Lázadoznak Kökényesden
Utoljára módositva: 2014-08-07 09:57:38

Komoly viták folynak a két éve alakult kökényesdi tanácsban

A kökényesdi tanács leváltotta a község alpolgármesterét azzal az indokkal, hogy nem végzi a munkáját. A polgármestert is kritizálják, aki szerint a leváltási határozat érvénytelen.
Komoly lépésre szánták el magukat kedden az község vezetőivel elégedetlen önkormányzati képviselők Kökényesden: leváltották Kárász Endre alpolgármestert. Mint megtudtuk, azt vetették a szemére, hogy nem dolgozik, és naponta mindössze egy-egy órát tartózkodik hivatalában. Az egyetlen demokrata-liberális (PDL) párti tanácsos, Pap György javaslatát az Erélyi Magyar Néppárt (EMNP) két képviselője, továbbá az RMDSZ-frakció három tagjai támogatta. Új alpolgármester kinevezése egyelőre nem került szóba.

 Foci és dínomdánom”

Az ülést vezető, EMNP-színekben tisztséghez jutott Pelei Sándor lapunknak elmondta, hiába szólították fel korábban az alpolgármestert, hogy végezze a dolgát, mindig azzal hárított, hogy ő a polgármester utasításait kell, hogy végrehajtsa, így a felelősség nem őt terheli. Mint megutdtuk, a leváltásra szavazó képviselők Simon Levente polgármesterre is orrolnak, mivel véleményük szerint nem foglalkozik a falu számára fontos problémákkal. „Tönkre van menve a kultúrház, de javítás még tervbe sincs véve. Volt egy 230 személyes ebédlőkészletünk, melyet bérbe adtunk a lakodalmazóknak, alig van már belőle néhány darab. A lócák, a kerítések tönkrementek, nem javítják meg őket, holott 120, közmunkaköteles szociális segélyesünk van, akik mindössze az árok szélén kapirgálnak időnként” – sorolta panaszaikat Pelei, aki szerint „csak a futball és a dímondánom” érdekli a község vezetőit, akik – véleménye szerint – aránytalanul sok pénzt költöttek futballra.

RMDSZ-es belső ellenzék

Kárász Endre érdeklődésünkre elmondta: az ő feladatait a polgármester szabja meg, melyeknek igyekszik eleget tenni. Úgy vélte, a tanács RMDSZ-frakciójában kialakult egy „belső ellenzék”, mely a többi párt képviselőivel közösen módszeresen akadályozza őket a munkában. „Ha falócát csinálnánk, ők műanyaglócát akarnak, soha semmi nem jó nekik, mindent megvétóznak” – fejtette ki álláspontját a leváltott alpolgármester, aki szerint a három ellenzékbe vonult RMDSZ-est (Kocsány József, Peleskei Pál és Kozsán Attila) a szövetség még egy tanácsosa, Szuhányi György is kívánja követni, aki egyébként nem jelent meg a szóban forgó gyűlésen. Ezzel a szövetség 8 tagú frakciójában egyenlő arányba kerülne a vezetőséggel egyűttműködők, illetve a velük szemben állók aránya. Kárász Endre úgy vélte, két képviselőtársa is szeretné elfoglalni az alpolgármesteri széket, így véleménye szerint ez is közrejátszhatott a döntésben.

Ezek nem értenek semmit”

Simon Levente polgármester szerint relatív kérdés az, hogy valaki sokat dolgozik-e vagy sem, illetve az is, hogy sokat költenek-e egy megvalósításra vagy épp keveset. Elmondta: a községben korábban 6 éven át nem volt falunap, az idén e célra kiutalt 23 ezer lej pedig nem számít soknak ahhoz képest, hogy milyen szinvonalú volt a rendezvény. A focival kapcsolatban kifejtette, a tanácsok képtelenek megérteni, hogy miről van szó, sőt, úgy vélte, általános náluk, hogy nem értenek meg elemi dolgokat. „Itt 19 gyerek fog heti háromszor két-két és fél órát edzeni ahelyett, hogy a kocsmában töltenék az idejüket” – fejtegette Simon, aki szerint igen fontos, hogy a fiatalok egészségesen éljenek. Úgy vélte, az idén focira költött 25 ezer lej nem sok ahhoz képest, hogy például Halmiban 40 ezret szánnak a csapatra az őszi szezonban. „Azt ajánlottam a tanácsosoknak, hogy hozzunk négy keresztrejtvényt, és ha ők 11-en hamarabb megoldanak egyet, mint én egyedül hármat, meghajlok az akaratuk előtt, de addig nem” – tette hozzá Simon, aki szerint a leváltási határozat formailag hibás, tehát nem érvényes, így nem is veszi azt figyelembe.

Sokan háborognak

Peleskei Pál RMDSZ-es képviselő szerint a település egész közössége fel van háborodva, ők pedig nem politkai okokból léptek, hanem azért, mert úgy látják, az alpolgármester tényleg nem csinál semmit azon kívül, hogy főzi a saját pálinkáját. „A múltkor egy lakodalom alkalmával a kultúrház ki nem takarított emészője kiöntött, a gyerekek meg beleestek a szennylébe. Ha az alpolgármestert kérdeztük, azt mondta, hogy a polgármester felelőssége lett volna az emésztő kipucolása, ha a polgármester kérdeztük, az alpolgármesterre hárította a felelősséget” – fejtette ki a képviselő, aki szerint tűrhetetlen az is, hogy pénzt utaltak ki a mezei utak kaviccsal való leszórására, illetve betocsövek lefektetésére a hidaknál, azonban a kő csak „papíron érkezett meg”, a csövek pedig tavasz óta a hivatal közelében hevernek. Hozzátette: néhány utcában köveztek ugyan, de a határban levő utakra nem szórtak, holott ezek már annyira tönkrementek, hogy a szekerekkel felborulnak rajtuk a falubeliek. Peleskei azt is kifogásolta, hogy az önkormányzat traktorát két éve nem javíttatták meg, így a szippantókocsit (Kökényesden nincs kanalizálás) kénytelenek Halmiból hívni a helyiek, ami kétszer annyiba kerül, mint amennyit a kökényesdiért kellene fizetniük. „A 80 ezer lejes költségkeretünkből már 25 ezret odaadtunk focira, most pedig megint kért öltözőkre további 80 ezret. Ennyit nem költhetünk futballra, hisz rengeteg a gonduk más téren” – sommázta véleményét Peleskei Pál. A tanácsosok egyébként úgy vélekdtek, amennyiben a prefktúra valóban hibásnak ítéli a határozatukat, valószínűleg újat terjesztenek be.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...