Látogatás a szlovák partneriskolában
Utoljára módositva: 2014-02-28 10:25:38

Iskolánk ebben az évben is részt vesz az ACES angol projektben, Polacsek Annamária tanárnő vezetésével, melynek idei témája: a különbözőség. A projektben partnerünk egy szlovákiai iskola lett, ahonnan első ízben 2013 novemberében 14 XI–XII. osztályos diák érkezett. Ünnepélyes megnyitó keretén belül fogadtuk őket, majd a nap többi részében „workshop”-okra került sor, melyek keretében különböző egyéni és csoportos feladatokat kellett megoldanunk, melyeknek legfőbb témája a különbözőség legyőzése volt ismerkedős, játékos formában. A Szlovákiából érkező diákokat a IX.A és X.B osztályos tanulók szállásolták el az itt töltött három nap folyamán, így alkalom nyílt arra is, hogy jobban megismerkedjünk, a szlovák diákok bepillantást nyerhettek a hétköznapjainkba is.

Több közös programot szerveztünk az együtt töltött rövid idő alatt: Nagykárolyba kirándultunk, s még egy kis esti bulira is jutott idő, majd szombaton, egy városnéző játék után elbúcsúztunk vendégeinktől. Közben, a téli ünnepek alatt is folyamatosan tartva a kapcsolatot, egyre jobban vártuk, hogy mi is meglátogathassuk őket Girált (szlovákul Giraltovce) városában, mely az egykori Sáros vármegyében található.

Kis csapatunk február 19-én indult útnak, Polacsek Annamária, Fehér Imola és Ádámkó Réka tanárnők kíséretében. Négyórás zötykölődés után megérkeztünk abba a kis városkába, amely három napig szállásunkként szolgált. Vidámság, baráti ölelések és kézrázások kísérték a viszontlátást. Szállásunk iskolájuk bentlakása volt, s az ellátásunkat is az iskola által működtetett szakácsiskola biztosította. Csoportokra osztva szintén érdekes feladatokat kellett megoldanunk, emellett íráselemzéssel s az emberi sokszínűséggel foglalkozhattunk, gyakorolva az angol nyelvet. Természetesen minket is elvittek kirándulni, méghozzá Kassára. Ámulva sétáltunk a történelmi város hatalmas épületei, templomai s múzeumai között, melyekből egy párat meg is látogattunk. A hosszú séta után egy 8000 személyes stadionban izgulhattunk végig egy szlovák – olasz női EB kosárlabda-mérkőzést. Hazaindulásunk előtt sor került még egy városnézős játékra is, aztán búcsút vettünk egymástól. Mindent összevetve sokat tanultunk a projektből. Elfogadóbbak, talán segítőkészebbek is lettünk egymással szemben. Emellett nagyon sok élménnyel lettünk gazdagabbak, nem beszélve az új barátokról s angol szókincsünk gazdagodásáról.

Köszönjük a lehetőséget a pályázatot felvállaló tanárainknak!

Juhász Zita, X.B

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...