Legyenek büszkék az elért eredményeikre!
Utoljára módositva: 2019-02-15 09:55:46

Nagykároly önkormányzata idén is díjazta azokat, akik kiemelkedő eredményt értek el az előző tanévben a különféle országos szintű tantárgyversenyeken. A rendezvény helyszíne ezúttal újdonság volt, hiszen a Nagykárolyi Elméleti Líceum dísztermében tartották az ünnepséget.

A szokásoknak megfelelően díjazták Nagykárolyban az előző tanévben legkiemelkedőbb tanulmányi eredményeket elérő diákokat, illetve természetesen a felkészítő tanáraikat is. A rendezvény helyszíne formabontó volt a korábbi hasonló alkalmakhoz képest, hiszen ez alkalommal a Nagykárolyi Elméleti Líceum dísztermébe hívták meg a szervezők — az önkormányzat oktatásügyi igazgatóságának tagjai — a díjazottakat. Várna Levente, a tanügyi hivatal vezetője köszöntőjében kifejtette, hogy az időbeli csúszás dacára fontosnak érezték idén is megtartani az alkalmat. A helyszín magyarázata pedig az, hogy a mostani legyen némileg közvetlenebb a korábbiakhoz képest. Kovács Jenő polgármester rögvest hozzátette: ugyanakkor ünnepi alkalom ez, hiszen a különféle tantárgyversenyeken és iskolaközi megmérettetéseken kiemelkedő helyezést elérőket díjazzák. Kiemelte, hogy szerinte nagyon fontos érezhetően kifejezni a közösség megbecsülését, azt, hogy nagyra tartják azokat, akik letesznek valami érdemlegeset az asztalra. „Az a lényeges, hogy elértetek valamit, és ennek alapján megcélozhattok még nagyobb megvalósításokat” — fogalmazott a város elöljárója. Beszélt arról, hogy a kiváló eredményeket elérők a legjobb felsőoktatási intézményekbe felvételizhetnek. Ennek kapcsán kérte őket, hogy a tanulmányaik elvégzése után, ha lehet, jöjjenek vissza Nagykárolyba, vagy legalábbis tervezzenek maguknak jövőt az országban. Elmondta, hogy egyre inkább növekednek az itteni bérek is; mint fogalmazott, egyre kevésbé érdemes távoli vidékekre költözni. Hangoztatta, hogy ez a kérése polgármesterként is, de gyakorló apaként és nagyapaként is, hiszen az a jó, ha a családtagok közel vannak egymáshoz. Beszélt arról is, hogy változtatni kell a tanügyi rendszerben eluralkodó szemléleten: olyan szakirányokat kell válasszanak maguknak a fiatalok, amelyek elvégzése után munkához, elismeréshez juthatnak. Óva intette hallgatóságát attól, hogy megfoghatatlan, fiktív szakirányokkal próbálkozzanak.

Az ünnepélyes szavakat követően kerítettek sort a legkiemelkedőbb teljesítményt elérők díjazására. Iskolánként csoportosítva szólították a fiatalokat a pulpitushoz, ahol Kovács Jenő polgármester gratulált, illetve átnyújtotta nekik a helyi tanács által a városi kasszából erre a célra elkülönített pénzösszeget.

A Nagykárolyi Elméleti Líceum tanulói közül összesen negyvenhatan értek el az előző tanévben országos szintű eredményt valamely tantárgyverseny keretében. Közülük is kiemelkedik három diák: az előző tanévben még kilencedikes Kinczel Evelyn Iris első helyezett lett a római katolikus országos hittanversenyen, az ő felkészítője Szabó Csilla; az akkor tizedik osztályos Kinţel Alexandra az Implom József helyesírási vetélkedőn második helyezést ért el (mint beszámoltunk róla, ebben a tanévben is remekelt Alexandra ebben a versenyben, és az országos szakaszról a Kárpát-medencei döntőbe jutott Putovits Tünde tanár diákja); az akkor 11. osztályos Balog Alexandra szintén a római katolikus tantárgyversenyen remekelt, Ludescher-Donca Annamária tanár diákja harmadik helyezést ért el. Dicséretben részesültek országos versenyeken a következő diákok: Biro Briana Andreea, Pleşca Evelyn Iulia, Schlachter Kincső, Muszka Csaba, Bereş Miruna, Vachter Hannelore, Varga Denisa és László István.

A nagykárolyi felekezeti iskola, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum diákjai közül szintén hárman értek el kiemelkedő eredményt: az előző tanévben még nyolcadikos Antal-Juszel Ingrid Bernadett a Mikes Kelemenről elnevezett magyar tantárgyversenyen ért el első helyezést Hargitay Erzsébet tanárnő felkészítésével; az akkor még kilencedikes Varga Roxana a római katolikus hittan tantárgyversenynek lett az első helyezettje, az ő felkészítője Likker Erika volt; az akkor tizedik osztályos Légrádi Zsófia harmadik helyezést ért el szintén a római katolikus hittan országos tantárgyversenyen, őt Vinkler Valter készítette fel. Dicséretet kapott két „kalazancis” diák: Orosz Kitti és Csizmár Bernadett. Egyébként a felekezeti iskolának összesen tizenegy tanulója kapott elismerést a helyhatóságtól.

Országos szintű versenyen való részvétele okán a Iuliu Maniu Műszaki Líceum három diákja kapott elismerést, míg a Simion Bărnuţiu Műszaki Líceumnak egy tanulója. (Mint az alkalmon el is hangzott, a szakoktatásban kevés országos szintű versenyt tartanak, így a szaklíceumok diákjai ilyen tekintetben hátrányosabb helyzetben vannak.)

Az általános iskolák közül a Vasile Lucaciu nevét viselő oktatási intézmény három diákja vett részt országos szintű tantárgyversenyen.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...