Lefestették a helységnévtáblákat
Utoljára módositva: 2014-03-20 19:25:44

Csütörtök reggelre román nemzetiszínre festették eddig ismeretlen tettesek négy település — Batiz, Gombáspuszta, Sárközújlak, Avasfelsőfalu — helységnévtábláin a magyar feliratokat.

 

A magyarellenes megnyilvánulásoktól mentes március 15-is ünneplés után váratlan látvány fogadta csütörtök reggel a 19-es országúton autózókat, illetve az út mentén fekvő négy település — Batiz, Gombáspuszta, Sárközújlak, Avasfelsőfalu — lakóit, hiszen a helységnévtáblák mindegyikén színes festékkel fejezték ki a rongálók nemtetszésüket a magyar megnevezések ellen: mindegyik esetben piros, sárga, kék festékkel fújták le a települések magyar megnevezését. Az említett települések elöljárói egyöntetűen elmondták, értetlenül állnak az események előtt, hiszen mindenhol kiváló kapcsolatot ápol egymással a magyar és román lakosság, és évek óta sehol nem volt példa hasonló incidensre. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő elmondta, megteszik a kellő lépéseket az ügyben: „Én személy szerint a sajtóból szereztem tudomást a lefestett táblákról, mivel csütörtök folyamán nem jártam a térségben. Természetesen teszünk lépéseket, még ma mind a közútkezelőhöz, amely ennek az országútnak az adminisztrátora, valamint a megyei rendőrséghez is beadjuk a szükséges papírokat. A megyei rendőrségnél pedig a feljelentést is megtesszük ismeretlen tettesek ellen. Egyrészt rongálás miatt, másrészt pedig, mivel a közlekedési útjelző tábla rongálása külön kategória, emiatt is feljelentést teszünk. Valamilyen szempontból ez az eset még kapóra is jött, ha fogalmazhatok így, mivel Szatmárnémeti Nagybánya felőli városvégéhez elfelejtették kitenni a háromnyelvű helységnévtáblát, márpedig a közútkezelőnek erre is figyelnie kell.”

Roca Josif, Batiz község elöljárója puszta rosszindulatnak nevezte az esetet, és fölösleges „cirkuszcsinálásnak”. Mint elmondta, a településen nagyon régen fordult elő utoljára ilyesmi, és egyáltalán nem jellemző a településre ez a fajta viszálykodás. Szabó Elek, Egri község polgármestere szerint a helyi rendőrségen megtették a feljelentést, és várják az ügy folytatását mindamellett, hogy nagyon elítéli ezt a fajta viselkedést: „A közelmúltban kerültek kihelyezésre a teljesen új, európai uniós szabályozásoknak megfelelő helységnévtáblák, melyek tudomásom szerint elég drágák is. Így nem csak morális, hanem jelentős anyagi kárt is okoztak a tettesek, és szörnyű, hogy a 21. században még ilyesmikkel kell foglalkozni. Azonban azt tapasztalom, hogy a március 15-i ünnepségeket követően gyakran előjönnek a hasonló magyarellenes reakciók” — magyarázta a polgármester. Piricsi Arthur, Sárközújlak polgármestere szerint legalább 4 éve annak, hogy utoljára ilyesmiről hallott a településen. Az önkormányzatnak első dolga volt, hogy a festéket eltávolíttassa a feliratokról, az alpolgármester maga látott hozzá a munkához. Az elöljáró elmondása szerint semmiféle konfliktus nincs a községben, normális mederben folyik az együttélés. Ludróczki Sándor, Avasújváros község polgármestere szintén megdöbbenten tapasztalta a történteket, hiszen a községben még akkor sem volt hasonló eset, amikor a ráksaiakkal voltak nézeteltéréseik a kettéválás kapcsán. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szerint nem jellemző a megyében a hasonló megnyilvánulás: „Személyes véleményem és meggyőződésem az esettel kapcsolatban az, hogy Szatmár megyére mindez eddig nem volt jellemző. Azt sem tartom kizártnak, hogy máshonnan hozták ezeket az embereket, hogy ezeket a cselekedeteket végrehajtsák. Ha pedig Szatmár megyeiek, akkor azt gondolom, hogy szellemileg visszamaradott emberekről lehet szó, hiszen megyénkben nem ez a jellemző. A március 15-i események is megyeszerte ezt bizonyítják. Példának tudnám mondani a 3000 embert megmozgató szatmárnémeti rendezvényt, ahol a felvonulás ideje alatt még dudálás sem volt. Én azt gondolom, hogy nálunk a megyében tiszteljük egymás értékeit” — mondta Kereskényi Gábor.

A táblákat egyébként a tegnapi nap folyamán mindenhol megtisztították.

 

Tiltakozás

Szerda délután ugyancsak magyarellenes megnyilvánulásának adott hangot az a mindössze hatfős csoport is, amely Szatmárnémetiben, a Közigazgatási Palota előtt tüntetett magyarellenes jelszavakkal. Ők a Székelyföldön élő románokat támogató akcióként meghirdetett megmozdulás résztvevői voltak, akik román zászlókat lengetve táblákon hirdették, hogy nem kérnek az etnikai alapú autonómiából.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...