Leellenőrizhető, hogy digitalizálták-e
Utoljára módositva: 2020-02-25 16:22:38

Érdemes mindenkinek utánanéznie, digitalizálva lettek-e 2010 előtti ledolgozott évei, mert ha nincs a rendszerben, és eltűnik a munkakönyv, a nyugdíj tetemes hányada forog veszélyben.

Január végi összesítése van a Szatmár Megyei Munkaügyi Felügyelőségnek (ITM) a tulajdonosok által még át nem vett, papíralapú munkakönyvek számát illetően, tájékoztatott megkeresésünkre az ügynökség sajtóosztálya. A nyilvántartás 8652 ilyenfajta okmányról szól. Amíg csak papíralapú nyilvántartása létezett a ledolgozott munkaóráknak, 57 697 munkakönyv volt leadva az ITM-nél, az okmányoknak gyakorlatilag a 15 százalékát nem vették még át a tulajdonosaik. A még ITM-archívumban lévő munkakönyvek digitalizálása kivétel nélkül megtörtént, szögezik le a tájékoztatóban. Ezek lapolvasóval történő digitalizálásával párhuzamosan a munkaadóknál lévő munkakönyvek beolvasása is zajlott az elmúlt években; aki tudni szeretné, hogy az ő bérszámfejtési nyilvántartása digitalizálva lett-e, a nyugdíjpénztárnál érdeklődhet, a digitalizálással ez a hivatal lett megbízva egy kormányhatározat által.
Egyszerű dolguk van azoknak a személyeknek, akik ki szeretnék venni az ITM archívumából a munkakönyvüket, erre való jogosultságukat személyi igazolványukkal tudják igazolni a munkaügyi felügyelőségeken. Szatmárnémeti mellett Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban van munkapontja a megyei ITM-nek; a munkaadó cég székhelye alapján voltak az alkalmazottak is egyikhez vagy másikhoz sorolva. Nem biztos, hogy mindenkinek ITM-nél tárolt munkakönyve volt, és ezt onnan kell kiváltania, voltak ugyanis olyan cégek — főleg a sok embert foglalkoztató nagyvállalatok —, amelyek saját székhelyükön tárolták alkalmazottaik munkakönyveit. Ezek, ha minden igaz, már a nyugdíjpénztárnál túlestek a digitalizáláson, hiszen a tíz évvel ezelőtt elkezdett informatikai folyamat során periodikusan ezek a nagy cégek is beadhatták a náluk lévő munkakönyveket beolvasásra. A munkakönyveket csak a tulajdonosnak személyesen adják át az ITM munkatársai, idegennel csak akkor állnak szóba, ha közjegyző előtt írt felhatalmazása van a munkakönyv átvételére.
Munkakönyvek lehetnek még otthon, a tulajdonosoknál is, hiszen volt időszak, amikor az emberek dönthettek, hogy átveszik ezeket, és maguknál tartják, avagy sem. Hogy ezek közül hány nem volt még digitalizálva, azzal kapcsolatban csak találgatni lehet, viszont érdemes ezt a dolgot mielőbb megtenni, nehogy történjen valami a könyvvel, mert akkor odalesznek a nyugdíjkiszámítás alapját képező munkaévek, -napok és -órák.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...