Lázári: aszfaltoznak, de még kellene
Utoljára módositva: 2019-07-06 10:16:39

Három lázári és két szárazberki utcát fog jövő hónaptól aszfalt borítani, van szerződés rá. A polgármester azt szeretné, ha a megyei tanács is többet költene a községben lévő megyei utakra.

Újabb aszfaltozások kezdődnek Lázáriban, a polgármester tegnap írta alá a munkavégzési szerződést a közbeszerzést megnyerő Construcţii Drumuri Rt. igazgatójával. Lengyel István polgármester lapunknak elmondta, hogy a községközpontban 921 méteren fognak aszfaltozni, Szárazberken pedig 330 méteren. Lázáriban a Petőfi iskola és a Gării utca között lévő Barátság és Akác utca, illetve a Rózsa utca kap majd burkolatot, Berken pedig a Patay és Mándy utcák lesznek burkolva. Júliusban fog kezdődni az utcák alapozása, mondta még el Lengyel, ezt követően pedig augusztusban az aszfaltozás fog elkezdődni. A község saját költségvetéséből fedezi a munkálatok költségeit, 531 ezer lejt költ el ez alkalommal útburkolásra; ha végeznek az aszfaltozók, a 25 kilométernyi lázári községi úthálózat 5 kilométere marad aszfaltozatlan.

 

Megyei utak

 

Vannak a megyei tanács fennhatósága alá tartozó utak is a község területén, mutatott rá Lengyel, amelyeket rendbe kellene tenni, de olyan ígéretet nem kapott a községvezetés, hogy ez idén megtörténne. A polgármester szerint a Szárazberket Újberekkel, Újmikolával összekötő és Szárazberekről a másik irányba Kispeleskén, Nagypeleskén át Atyáig tartó 194B jelzésű út lenne a környéken lakók számára a legfontosabb, pláne az a két kilométer, ami Lázári község területén van. Ez az út rettenetes állapotban van, a tartós megoldás érdekében fontos lenne egy az egyik végétől a másik végéig tartó, összefüggő aszfaltréteggel leburkolni.

 

Csökkenne a menetidő

 

Kispeleske és Szárazberek között van egy három kilométer hosszú köves út, ami szintén a megyei tanácsé, és amit szintén jó lenne rendbe tenni, mint ahogy érvényes ez a Kispeleske és Nagypeleske közötti, 3,3 kilométer hosszú útra is, amiből egy-egy kilométer a két faluban megvan, viszont az eközött húzódó 1,3 kilométert nem is lehet útnak nevezni. A polgármester azt az ígéretet kapta a megyei tanácselnöktől, hogy idén legalább végig le lesz kövezve a két falu között húzódó út; nem úgy néz ki, hogy lesz idén pénze a megyei tanácsnak aszfaltozásra. Lengyel szerint amit idén remélni lehet, az Szárazberken, a faluban egy 2 kilométeres megyei útszakasz leaszfaltozása, a Kispeleske és Nagypeleske közötti szakaszra talán jövőre kerülhet sor. Ezt a 3,3 kilométert azért lenne jó végre-valahára pontra tenni, mert például a kispeleskei gyerekeknek nem kellene nyolc kilométert ingázniuk a sándorhomoki iskoláig, mutatott rá a polgármester, hanem csak hármat a nagypeleskeiig, és a munkába ingázó kispeleskeieknek is könnyebb lenne az életük.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...