Legelők, gyepterületek
Utoljára módositva: 2014-06-17 20:06:06

A képviselőház megszavazta a 34-es sz. sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet a legelők, gyepterületek művelését illetően.

 

A jogszabály gyepes területnek tekinti azokat a füves területeket, amelyeken legkevesebb öt éve nem alkalmaztak vetésforgót. Az 5. paragrafus szerint ezeket a területeket legeltetésre és takarmánytermesztésre lehet használni. Tilos őket kivonni a mezőgazdasági körforgásból és rendeltetésüket megváltoztatni a települések külterületein. Ezt megtenni csak a törvény által meghatározott esetekben lehet és a szaktárca jóváhagyásával. Kivételt képeznek például a közhasznúvá nyilvánított nemzeti, megyei vagy helyi érdekeltségű területek.

A 9. paragrafus értelmében a helyi önkormányzatok 7–10 évre adhatják bérbe a tulajdonukban levő gyepterületeket. Ugyanez a paragrafus előírja azt is, hogy a legelők, gyepterületek tisztítását, karbantartását annak az állattenyésztőnek kell elvégeznie, aki a területet használja. A karbantartási feltételeket pedig bele kell foglalni a haszonbérleti vagy bérleti szerződésbe.

 

Nehézségek

 

Balogh Pál avasújvárosi agrármérnök szerint szükség van a legelőtörvényre, de mint a legtöbb törvénynek, ennek is megvannak a kiskapui. Voltak évek, amikor az állatállomány megyeszerte jelentősen csökkent, ez egy magyarázat volt arra, hogy legelőrészeket belterületekké vagy szántóföldekké minősítsenek át. Több községben amiatt csonkították meg a legelőket, hogy tudjanak visszaszolgáltatni földeket az igénylők számára. Ettől függetlenül nagyon sok községben sokkal több a legelőterület, mint az állatállomány. A legelők egy részét a községben tevékenykedő állattartók használják, a megmaradt területeket általában juhtartóknak adják használatba. Elméletileg így van egy bizonyos jövedelme a helyi tanácsnak, a legelők pedig nem burjánoznak el. A valóság viszont az, hogy a bérlők felveszik az APIA-tól a területalapú támogatást, legeltetik a jószágaikat, de nagyon keveset fordítanak legelőkarbantartásra. Ha figyelembe vesszük a törvény előírásait, hogy melyek azok a területek, amelyeket legelőnek lehet nyilvánítani, nagyon kevés legelő maradna. A másik nagyon lényeges dolog: ha valaki tíz évre bérbe vesz egy legelőterületet, és tíz év alatt azt teljesen tönkre teszi, az önkormányzatnak semmilyen eszköze nincs arra, hogy kárpótlást követeljen.

 

 

[ohballada-1]

[ohballada-2]

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 22.
Ma különös gonddal tegyen eleget munkahelyi kötelezettségeinek és csak este pihenjen! Akkor azonban átadhatja magát a szerelemnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...