Lázári aszfaltozás — csak jövőre
Utoljára módositva: 2017-08-23 18:23:40

Megint csak „jövőre” fogják aszfaltozni az utcákat Lázáriban és a hozzá tartozó településeken.

Konkrét előrelépés az aszfaltozások ügyében nem történt a keddi tanácsülésen

A kedden tartott lázári tanácsülésen sajnos csak az egyebek között került szóba az aszfaltozás a községben, pedig ez az a fajta beruházás, amelyikre a legnagyobb igény van évek óta a településen élők körében. A polgármester lemondott végre arról, hogy kormánytámogatásra várjon, elmondása szerint a vidékfejlesztési program (PNDR) döntéshozóinak verdiktjére vár még ugyan, de nem a végtelenségig. Lengyel István elmondta azt is, hogy a vidéki beruházások finanszírozási ügynöksége (AFIR) támogatására 5–6 évig még várni kell, amit szintén sokall, úgyhogy a saját forrásból rendelkezésre álló összegekből szeretné megoldani az útburkolást. Kiderült: a vidékfejlesztési program támogatásaira háromszor akkora értékben vannak leadva igénylések, mint amennyi a programban rendelkezésre álló összeg, sok olyan település van már csak Szatmár megyében is, amelyik előnyösebb pozíciójánál fogva esélyesebb támogatáshoz jutni, mint Lázári. A polgármester elviekben volt kíváncsi a tanácsosok véleményére az aszfaltozások ügyében, akik egyhangúlag amellett foglaltak állást, hogy Lengyel rendelje meg a tanácsi határozattervezet megírásához és a közbeszerzési procedúra elindításához szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítését.

Lengyel vázolta a rendelkezésükre álló lehetőségeket. Félmillió leje van a községnek a költségvetés beruházási szekciójában, ennyit költhet első évben saját bevételeiből aszfaltozásra a község, ennyi pénzből egy kilométernyi komoly alappal ellátott aszfaltot lehet leönteni. Ha a meglévő kavicsos alappal rendelkező utcák úttestjére, külön alap megépítése nélkül kerülne aszfalt — átmenő- és teherforgalomtól mentes utcákról lévén szó ez nem jelenthet gondot —, kétszer-háromszor akkora hosszúságban aszfaltozhatnának a rendelkezésre álló pénzből. Idén azonban semmi nem lesz a lázári aszfaltozásokból, a kedden elkezdett folyamatnak legkorábban 2018 tavaszán lehet látszatja.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...