Látványos eredmények a szakoktatásban
Utoljára módositva: 2014-04-23 11:12:44

Minél hatékonyabb szakmunkásképzésre törekednek a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szakképző Líceumban. Gindele Imrétől azt kérdeztük: mennyire nehéz ez a pejoratív „Agro-billog” árnyékában?

 

Gindele Imre

Idén végez az első, duális módszerrel oktatott szakiskolai osztály a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szakképző Líceumban. Mérföldkő mindez, állítja Gindele Imre igazgató, mivel olyan osztályról van szó, melynek tagjai az iskolapadból egyenesen munkába állhatnak, mégpedig képesítésüknek megfelelően.

„Ott állhatnak azonnal munkába, ahol három éven keresztül szakképzésben részesültek. Ez nagykárolyi szinten hatalmas eredmény, mely a diákok, a szülők, a pedagógusok, valamint a munkáltató együttes sikerének is mondható. Olyan eredmény ez, amilyenre a nyolcvanas évek óta nem volt példa” — mondta Gindele Imre.

„Szeretnénk, ha a szülők és a diákok is megtudnák, hogy szakmát tanulni nem szégyen. Nagyon sok olyan volt diákunk van, aki ma már vállalkozóként is megállja a helyét Nagykárolyban, nevet szerzett magának mint jó szakember. Azt akarjuk, hogy a szülők is megtudják, nem szégyen, ha valaki szakmát akar tanulni, s nem a könyv felett akar görnyedni. Mi azoknak a diákoknak kínálunk lehetőséget, akik nem elméleti tudást szeretnének szerezni, hanem szakképzést. Senki ne gondoljon itt lógásra: a diákjaink komoly napirendet követnek, a szakmai gyakorlat során pontos időbeosztással kell számolniuk. Amit kínálunk cserébe, az anyagi támogatás, melynek egy része az államtól, egy másik része a szakmai gyakorlatot biztosító vállalattól származik. Ehhez viszont teljesíteni kell. Ugyanakkor, az iskolából kikerülve, az adott szakterületen el is tud helyezkedni a diák. Természetesen nehéz kiépíteni az iskolának ezt az új arculatát. Sokaknak az „Agro” hallatán az jut eszébe, hogy tavaly itt egy diáknak sem sikerült az érettségije. Igen, ez is igaz, viszont ezek a diákok a rossz oktatási rendszer áldozatai. A szakképzés jelent majd megoldást arra, hogy ezt a megbélyegző billogot eltüntessük iskolánkról” — magyarázta az igazgató.

Szakmai téren máris vannak eredményeik. Két diák remek helyezést ért el nemrégiben a szaktantárgyak Târgoviştén megtartott versenyén. Kőműves szakágban Groza Lucian mérnök tanítványa, Silaghi Laurenţiu Mihai a hatodik helyezést érdemelte ki, míg Botlinger Tamás mérnök tanítványa, Varga Tamás a mezőgazdászok között az országos döntőn a 12. helyezést érte el.

Távlati terveik között szerepel, hogy a faipari tantárgyverseny országos szakaszát Nagykárolyban szervezzék meg. Gindele szerint arról a területről még jobb eredményekre számítanak, s az igazgató bízik benne, hogy az idő őket igazolja majd.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...