Lefestették a helységnévtáblákat
Utoljára módositva: 2014-03-20 19:25:44

Csütörtök reggelre román nemzetiszínre festették eddig ismeretlen tettesek négy település — Batiz, Gombáspuszta, Sárközújlak, Avasfelsőfalu — helységnévtábláin a magyar feliratokat.

 

A magyarellenes megnyilvánulásoktól mentes március 15-is ünneplés után váratlan látvány fogadta csütörtök reggel a 19-es országúton autózókat, illetve az út mentén fekvő négy település — Batiz, Gombáspuszta, Sárközújlak, Avasfelsőfalu — lakóit, hiszen a helységnévtáblák mindegyikén színes festékkel fejezték ki a rongálók nemtetszésüket a magyar megnevezések ellen: mindegyik esetben piros, sárga, kék festékkel fújták le a települések magyar megnevezését. Az említett települések elöljárói egyöntetűen elmondták, értetlenül állnak az események előtt, hiszen mindenhol kiváló kapcsolatot ápol egymással a magyar és román lakosság, és évek óta sehol nem volt példa hasonló incidensre. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő elmondta, megteszik a kellő lépéseket az ügyben: „Én személy szerint a sajtóból szereztem tudomást a lefestett táblákról, mivel csütörtök folyamán nem jártam a térségben. Természetesen teszünk lépéseket, még ma mind a közútkezelőhöz, amely ennek az országútnak az adminisztrátora, valamint a megyei rendőrséghez is beadjuk a szükséges papírokat. A megyei rendőrségnél pedig a feljelentést is megtesszük ismeretlen tettesek ellen. Egyrészt rongálás miatt, másrészt pedig, mivel a közlekedési útjelző tábla rongálása külön kategória, emiatt is feljelentést teszünk. Valamilyen szempontból ez az eset még kapóra is jött, ha fogalmazhatok így, mivel Szatmárnémeti Nagybánya felőli városvégéhez elfelejtették kitenni a háromnyelvű helységnévtáblát, márpedig a közútkezelőnek erre is figyelnie kell.”

Roca Josif, Batiz község elöljárója puszta rosszindulatnak nevezte az esetet, és fölösleges „cirkuszcsinálásnak”. Mint elmondta, a településen nagyon régen fordult elő utoljára ilyesmi, és egyáltalán nem jellemző a településre ez a fajta viszálykodás. Szabó Elek, Egri község polgármestere szerint a helyi rendőrségen megtették a feljelentést, és várják az ügy folytatását mindamellett, hogy nagyon elítéli ezt a fajta viselkedést: „A közelmúltban kerültek kihelyezésre a teljesen új, európai uniós szabályozásoknak megfelelő helységnévtáblák, melyek tudomásom szerint elég drágák is. Így nem csak morális, hanem jelentős anyagi kárt is okoztak a tettesek, és szörnyű, hogy a 21. században még ilyesmikkel kell foglalkozni. Azonban azt tapasztalom, hogy a március 15-i ünnepségeket követően gyakran előjönnek a hasonló magyarellenes reakciók” — magyarázta a polgármester. Piricsi Arthur, Sárközújlak polgármestere szerint legalább 4 éve annak, hogy utoljára ilyesmiről hallott a településen. Az önkormányzatnak első dolga volt, hogy a festéket eltávolíttassa a feliratokról, az alpolgármester maga látott hozzá a munkához. Az elöljáró elmondása szerint semmiféle konfliktus nincs a községben, normális mederben folyik az együttélés. Ludróczki Sándor, Avasújváros község polgármestere szintén megdöbbenten tapasztalta a történteket, hiszen a községben még akkor sem volt hasonló eset, amikor a ráksaiakkal voltak nézeteltéréseik a kettéválás kapcsán. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szerint nem jellemző a megyében a hasonló megnyilvánulás: „Személyes véleményem és meggyőződésem az esettel kapcsolatban az, hogy Szatmár megyére mindez eddig nem volt jellemző. Azt sem tartom kizártnak, hogy máshonnan hozták ezeket az embereket, hogy ezeket a cselekedeteket végrehajtsák. Ha pedig Szatmár megyeiek, akkor azt gondolom, hogy szellemileg visszamaradott emberekről lehet szó, hiszen megyénkben nem ez a jellemző. A március 15-i események is megyeszerte ezt bizonyítják. Példának tudnám mondani a 3000 embert megmozgató szatmárnémeti rendezvényt, ahol a felvonulás ideje alatt még dudálás sem volt. Én azt gondolom, hogy nálunk a megyében tiszteljük egymás értékeit” — mondta Kereskényi Gábor.

A táblákat egyébként a tegnapi nap folyamán mindenhol megtisztították.

 

Tiltakozás

Szerda délután ugyancsak magyarellenes megnyilvánulásának adott hangot az a mindössze hatfős csoport is, amely Szatmárnémetiben, a Közigazgatási Palota előtt tüntetett magyarellenes jelszavakkal. Ők a Székelyföldön élő románokat támogató akcióként meghirdetett megmozdulás résztvevői voltak, akik román zászlókat lengetve táblákon hirdették, hogy nem kérnek az etnikai alapú autonómiából.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...