Látványos eredmények a szakoktatásban
Utoljára módositva: 2014-04-23 11:12:44

Minél hatékonyabb szakmunkásképzésre törekednek a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szakképző Líceumban. Gindele Imrétől azt kérdeztük: mennyire nehéz ez a pejoratív „Agro-billog” árnyékában?

 

Gindele Imre

Idén végez az első, duális módszerrel oktatott szakiskolai osztály a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szakképző Líceumban. Mérföldkő mindez, állítja Gindele Imre igazgató, mivel olyan osztályról van szó, melynek tagjai az iskolapadból egyenesen munkába állhatnak, mégpedig képesítésüknek megfelelően.

„Ott állhatnak azonnal munkába, ahol három éven keresztül szakképzésben részesültek. Ez nagykárolyi szinten hatalmas eredmény, mely a diákok, a szülők, a pedagógusok, valamint a munkáltató együttes sikerének is mondható. Olyan eredmény ez, amilyenre a nyolcvanas évek óta nem volt példa” — mondta Gindele Imre.

„Szeretnénk, ha a szülők és a diákok is megtudnák, hogy szakmát tanulni nem szégyen. Nagyon sok olyan volt diákunk van, aki ma már vállalkozóként is megállja a helyét Nagykárolyban, nevet szerzett magának mint jó szakember. Azt akarjuk, hogy a szülők is megtudják, nem szégyen, ha valaki szakmát akar tanulni, s nem a könyv felett akar görnyedni. Mi azoknak a diákoknak kínálunk lehetőséget, akik nem elméleti tudást szeretnének szerezni, hanem szakképzést. Senki ne gondoljon itt lógásra: a diákjaink komoly napirendet követnek, a szakmai gyakorlat során pontos időbeosztással kell számolniuk. Amit kínálunk cserébe, az anyagi támogatás, melynek egy része az államtól, egy másik része a szakmai gyakorlatot biztosító vállalattól származik. Ehhez viszont teljesíteni kell. Ugyanakkor, az iskolából kikerülve, az adott szakterületen el is tud helyezkedni a diák. Természetesen nehéz kiépíteni az iskolának ezt az új arculatát. Sokaknak az „Agro” hallatán az jut eszébe, hogy tavaly itt egy diáknak sem sikerült az érettségije. Igen, ez is igaz, viszont ezek a diákok a rossz oktatási rendszer áldozatai. A szakképzés jelent majd megoldást arra, hogy ezt a megbélyegző billogot eltüntessük iskolánkról” — magyarázta az igazgató.

Szakmai téren máris vannak eredményeik. Két diák remek helyezést ért el nemrégiben a szaktantárgyak Târgoviştén megtartott versenyén. Kőműves szakágban Groza Lucian mérnök tanítványa, Silaghi Laurenţiu Mihai a hatodik helyezést érdemelte ki, míg Botlinger Tamás mérnök tanítványa, Varga Tamás a mezőgazdászok között az országos döntőn a 12. helyezést érte el.

Távlati terveik között szerepel, hogy a faipari tantárgyverseny országos szakaszát Nagykárolyban szervezzék meg. Gindele szerint arról a területről még jobb eredményekre számítanak, s az igazgató bízik benne, hogy az idő őket igazolja majd.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...