Legyen ünnep az égben és ünnep a földön!
Utoljára módositva: 2017-12-28 19:38:27

A karácsonyi dallamokat elnyomó zsivaj, izgatott kíváncsisággal nyüzsgő gyermeksereg, meglepett felkiáltások, vidámság és szinte véget nem érő jókedvű nevetés fogadta szombaton délelőtt a Borókagyökér Egyesület ünnepváró kézműves foglalkozására belépőket a Lépésházban, és természetesen a „karácsonyi illatok”: diós-mákos bejgli, no meg a mézeskalács semmivel össze nem téveszthető illata, hiszen egyik asztalnál majd’ 20 kg masszát nyújtottak és formáztak az apró pékek (egy baj volt csak: ahogy megsültek, úgy szinte azonnal el is fogytak a fenyő-, szív-, csillagfigurák, szinte mutatóban sem maradt). Egy másik asztalnál szintén apró kezek szorgoskodtak: keverték a bejgli töltelékét, gyúrták, nyújtották tésztáját, majd töltötték és tették a tepsikbe a rudakat, odébb pedig a már készen hozott mézeskalácsfigurákat díszítették fehér cukormázzal és végtelen fantáziával. „Nekem mindig karácsony van, egész évben” — mondja az Erdőgyarakról érkezett Takó Elvira mézeskalácsdíszítő, miközben mosolyogva figyeli a figurák fölé hajló s lázasan „rajzoló” gyermekeket. Két másik asztalnál is „tésztás” foglalkozás zajlott, az egyiknél száraztésztából (tollhegy, spagetti, csokor) alkottak apró, ám meglepően élethű fenyődíszangyalkákat, a másiknál pedig az Egriből érkezett nénik útmutatása nyomán pödörték a csigatésztát — s nem csak meghökkentő, de igencsak elgondolkodtató az egyik kislány határozott kijelentése, miszerint ez a legérdekesebb foglalkozás az összes közül. A következő asztalt fáradhatatlanul járták körbe a gyermekek, minden alkalommal belemártva egy nagy cserépfazékba a kezükben lévő „madzagot”, ugyanis gyertyát öntöttek (mártogattak), egy másik asztalnál pedig méhviaszból is lehetett gyertyát tekerni. Hatalmas érdeklődés övezte a most először bemutatásra került ebru festést, azaz könyvkötői márványozást, papírcsíkokból koszorút fontak, s a kicsik és nagyok szorgos munkája nyomán sorra készültek a csuhéangyalkák, levendulagömbök, apró nemezcsillagok és -fenyők, hólabdadíszek, s öltöztetődött fel velük a fenyőfa. A hangulatot még ünnepibbé varázsolta előbb a pusztadaróci hagyományőrző egyesület citeramuzsikája, majd a Szilágyfőkeresztúrról érkezett csoport betlehemezése. A tervezettnél — szokás szerint — sokkal hosszabbra nyúló, vidám é kézművesalkotásokban gazdag ünnepváró foglalkozás a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, valamint a Communitas Alapítvány támogatásával jött létre.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...