Legjobb orvosság a jóság
Utoljára módositva: 2014-01-17 19:53:18

Az utóbbi években nincs olyan nap, hogy valamilyen szinten ne kerüljön szóba az egyre bonyolultabban szövődő egészségügyi helyzet. A mentőautóval nem az emberiséget mentjük meg — jegyezte meg egy mentőorvos —, hanem jobb esetben egyes emberek életét. Ez olyan, mintha az óceán vizének megrezdülő, egyetlen kis hullámát neveznénk óceánnak. Ma nem arra kell válaszolnunk, hogy betegen érdemes-e élni, hanem arra, hogy hatvan–hetven évet érdemes-e élni. Mert a fiatal mire törekedjen: sikerre, pénzre, diadalra, remek lányokra, forró nyaralásra — vagy lelki békére, nyugalomra, halkan szóló szép zenére? Arra, hogy ne legyen soha lelkiismeret-furdalása? Ebben a világban nehéz jónak lenni. Jónak maradni. Vagy — végre — megjavulni? Ne higgyük azt, hogy mindig nekünk van igazunk. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy valamilyen általános jobbulásban majd mindenkinek jobb lesz. Pillanatig se képzeljük el, hogy jótékonysággal segítünk az alapbajokon: nem minden sziklából fakad víz vesszőpattintásra. A jóságra nem elsősorban annak van szüksége, akivel jók lehetünk, hanem nekünk, mert jónak lenni annyi, mint hasonlítani az utódokhoz. Akik tíz–ötven év múlva születnek. Tudomásul kell venni, hogy a pénz, sajnos, sokkal erősebb minden jóságnál, minden igazságnál. A jóságot nem hálálják meg, a jókat átverik, kifosztják, kiröhögik, mint azokat, akik a gyengébb, a vesztes mellé állnak, akiket bölcs önzetlenségükben a világ bolondjainak csúfolnak — legyünk hát jók, szolidárisak számításból, önzésből, vagyis azért, mert nekünk jobb, ha jók lehetünk. Azt kellene mondanom, hogy a kiszolgáltatottak, a fegyver- és eszköztelenek javára csak a rosszakkal összefogva győzhetnénk. Nem vagyunk bambák, csak még mindig jobban értjük a sokak számára nem létező angyalok, mint a naponta körülöttünk járkáló ördögök észjárását. „Beteg a világ, nagy beteg” — írta Ady Endre. A világ pedig azért beteg, mert betegek az emberek. Mert többnyire beteg emberekből áll ez a világ, akik közül kevésnek van hite, kevésben él a remény, hogy testben és lélekben kigyógyul bajaiból. A testi betegségek legtöbbjét lelki problémák előzik meg, amelyeken orvos nem tud segíteni, csak maga a beteg, aki tud hinni a lélek feltámadásában.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...