Legelők, gyepterületek
Utoljára módositva: 2014-06-17 20:06:06

A képviselőház megszavazta a 34-es sz. sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet a legelők, gyepterületek művelését illetően.

 

A jogszabály gyepes területnek tekinti azokat a füves területeket, amelyeken legkevesebb öt éve nem alkalmaztak vetésforgót. Az 5. paragrafus szerint ezeket a területeket legeltetésre és takarmánytermesztésre lehet használni. Tilos őket kivonni a mezőgazdasági körforgásból és rendeltetésüket megváltoztatni a települések külterületein. Ezt megtenni csak a törvény által meghatározott esetekben lehet és a szaktárca jóváhagyásával. Kivételt képeznek például a közhasznúvá nyilvánított nemzeti, megyei vagy helyi érdekeltségű területek.

A 9. paragrafus értelmében a helyi önkormányzatok 7–10 évre adhatják bérbe a tulajdonukban levő gyepterületeket. Ugyanez a paragrafus előírja azt is, hogy a legelők, gyepterületek tisztítását, karbantartását annak az állattenyésztőnek kell elvégeznie, aki a területet használja. A karbantartási feltételeket pedig bele kell foglalni a haszonbérleti vagy bérleti szerződésbe.

 

Nehézségek

 

Balogh Pál avasújvárosi agrármérnök szerint szükség van a legelőtörvényre, de mint a legtöbb törvénynek, ennek is megvannak a kiskapui. Voltak évek, amikor az állatállomány megyeszerte jelentősen csökkent, ez egy magyarázat volt arra, hogy legelőrészeket belterületekké vagy szántóföldekké minősítsenek át. Több községben amiatt csonkították meg a legelőket, hogy tudjanak visszaszolgáltatni földeket az igénylők számára. Ettől függetlenül nagyon sok községben sokkal több a legelőterület, mint az állatállomány. A legelők egy részét a községben tevékenykedő állattartók használják, a megmaradt területeket általában juhtartóknak adják használatba. Elméletileg így van egy bizonyos jövedelme a helyi tanácsnak, a legelők pedig nem burjánoznak el. A valóság viszont az, hogy a bérlők felveszik az APIA-tól a területalapú támogatást, legeltetik a jószágaikat, de nagyon keveset fordítanak legelőkarbantartásra. Ha figyelembe vesszük a törvény előírásait, hogy melyek azok a területek, amelyeket legelőnek lehet nyilvánítani, nagyon kevés legelő maradna. A másik nagyon lényeges dolog: ha valaki tíz évre bérbe vesz egy legelőterületet, és tíz év alatt azt teljesen tönkre teszi, az önkormányzatnak semmilyen eszköze nincs arra, hogy kárpótlást követeljen.

 

 

[ohballada-1]

[ohballada-2]

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 20:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 21:55
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...