Legyetek bátrak, és bízzatok magatokban!
Utoljára módositva: 2019-06-02 21:42:51

Zsúfolásig telt pénteken a székesegyház, szülők és hozzátartozók, diáktársak, barátok és ismerősök búcsúztatták a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum végzőseit. A tanintézmény spirituálisa azért imádkozott, hogy a fiatalok megtalálják a helyüket az életben.

Tizenegy órakor vonult be a két ballagó tizenkettedik osztály a szatmárnémeti székesegyházba, ahol az ünnepség első felvonásaként megtörtént az ünnepélyes őrségváltás, a zászlóátadás a tizenegyedikeseknek. Az ünnepi misét Pakot Géza jezsuita atya, a tanintézmény spirituálisa celebrálta, aki azért imádkozott, hogy a végzős fiatalok megtalálják a helyüket az életben. „A ballagás napja a végzősök, tanáraik, az iskolaközösség számára olyan, mintha a szívünk egy darabját engednénk el — mondta az atya. — Felnőttetek, az évek során pedig annyi örömet és ünnepet köszönhetünk nektek. Megvan már a bátorságunk és bizalmunk arra, hogy útra engedjünk benneteket, hiszen annyi jót tanítottunk nektek. Legyetek bátrak, és bízzatok magatokban, mert megvan bennetek minden, ami szükséges a jó életre!” — biztatta a maturandusokat a „spiri atya”, hozzátéve, hogy bár most elhagyják az iskolát, a templomot, az imáiban mindig ott lesznek.

A prédikációt és az áldozást követően a tizenegyedikes diákok nevében a XI. B tanulója, Balogh Ádám búcsúzott a végzősöktől, arra buzdítva őket, hogy ne legyenek passzív szemlélői az idő múlásának, hanem alakítsák az életüket bátran és bizakodóan. A ballagó diákok nevében a XII. B osztályos Mekker Vivien köszönte meg a szülők féltő gondoskodását és támogatását, a tanáraiknak azt, hogy nem csak mesterei voltak a szakterületüknek, de emberré is formálták őket. A diáktársainak pedig azt kívánta, hogy hozzájuk hasonlóan ők is érezzék, milyen ehhez a nagyszerű családhoz, a Hám János iskolaközösségéhez tartozni. Ezután a két végzős osztály kiváló hangú diákjai és zenészei — Scheitli Krisztina, Pfeifer Melany, Chiş Olivia, Karikás István, Süveg Attila és Bumbár Márton — a Válaszd a boldogságot! című dallal búcsúztak, a résztvevők pedig vastapssal jutalmazták előadásukat.

Ádámkó István, a tanintézmény vezetője kiemelte, hogy a Hám János iskola őreitől kell most elbúcsúzni, olyan diákoktól, akik az évek során óvták és vigyázták a kisebb diáktársaikat, nyitottak voltak, és készen álltak bármire. Az igazgató kedves és nagyszerű közös élményeket is felidézett, amelyekből bőven akadt az elmúlt években, a visszatekintést követően pedig hozzátette: nem fél útjára engedni a maturandusokat, mert olyan céltudatos és segítőkész emberek, akik hegyeket is képesek lennének megmozgatni. „Az ember annyi, amennyit másokért tesz. Ez a mottó került fel a tablótokra is, ezt vigyétek magatokkal, és váljon életetek, cselekedeteitek maximájává is!” — búcsúzott az igazgató, aki nem mulasztotta el megköszönni az oktatók áldozatos munkáját és a szülőknek az iskolába vetett bizalmát sem.

Az ünnepi beszédeket követően a tanulmányi oklevelek kiosztásával zárult a ballagási ünnepség. A díjkiosztó ünnepségen számtalan jutalomkönyv és oklevél talált gazdára az elmúlt évek kitűnő eredményei alapján.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban idén is két osztály végzett: az egyik humán-teológia (osztályfőnök: Bara Gabriella), a másik pedig természettudomány szakon (osztályfőnök: Kaitar Roxana). A 2019-es ballagók pedig két évfolyamelsővel is büszkélkedhetnek: Scheitli Krisztinával és Bojin Helgával, akik a négy év folyamán 9,87-es átlagot értek el.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...