán, így alkalom nyílt arra is, hogy jobban megismerkedjünk, a szlovák diákok bepillantást nyerhettek a hétköznapjainkba is.

Több közös programot szerveztünk az együtt töltött rövid idő alatt: Nagykárolyba kirándultunk, s még egy kis esti bulira is jutott idő, majd szombaton, egy városnéző játék után elbúcsúztunk vendégeinktől. Közben, a téli ünnepek alatt is folyamatosan tartva a kapcsolatot, egyre jobban vártuk, hogy mi is meglátogathassuk őket Girált (szlovákul Giraltovce) városában, mely az egykori Sáros vármegyében található.

Kis csapatunk február 19-én indult útnak, Polacsek Annamária, Fehér Imola és Ádámkó Réka tanárnők kíséretében. Négyórás zötykölődés után megérkeztünk abba a kis városkába, amely három napig szállásunkként szolgált. Vidámság, baráti ölelések és kézrázások kísérték a viszontlátást. Szállásunk iskolájuk bentlakása volt, s az ellátásunkat is az iskola által működtetett szakácsiskola biztosította. Csoportokra osztva szintén érdekes feladatokat kellett megoldanunk, emellett íráselemzéssel s az emberi sokszínűséggel foglalkozhattunk, gyakorolva az angol nyelvet. Természetesen minket is elvittek kirándulni, méghozzá Kassára. Ámulva sétáltunk a történelmi város hatalmas épületei, templomai s múzeumai között, melyekből egy párat meg is látogattunk. A hosszú séta után egy 8000 személyes stadionban izgulhattunk végig egy szlovák – olasz női EB kosárlabda-mérkőzést. Hazaindulásunk előtt sor került még egy városnézős játékra is, aztán búcsút vettünk egymástól. Mindent összevetve sokat tanultunk a projektből. Elfogadóbbak, talán segítőkészebbek is lettünk egymással szemben. Emellett nagyon sok élménnyel lettünk gazdagabbak, nem beszélve az új barátokról s angol szókincsünk gazdagodásáról.

Köszönjük a lehetőséget a pályázatot felvállaló tanárainknak!

Juhász Zita, X.B

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:20
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:40
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gyilkosság az Orient expresszen
Ma, 21:50
Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Agatha Christie világhírű regényének vadonatúj filmváltozatát az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh rendezte, s ő alakítja a jól ismert detektívet, Hercule Poirot-t is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...