Legelők, gyepterületek
Utoljára módositva: 2014-06-17 20:06:06

A képviselőház megszavazta a 34-es sz. sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet a legelők, gyepterületek művelését illetően.

 

A jogszabály gyepes területnek tekinti azokat a füves területeket, amelyeken legkevesebb öt éve nem alkalmaztak vetésforgót. Az 5. paragrafus szerint ezeket a területeket legeltetésre és takarmánytermesztésre lehet használni. Tilos őket kivonni a mezőgazdasági körforgásból és rendeltetésüket megváltoztatni a települések külterületein. Ezt megtenni csak a törvény által meghatározott esetekben lehet és a szaktárca jóváhagyásával. Kivételt képeznek például a közhasznúvá nyilvánított nemzeti, megyei vagy helyi érdekeltségű területek.

A 9. paragrafus értelmében a helyi önkormányzatok 7–10 évre adhatják bérbe a tulajdonukban levő gyepterületeket. Ugyanez a paragrafus előírja azt is, hogy a legelők, gyepterületek tisztítását, karbantartását annak az állattenyésztőnek kell elvégeznie, aki a területet használja. A karbantartási feltételeket pedig bele kell foglalni a haszonbérleti vagy bérleti szerződésbe.

 

Nehézségek

 

Balogh Pál avasújvárosi agrármérnök szerint szükség van a legelőtörvényre, de mint a legtöbb törvénynek, ennek is megvannak a kiskapui. Voltak évek, amikor az állatállomány megyeszerte jelentősen csökkent, ez egy magyarázat volt arra, hogy legelőrészeket belterületekké vagy szántóföldekké minősítsenek át. Több községben amiatt csonkították meg a legelőket, hogy tudjanak visszaszolgáltatni földeket az igénylők számára. Ettől függetlenül nagyon sok községben sokkal több a legelőterület, mint az állatállomány. A legelők egy részét a községben tevékenykedő állattartók használják, a megmaradt területeket általában juhtartóknak adják használatba. Elméletileg így van egy bizonyos jövedelme a helyi tanácsnak, a legelők pedig nem burjánoznak el. A valóság viszont az, hogy a bérlők felveszik az APIA-tól a területalapú támogatást, legeltetik a jószágaikat, de nagyon keveset fordítanak legelőkarbantartásra. Ha figyelembe vesszük a törvény előírásait, hogy melyek azok a területek, amelyeket legelőnek lehet nyilvánítani, nagyon kevés legelő maradna. A másik nagyon lényeges dolog: ha valaki tíz évre bérbe vesz egy legelőterületet, és tíz év alatt azt teljesen tönkre teszi, az önkormányzatnak semmilyen eszköze nincs arra, hogy kárpótlást követeljen.

 

 

[ohballada-1]

[ohballada-2]

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...