Lázadoznak Kökényesden
Utoljára módositva: 2014-08-07 09:57:38

Komoly viták folynak a két éve alakult kökényesdi tanácsban

A kökényesdi tanács leváltotta a község alpolgármesterét azzal az indokkal, hogy nem végzi a munkáját. A polgármestert is kritizálják, aki szerint a leváltási határozat érvénytelen.
Komoly lépésre szánták el magukat kedden az község vezetőivel elégedetlen önkormányzati képviselők Kökényesden: leváltották Kárász Endre alpolgármestert. Mint megtudtuk, azt vetették a szemére, hogy nem dolgozik, és naponta mindössze egy-egy órát tartózkodik hivatalában. Az egyetlen demokrata-liberális (PDL) párti tanácsos, Pap György javaslatát az Erélyi Magyar Néppárt (EMNP) két képviselője, továbbá az RMDSZ-frakció három tagjai támogatta. Új alpolgármester kinevezése egyelőre nem került szóba.

 Foci és dínomdánom”

Az ülést vezető, EMNP-színekben tisztséghez jutott Pelei Sándor lapunknak elmondta, hiába szólították fel korábban az alpolgármestert, hogy végezze a dolgát, mindig azzal hárított, hogy ő a polgármester utasításait kell, hogy végrehajtsa, így a felelősség nem őt terheli. Mint megutdtuk, a leváltásra szavazó képviselők Simon Levente polgármesterre is orrolnak, mivel véleményük szerint nem foglalkozik a falu számára fontos problémákkal. „Tönkre van menve a kultúrház, de javítás még tervbe sincs véve. Volt egy 230 személyes ebédlőkészletünk, melyet bérbe adtunk a lakodalmazóknak, alig van már belőle néhány darab. A lócák, a kerítések tönkrementek, nem javítják meg őket, holott 120, közmunkaköteles szociális segélyesünk van, akik mindössze az árok szélén kapirgálnak időnként” – sorolta panaszaikat Pelei, aki szerint „csak a futball és a dímondánom” érdekli a község vezetőit, akik – véleménye szerint – aránytalanul sok pénzt költöttek futballra.

RMDSZ-es belső ellenzék

Kárász Endre érdeklődésünkre elmondta: az ő feladatait a polgármester szabja meg, melyeknek igyekszik eleget tenni. Úgy vélte, a tanács RMDSZ-frakciójában kialakult egy „belső ellenzék”, mely a többi párt képviselőivel közösen módszeresen akadályozza őket a munkában. „Ha falócát csinálnánk, ők műanyaglócát akarnak, soha semmi nem jó nekik, mindent megvétóznak” – fejtette ki álláspontját a leváltott alpolgármester, aki szerint a három ellenzékbe vonult RMDSZ-est (Kocsány József, Peleskei Pál és Kozsán Attila) a szövetség még egy tanácsosa, Szuhányi György is kívánja követni, aki egyébként nem jelent meg a szóban forgó gyűlésen. Ezzel a szövetség 8 tagú frakciójában egyenlő arányba kerülne a vezetőséggel egyűttműködők, illetve a velük szemben állók aránya. Kárász Endre úgy vélte, két képviselőtársa is szeretné elfoglalni az alpolgármesteri széket, így véleménye szerint ez is közrejátszhatott a döntésben.

Ezek nem értenek semmit”

Simon Levente polgármester szerint relatív kérdés az, hogy valaki sokat dolgozik-e vagy sem, illetve az is, hogy sokat költenek-e egy megvalósításra vagy épp keveset. Elmondta: a községben korábban 6 éven át nem volt falunap, az idén e célra kiutalt 23 ezer lej pedig nem számít soknak ahhoz képest, hogy milyen szinvonalú volt a rendezvény. A focival kapcsolatban kifejtette, a tanácsok képtelenek megérteni, hogy miről van szó, sőt, úgy vélte, általános náluk, hogy nem értenek meg elemi dolgokat. „Itt 19 gyerek fog heti háromszor két-két és fél órát edzeni ahelyett, hogy a kocsmában töltenék az idejüket” – fejtegette Simon, aki szerint igen fontos, hogy a fiatalok egészségesen éljenek. Úgy vélte, az idén focira költött 25 ezer lej nem sok ahhoz képest, hogy például Halmiban 40 ezret szánnak a csapatra az őszi szezonban. „Azt ajánlottam a tanácsosoknak, hogy hozzunk négy keresztrejtvényt, és ha ők 11-en hamarabb megoldanak egyet, mint én egyedül hármat, meghajlok az akaratuk előtt, de addig nem” – tette hozzá Simon, aki szerint a leváltási határozat formailag hibás, tehát nem érvényes, így nem is veszi azt figyelembe.

Sokan háborognak

Peleskei Pál RMDSZ-es képviselő szerint a település egész közössége fel van háborodva, ők pedig nem politkai okokból léptek, hanem azért, mert úgy látják, az alpolgármester tényleg nem csinál semmit azon kívül, hogy főzi a saját pálinkáját. „A múltkor egy lakodalom alkalmával a kultúrház ki nem takarított emészője kiöntött, a gyerekek meg beleestek a szennylébe. Ha az alpolgármestert kérdeztük, azt mondta, hogy a polgármester felelőssége lett volna az emésztő kipucolása, ha a polgármester kérdeztük, az alpolgármesterre hárította a felelősséget” – fejtette ki a képviselő, aki szerint tűrhetetlen az is, hogy pénzt utaltak ki a mezei utak kaviccsal való leszórására, illetve betocsövek lefektetésére a hidaknál, azonban a kő csak „papíron érkezett meg”, a csövek pedig tavasz óta a hivatal közelében hevernek. Hozzátette: néhány utcában köveztek ugyan, de a határban levő utakra nem szórtak, holott ezek már annyira tönkrementek, hogy a szekerekkel felborulnak rajtuk a falubeliek. Peleskei azt is kifogásolta, hogy az önkormányzat traktorát két éve nem javíttatták meg, így a szippantókocsit (Kökényesden nincs kanalizálás) kénytelenek Halmiból hívni a helyiek, ami kétszer annyiba kerül, mint amennyit a kökényesdiért kellene fizetniük. „A 80 ezer lejes költségkeretünkből már 25 ezret odaadtunk focira, most pedig megint kért öltözőkre további 80 ezret. Ennyit nem költhetünk futballra, hisz rengeteg a gonduk más téren” – sommázta véleményét Peleskei Pál. A tanácsosok egyébként úgy vélekdtek, amennyiben a prefktúra valóban hibásnak ítéli a határozatukat, valószínűleg újat terjesztenek be.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...